A sötét oldal nevében, sithként akarta megbosszulni a windsori betörő a britek száz évvel ezelőtti indiai vérengzését

2021. december 27. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Snapchaten üzente meg, hogy a Star Wars „sötét erőinek” nevében fogja megbosszulni a brit gyarmati hadsereg egyik vérengzését az a férfi, aki a karácsonyi hétvégén támadta meg a windsori kastélyt, írja a The Sun című brit bulvárlapra hivatkozva az MTI. A lap szerint a Jaswant Singh Chail néven azonosított férfit hétfőn elmekórtani felügyelet alá helyezték.

Bár a fenti név lehet a férfi hivatalos neve, azonban a Star Wars sötét oldalára utalva „Darth Jones”-ként mutatkozott be abban a videóban, amit a Sun szerint a merénylet előtt tett közzé – igaz, ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg:

„Sajnálom. Sajnálom, amit tettem, és amit tenni fogok. Merényletkísérletet fogok elkövetni Erzsébet, a királyi család királynője ellen. (…) Egy indiai szikh vagyok, egy sith. A nevem Jaswant Singh Chail volt, a nevem Darth Jones”

hangzik el a videóban, ahol a maszkos, eltorzított hangú férfi arról beszél, hogy a merénylet bosszú lesz mindazokért, akik meghaltak 1919-ben a Dzsallianvala Bagh-mészárlásban.

Dzsallianvala Bagh az északnyugat-indiai Amritszár város Aranytemplomának, a szikh felekezet legfőbb szentélyének a parkja. Ezen a helyen lőtt az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek őrizetbe vétele ellen tüntető tömegbe 1919. április 13-án a brit gyarmati hadsereg, a vérengzésben az akkori hivatalos adatok szerint 379-en haltak meg. Igaz, későbbi történészi becslések szerint a tényleges halálos áldozatok száma elérhette az 1500-at.

A windsori kastély épülete idén áprilisban – Fotó: Ben Stansall / AFP
A windsori kastély épülete idén áprilisban – Fotó: Ben Stansall / AFP

A videó feltöltése után kevesebb mint fél órával vették őrizetbe a 19 éves férfit a windsori kastélyparkban, akinél a rendőrök egy számszeríjat találtak. A Scotland Yard hétfőn csak annyit közölt, hogy vizsgálnak egy, a nyílpuskás betörőhöz köthető videót, azonban nem ismertették hivatalosan az őrizetbe vett férfi identitását – csak annyit mondtak, hogy megvizsgálták a férfi elmeállapotát, majd berakták egy elmekórtani megfigyelő intézménybe, ahol most orvosi felügyelet alatt tartják.

A feltételezett elkövető apja, Jasbir Singh Chail a Mail Online-nak arról beszélt, „valami rettenetes történt” a fiával: „A mi szempontunkból egy nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül. Próbáljuk megemészteni a történteket, de ez nem egyszerű.”

Ahogy arról beszámoltunk, a karácsonyi hétvégén tört be egy számszeríjas férfi a windsori kastélyba: a gyanúsított egy házi készítésű kötéllétrán mászott át a kastélypark falán, de azonnal életbe lépett a riasztórendszer, majd néhány perccel a behatolás után fegyveres rendőrök fogták el. II. Erzsébet az eset idején a kastélyban volt, ahogyan a királynő legalább húsz másik családtagja is, köztük az uralkodó három fia, Károly trónörökös, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. Az esetről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!