Balmoralba sietett a brit királyi család, miután II. Erzsébet királynő orvosai jelezték a bajt

2022. szeptember 8. – 13:50

frissítve

Balmoralba sietett a brit királyi család, miután II. Erzsébet királynő orvosai jelezték a bajt
Jane Barlow – WPA Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva
  • Csütörtökön ebédidőben jelentette be közleményben a Buckingham-palota, hogy a brit uralkodót orvosi felügyelet alá helyezték, mert orvosai aggódnak az egészsége miatt.
  • A királynőt nem szállították kórházba, skóciai birtokán ápolták.
  • Délután a helyszínre érkezett a királynő négy gyermeke: Károly herceg és Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf, valamint unokája, Vilmos herceg is.
  • Harry herceg is úton van Londonból Balmoralba, Meghan hercegné azonban egyelőre Londonban marad.
  • Liz Truss miniszterelnök Twitteren azt írta, „az egész országot mélyen aggasztják a Buckingham-palotából érkező hírek”. Ő nem tervez Skóciába utazni a napokban.
  • Este fél nyolckor bejelentették, hogy meghalt II. Erzsébet királynő.

A 96 éves királynő orvosi felügyelet alatt áll Balmoralban, miután az orvosok aggódtak az egészségéért – írta a Sky News a Buckingham-palota közleménye alapján.

A csütörtökön ebédidőben kiadott közlemény szerint:

„A ma reggeli vizsgálatot követően a királynő orvosai azt tanácsolták, hogy maradjon orvosi felügyelet alatt, mert aggódnak Őfelsége egészsége miatt.”

A BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint szokatlan, hogy a palota a királynő egészségi állapota miatt ilyen közleményt adjon ki, legutóbb akkor volt erre példa, amikor év elején bejelentették, hogy elkapta a koronavírust. Az uralkodói családot egyébként nagyfokú titoktartás jellemzi e téren, II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről például csak halála után hét évvel derült ki hivatalosan, hogy 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

A hírről nem csak a tévéadásokat megszakítva számoltak be, a brit alsóház energiafelhasználás szabályozásáról szóló vitáját is félbeszakította a házelnök, hogy tájékoztassa a képviselőket az uralkodó állapotáról.

Délután a palota közölte, hogy törölték a péntek reggeli őrségváltás hagyományos szertartását a Buckingham-palota előtt. A királynőt nem szállították kórházba, a skóciai Balmoral-kastélyban ápolták, ahol az utóbbi időben is tartózkodott. Állapotáról a palota közleménye után órákig nem érkezett újabb hír.

Biztonsági őrök a Balmoral-kastélynál, ahol a királynő tartózkodik – Fotó: Russell Cheyne / Reuters
Biztonsági őrök a Balmoral-kastélynál, ahol a királynő tartózkodik – Fotó: Russell Cheyne / Reuters

A hagyományokkal ellentétben a királynő kedden skóciai birtokán fogadta a leköszönő miniszterelnököt, Boris Johnsont, és itt nevezte ki az új kormányfőt, Liz Trusst is. Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba. A találkozóról készült képeken a királynő láthatóan jó hangulatban volt (bár a kézfején látható lila véraláfutások már akkor sokakat aggasztottak), a másnapra tervezett online megbeszélését viszont lemondta, mert orvosai azt tanácsolták, pihenjen.

Az MTI szerint az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték, de a BBC szakértője szerint egészen a közelmúltig viszonylag jól volt egészségügyileg.

A királyi család legtöbb tagja Balmoralba utazik

A Kensington-palota és a Clarence House is bejelentette, hogy Károly herceg, Kamilla és Vilmos herceg is Balmoralba utazik a királynőhöz, ez már jelezte a helyzet súlyosságát.

Elsőként Károly herceg és Kamilla hercegné, valamint a királynő lánya, Anna hercegnő érkezett meg Balmoralba. Hozzájuk csatlakozott magyar idő szerint csütörtök este hat óra után a királynő másik két gyermeke, András és Eduárd, valamint velük együtt repült Skóciába Vilmos herceg is. Az András herceget, illetve Eduárd grófot és feleségét szállító autót Vilmos herceg vezette az aberdeen-i repülőtérről Balmoralig.

Egy Vilmos herceg által vezetett autóval megérkezik Balmoralba a kriálynő két fiatalabb gyermeke, András herceg (elől) és Eduárd wessexi gróf (hátul) – Fotó: Russell Cheyne / Reuters
Egy Vilmos herceg által vezetett autóval megérkezik Balmoralba a kriálynő két fiatalabb gyermeke, András herceg (elől) és Eduárd wessexi gróf (hátul) – Fotó: Russell Cheyne / Reuters

Jelenleg Harry herceg és Meghan Markle is Nagy Britanniában tartózkodik. Az eredeti terv az volt, hogy a herceg ma este beszédet mond a WellChild Awards-on Londonban, majd visszatérnének Kaliforniába a gyermekeikhez.

Délután háromkor azonban pár szóvivője közölte, hogy programjukat megszakítva Sussex hercege és hercegnéje is Skóciába utazik.

Később ezt pontosították. A pár szóvivője magyar idő szerint este háromnegyed hat környékén azt szerint Meghan hercegné végül nem utazik Harry herceggel Skóciába (de nem kizárt, hogy később csatlakozik a férjéhez). Bár Meghan Londonban marad, a WellChild Awards-on nem fog részt venni.

Vilmos herceg felesége, Katalin egyelőre Windsorban maradt három gyermekükkel, akik az első napjukat töltik új iskolájukban – közölte a Kensington-palota.

A Sky News szerint Liz Truss, miniszterelnök sem ma, sem holnap nem utazik Skóciába.

A királynő találkozik Liz Truss frissen kinevezett miniszterelnökkel szeptember 6-án Balmoralban Fotó: Jane Barlow / AFP
A királynő találkozik Liz Truss frissen kinevezett miniszterelnökkel szeptember 6-án Balmoralban Fotó: Jane Barlow / AFP

Sorban üzennek a Twitteren Őfelségének és családjának

A királynő egészségéről szóló hírek kapcsán Liz Truss azt írta, „az egész országot mélyen aggasztják a Buckingham-palotából érkező hírek. A gondolataim – és az Egyesült Királyságban élő emberek gondolatai – jelenleg Őfelségével, a királynővel és családjával vannak.”

Liz Truss miniszterelnök mellett, Sir Lindsay Hoyle, a londoni alsóház elnöke, Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, valamint Nicola Sturgeon skót és Mark Drakeford walesi kormányfő egyaránt aggodalmának adott hangot a királynő egészségi állapota miatt, egyben jókívánságaikat fejezték ki nyilatkozataikban az uralkodónak. Katolikus, zsidó és muszlim vallási vezetők is azt írták, imádkoznak a brit királynőért.

A Twitteren üzent Tony Blair, volt miniszterelnök is a királynőnek, azt írta: mélyen aggódik az egészségéért és aggasztják a királynő egészségügyi állapotáról szóló hírek.

„Gondolataim és imáim Őfelségével, a királynővel és családjával vannak ezekben az aggasztó időkben”.

Hasonlóan fogalmazott David Cameron, volt miniszterelnök is, aki mélységesen aggódik a királynő miatt. Twitteren ő is biztosította Őfelségét és családját: gondol rájuk és imádkozik értük.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is minden jót kívánt a királynőnek és családjának, hozzátéve, hogy az ország teljes lakossága gondol rájuk. Joe Biden amerikai elnök és Jill Biden first lady is jókivánságait küldte a királynőnek.

A Buckingham-palota előtt délután elkezdtek gyülekezni az emberek, majd magyar idő szerint 19.30-kor a Buckingham palota közleményében jelentette be:

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő.

„Békében ment el a királynő ma délután” – írták. Azt is hozzátették, hogy az új király, Károly, feleségével, Kamillával csütörtökön még Balmoralban marad, majd pénteken visszatérnek Londonba.

Fotó: Daniel Leal / AFP
Fotó: Daniel Leal / AFP
Fotó: Daniel Leal / AFP
Fotó: Daniel Leal / AFP

II. Erzsébet idén ünnepelte uralkodásának hetvenedik évfordulóját, a platinajubileum alkalmával nagyképes cikkben is megemlékeztünk a királynő uralkodásának legfontosabb pillanatairól. Ebben pedig néhány érdekes történetet gyűjtöttünk össze a britek leghosszabb ideje trónon levő uralkodójáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!