A férfi, akinek kétszer is sikerült bemásznia a Buckingham-palotába, és állítólag II. Erzsébettel is beszélt a királynő hálószobájában

2021. december 30. – 07:05

A férfi, akinek kétszer is sikerült bemásznia a Buckingham-palotába, és állítólag II. Erzsébettel is beszélt a királynő hálószobájában
Jelenet A korona című sorozatból – Forrás: Netflix

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban írtunk arról, hogy egy számszeríjjal felfegyverkezett férfi tört be a windsori kastélyba, ahol a brit uralkodó, II. Erzsébet az ünnepeket töltötte. Nem ez volt az első alkalom, amikor egy illetéktelen akarta megközelíteni a királynőt, köztük talán a leghíresebb egy Michael Fagan nevű fickó, aki 1982-ben nem is egyszer, hanem állítása szerint kétszer is betört a Buckingham-palotába. Másodjára egészen az uralkodó hálószobájáig jutott, ahol a mendemondák szerint röviden el is beszélgettek a királynővel.

A Fagan-sztori egyes részleteit a mai napig homály fedi, ezért az, hogy 1982. július 9-én hajnalban mi is történt a királynő hálószobájában, talán sosem derül ki. A királynő sosem árult el részleteket a hívatlan látogatással kapcsolatban, Michael Fagan már annál inkább, ő azonban az évek alatt több verziót is mesélt a történtekről.

Michael Fagan figurája még a királyi családról készült netflixes sorozat, A korona negyedik évadában is felbukkan. A róla szóló epizódban a harmincas éveiben járó, festőként, lakberendezőként dolgozó férfinak eléggé meggyűlik a baja munkakereséssel, a családi élete is romokban, hisz a felesége elhagyta, és a gyerekeit sem láthatja. A sorozatbeli Michael, miután sehol nem talál megértő fülekre panaszaival és a véleményével az akkori Thatcher-féle politikáról, az uralkodó felé fordul, és személyesen a királynőtől kér válaszokat és segítséget. A sorozat úgy állítja be Fagan karakterét, mint aki a nép szószólójaként kéri II. Erzsébetet, hogy mentse meg Nagy-Britanniát Thatchertől – miközben a források szerint a való életben még maga Fagan sem tudta, mit is keres ott, de inkább nézzük meg szép sorjában, mi is történt a korabeli források, jelentések és nyilatkozatok alapján.

Michael Fagan 1982. július 9-én a kora reggeli órákban átmászott a Buckingham-palota szögesdróttal borított kerítésén, majd az ereszen felkapaszkodva bejutott a királyi rezidencia első emeletére egy nyitva hagyott ablakon át. Egy előszobán keresztül bejutott a királynő hálószobájába egy összetört hamutartóval a kezében. A korabeli jelentés szerint Fagan hirtelen felindulásból úgy döntött, hogy a királynő szeme láttára fogja felvágni az ereit.

Miután a királynő is felébredt és észrevette a betolakodót, megkongatta az éjszakai vészcsengőt, de mivel senki sem volt a folyosón, így a csengetés válasz nélkül maradt. Ezután felvette az ágya melletti telefont, és megkérte a palota telefonközpontosát, hogy küldjenek rendőröket a szobájába, a segítség azonban csak nem akart megérkezni. A királynőnek végül sikerült riasztania egy szobalányt, majd az inasa is megérkezett, aki az elmondások szerint egy pohár whiskyvel is megkínálta a betolakodót, akit nem sokkal később már a rendőrök vezettek ki palotából. Fagan az elfogása után azt állította az ügyvédjének, hogy miután a királynő felébredt, tíz percet beszélgettek, ez azonban ellentmondásban áll egy 2012-es, az Independentnek adott interjúval, amiben a férfi azt mondta, hogy a királynő rögtön elhagyta a szobát, miután észrevette őt.

Michael Fagan Londonban 1985-ben – Fotó: R. Brigden / Express / Hulton Archive / Getty Images
Michael Fagan Londonban 1985-ben – Fotó: R. Brigden / Express / Hulton Archive / Getty Images

Fagan ráadásul azt állította, nem ez volt az első látogatása a királyi rezidenciába, ugyanis egy hónappal korábban is sikerült egy tetőtéri ablakon keresztül besurranni a palotába, ahol fél órán keresztül bóklászott. Végigjárta a palota több termét is, megcsodálta a családi portrékat, sőt még a trónra is felült, hogy ellenőrizze, elég kényelmes-e. A túra alatt sajtot és kekszet majszolt, majd egy üveg bort is megkóstolt.

Fagant később a betörés után nem ítélték el, mivel a birtokháborítás Nagy-Britanniában polgári jogi jogsértésnek számított akkoriban, és nem bűncselekménynek. Fagan csak a bor lopásért került bíróság elé, végül azonban ejtették a vádakat, miután a férfit beutalták pszichiátriai vizsgálatokra. A betörés után Michael édesanyja is írt egy bocsánatkérő levelet a királynőnek, és Thatcher miniszterelnök is ellátogatott a palotába, hogy személyesen is elnézést kérjen a királynőtől.

Gondolhatnánk, hogy a Buckingham-palota már akkor is szuper biztonsági rendszerrel volt védve, a védelem azonban több ponton is csődöt mondott. A Scotland Yard akkori vizsgálata szerint ugyanis a riasztóberendezések nem működtek megfelelően (egyes források szerint maga Fagan hatástalanította őket), amikor a férfi belógott a palotába. A rezidenciát védő őrök sem voltak kellőképp éberek, egyes beszámolók szerint az egyik őr ugyan kiszúrta Fagant, mikor a királynőhöz igyekezett, de elsőre nem volt neki gyanús, továbbá a testőrség közötti kommunikáció nem volt túl gyors és kellőképp hatékony ahhoz, hogy a férfit időben megállítsák. A BBC akkori beszámolója megjegyzi, hogy a királynő hiába nyomta meg az ágya mellett lévő pánikgombot, az sem kapcsolt be, míg a Daily Express azt állította, hogy Fagan épp őrségváltáskor ért a királynő hálószobájához, amikor senki nem őrizte az ajtókat.

A Buckingham-palotának az elmúlt években más hívatlan, ártalmatlan vendégei is voltak. 1981-ben három német turista táborozott le a palota parkjában abban a hiszemben, hogy az még a Hyde Park része, majd ugyanezen év augusztusában egy megzavarodott férfit találtak a palota kertjének bokrai között, 2013 szeptemberében pedig egy 37 éves férfinak sikerült átjutni a palota kerítésén. Valakinek a Buckingham-palota, valakinek a windsori kastély a célpontja: a napokban írtunk arról a 19 éves férfiról, aki a sötét oldal nevében forralt bosszút a brit uralkodó ellen.

Fagan londoni otthona, miután a rendőrség házkutatást tartott nála a betörés után 1982-ben – Fotó: Kypros / Getty Images
Fagan londoni otthona, miután a rendőrség házkutatást tartott nála a betörés után 1982-ben – Fotó: Kypros / Getty Images

És hogy mi lett később Michael Fagannal? Többször került bíróság elé, és börtönben is ült kábítószer és egyéb vádak miatt: egyszer egy rendőrt ütött meg, máskor pedig azért kapcsolták le, mert nadrág nélkül mászkált nyilvános helyen. 2020 augusztusában a Sunnak adott interjúban elmondta, hogy A korona című sorozat készítői nem kerestek fel őt a róla forgatott epizódot megelőzően és a későbbiekben sem.

Források: BT, Esquire, Town&Country, New York Times, The Washington Post, Wikipédia, GH

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!