Boris Johnson búcsúbeszédében arra utalt, hogy visszatér majd, ha szüksége lesz rá a nemzetnek

2022. szeptember 6. – 13:20

frissítve

Boris Johnson búcsúbeszédében arra utalt, hogy visszatér majd, ha szüksége lesz rá a nemzetnek
Boris Johnson utolsó miniszterelnöki beszéde végeztével búcsút int a Downing Streetnek – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel megtartotta búcsúbeszédét Boris Johnson a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciájának otthont adó Downing Streeten. Johnson még júliusban mondott le sorozatos botrányok után a Konzervatív Párt éléről, a miniszterelnöki székből azonban csak azután távozik, hogy hétfőn kihirdették utódját a Konzervatív Párt élén, a párt tagságát Thatcher-imitációival meggyőző Liz Trusst. A végére sárdobálássá fajult vezetőválasztás folyamatáról és a jelöltekről itt, Johnson távozásának körülményeiről pedig itt írtunk bővebben.

Johnson kora reggel tartott, hét és fél perces beszédében odaszúrt őt megbuktató párttársainak. Arról beszélt, hogy most átadja a stafétát a Konzervatív Párt új vezetőjének, igaz, a „verseny” (= a miniszterelnökség) eredetileg nem váltófutásnak, indult, hanem úgy volt, hogy ő futhat majd a rajttól a célig, „csak valakik megváltoztatták a szabályokat féltávnál”.

A leköszönő miniszterelnök köszönetet mondott a Downing Streeten dolgozó közszolgáknak, akik véghez vitték a brexitet (igaz, a brexitnek még messze nincs vége), Európa legsikeresebb oltási kampányát és az ukrajnai fegyverszállítmányokat. Johnson beszélt a „Putyin kegyetlen háborúja miatt” kialakult energiaválságról is. Kijelentette, biztos abban, hogy Liz Truss és „együttérző” kormánya mindent meg fog tenni, hogy átsegítse az embereket ezen a krízisen.

Boris Johnson és felesége Carrie elbúcsúznak a Downing Street dolgozóitól – Fotó: Henry Nicholls / Reuters
Boris Johnson és felesége Carrie elbúcsúznak a Downing Street dolgozóitól – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Johnson jövőbeli terveiről is szót ejtett. Egy hordozórakétához hasonlította magát, „mely dolga végeztével csendesen visszapottyan a Csendes-óceán valamelyik eldugott szegletébe”.

Illetve úgy fogalmazott, hogy

„mint Cincinnatus, visszatérek az eke szarvához”.

Ez utóbbi utalás lehet Johnson részéről arra, hogy ha a nemzetnek szüksége van rá, még visszatér a brit politika élére. A legendárium szerint ugyanis Cincinnatus időszámításunk előtt 460-ban consulként tevékenykedett Rómában, azonban ahelyett, hogy újraindult volna a pozícióért, inkább visszavonult a birtokára. Két évvel később azonban egy külső támadás miatt a szenátus úgy döntött, hogy visszahívják Cincinnatust „az eke szarva mellől”, sőt dictatornak nevezték ki.

Cincinnatus gyorsan legyőzte az ellenséget, és bár megbízása fél évre szólt, a tizenötödik napon önként lemondott a dictatorságról, és visszament a tanyájára, mivel úgy érezte, hogy elvégezte a rábízott feladatot, és nincs már rá szükség dictatorként. Ezzel lett legendás alak az utókor számára. És ez lehet Johnson mondatának másik utalása, hogy ő is tudja, mikor van itt az idő a visszavonulásra. Cincinnatus történetének egy évvel ezelőtt külön Észkombájn-cikket is szenteltünk itt a Telexen, amit itt tudnak elolvasni.

Beszéde végén Johnson felszólította párttársait, hogy támogassák utódját, ugyanis ideje véget vetni a belharcoknak, és végrehajtani mindazt, amit megígértek a népnek. Ha kutyája, Dylan és a Downing Street macskája, Larry felül tudnak emelkedni a nézeteltéréseiken, akkor a Konzervatív Párt is, fogalmazott a leköszönő miniszterelnök.

Beszéde végeztével Johnson útnak indult Balmoralba, II. Erzsébet királynő skóciai birtokára. Az uralkodó a hagyományokkal ellentétben itt és nem a Buckingham-palotában fogadta a leköszönő miniszterelnököt, aki hivatalosan magyar idő szerint fél egy körül nyújtotta be lemondását a királynőnek.

Johnson audienciája után nem sokkal a Konzervatív Párt új vezetője, Liz Truss is a királynőhöz érkezik majd, hogy az uralkodó felkérhesse kormányfőnek. Kinevezése után Truss még kedden visszarepül Londonba, és kora este beszédet mond a Downing Streeten. Este pedig várhatóan elkezdi kinevezni kormányának tagjait. Truss lesz az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke, és már a negyedik brit kormányfő hat év alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!