Hetven éve, 1952 februárjában lépett trónra II. Erzsébet, de csak 1953 júniusában koronázták meg

2022. február 6. – 06:26

Hetven éve, 1952 februárjában lépett trónra II. Erzsébet, de csak 1953 júniusában koronázták meg
II. Erzsébet királynő koronázási ceremóniája 1953. június 2-án – Fotó: Central Press / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenedik évébe lépett II. Erzsébet uralkodása, és a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó lett az egyedüli, aki platinajubileumot ünnepelhet (Viktória királynő 63 éven át ült a trónon). A brit királynő a leghosszabb ideig regnáló uralkodók listáján jelenleg negyedik, a most is élők között pedig az első helyen áll.

Február 6-án viszont még nem fognak lépten-nyomon nemzeti színekbe borulni London utcái. A téli dátum ugyanis Erzsébet trónra lépésének évfordulója, nem pedig a koronázásáé. Az apja, VI. György halálát követő gyászidőszak miatt ez csak 1953. június 2-án történt meg, a platinajubileumi ünnepségek nagy többségét pedig ennek az eseménynek az évfordulójára időzítik.

II. Erzsébet a brit parlament új ülésszakának megnyitóján 2019. október 14-én – Fotó: Leon Neal / Pool / AFP
II. Erzsébet a brit parlament új ülésszakának megnyitóján 2019. október 14-én – Fotó: Leon Neal / Pool / AFP

Ennek keretében egész évben rendezvényeket szerveznek az Egyesült Királyságban és a Brit Nemzetközösség országaiban, amelyek a június 2-5-ig tartó négynapos munkaszüneti hétvégében csúcsosodnak majd ki. Rengeteg különböző esemény, történés, parádé és koncert várható Nagy-Britannia összes pontján, ezek közül összeszedtük a legizgalmasabbakat.

  • Platinapuding készítő verseny. Az első rögtön némi magyarázatot követel, ugyanis az angol „pudding” kifejezés nem egyenlő azzal, amit a magyarban értünk a szó alatt. Náluk a véres hurkától (black pudding) a kukoricamálén át (cornflour pudding) a Dr. Oetker-féle klasszikusig minden pudingnak számít. „Nem minden puding desszert, de minden desszert puding”, oldja fel tömören a látszólagos ellentmondást a verseny honlapja, ahol részletekbe menően ismertetik az angol pudding különböző változatait. A beküldött készítményeket egy szigorú zsűri bírálja el, a győztes puddingot pedig magának a királynőnek fogják felszolgálni.
  • Felvonulás a királynő születésnapján. A mindenkori brit uralkodó hivatalos születésnapját jellemzően tavasz végén vagy nyár elején tartják, amikor már beköszönt a jó idő, és grandiózus katonai parádéval ünneplik. Ennek a napnak nem kell megegyeznie az uralkodó valódi születésnapjával, sőt, II. Erzsébet hivatalos születésnapja sem esik ugyanarra a dátumra a Nemzetközösség egyes országaiban. A platinajubileumra tekintettel ezt idén Nagy-Britanniában előrehozták június 2-ra.
  • Platinaparti a Palotában. A „szórakoztatóipar legnagyobb sztárjai” egy koncert keretében idézik majd fel II. Erzsébet hét évtizedes uralkodásának legjelentősebb és legörömtelibb pillanatait a Buckingham-palotában. A BBC által szervezett és közvetített esemény a nagyközönség számára is nyilvános lesz.
  • A nagy jubileumi ebéd. Ez egy alulról szerveződő, várhatóan az ország legkülönbözőbb pontjain felbukkanó és nehezen definiálható esemény, aminek a lényege egy nagy közösségi élmény létrehozása. Kerti partitól utcabálon keresztül a délutáni teáig minden játszik, a cél az, hogy mindenki közösségben, embertársaival ünnepeljen, lehetőleg étel vagy ital társaságában.

A dátumhoz kötött eseményeken kívül faültetés, illetve a királynő ékszereit és koronázási ruháit bemutató kiállítások is részei az ünnepségeknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!