Csoda, hogy Boris Johnson eddig kihúzta

Legfontosabb

2022. július 10. – 09:28

frissítve

Csoda, hogy Boris Johnson eddig kihúzta
Boris Johnson kilép a Downing Street 10. ajtaján, hogy bejelentse lemondását – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetéséről, és ezzel a miniszterelnöki tisztségből is. Igaz, utóbbi pozícióban maradna addig, amíg meg nem választják az utódját a párton belül. Megbuktatásának körülményeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben, hétvégére pedig már nyolcan is bejelentkeztek a helyére.

A végül Johnson bukásához vezető történelmi lemondási hullámot egy vezető konzervatív politikushoz köthető szexuális zaklatási ügy indította el, amely mindössze egy héttel korábban robbant ki – de akkor még kevesen gondolhatták, hogy ez napokon belül Johnson miniszterelnökségének végét fogja jelenteni. Az elmúlt 2-2,5 év során ugyanis ennél nagyobb botrányokat is sikerült már túlélnie a Konzervatív Párt vezérének, olyanokat, amikbe más brit miniszterelnökök simán belebuktak volna.

Az elmúlt fél évben kis túlzással hetente robbantak ki újabb és újabb balhék Johnson és pártja körül, ezek miatt pedig az ellenzék mellett a kormánypárthoz húzó média is már egyre inkább Johnson ellen fordult, arroganciáról írtak, és felrótták neki, hogy képtelen a pártja sorozatos botrányait kezelni.

Nem is szándékozunk mindegyik ilyen ügyről részletesen megemlékezni, de összegyűjtöttünk és röviden összefoglaltunk tíz nagyobb botrányt, ami Johnson miniszterelnöksége alatt robbant ki. Ezek többsége még lepergett róla, egy bizalmi szavazást is túlélt egy hónapja, míg végül tényleg elfogyott körülötte a levegő, és példátlan lázadás robbant ki ellene saját kormányában és pártjában is.

1. Johnson covidos főtanácsadója karanténozás helyett 425 kilométert kocsikázik

Dominic Cummings, Johnson főtanácsadója, a brexitkampány hírhedt kampánystratégája 2020 márciusában jó ötletnek tartotta azt, hogy családjával együtt 425 kilométert vezet Londonból az észak-angliai Durhamben lakó szüleihez, miközben neki is otthon kellett volna karanténoznia. Aznap ugyanis reggel még érintkezett a covidos miniszterelnökkel, és feleségén is jelentkeztek már a koronavírus tünetei. Természetesen néhány napra rá a teljes család pozitívra tesztelt.

Ha ez mind nem lett volna elég, egy héttel később, amikor már jobban érezte magát, egy újabb, oda-vissza 100 kilométeres kiruccanást is tett feleségével a barnardi várhoz. Cummings utólag – a brit közvélemény nagy mulatságára – azzal magyarázta a kirándulást, hogy ő igazából azért vezetett a várhoz, hogy útközben tesztelje a látását, ami megromlott, amíg covidos volt. A botrány kirobbanása után óriásit zuhant Johnson és a kormány támogatottsága: egy felmérés szerint négy nap alatt 20 százalékot esett azok aránya, akik elégedettek voltak a miniszterelnök munkájával. Cummings később 2020 novemberében távozott a kormány közeléből, és azóta Johnson egyik hangos kritikusa lett.

Dominic Cummings beszáll az autójába a Downing Streeten – Fotó: Isabel Infantes / AFP
Dominic Cummings beszáll az autójába a Downing Streeten – Fotó: Isabel Infantes / AFP

2. Johnson és felesége 100 millió forintnyi felújítást rendez titkos pártadományokból

Boris Johnson és menyasszonya, Carrie Symonds (azóta felesége) 2019 nyarán költözött be a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára. Symonds ízlésének nem igazán feleltek meg a Theresa Mayék által otthagyott, viszonylag visszafogott bútorok, így egy neves lakberendezőt bízott meg a Downing Street 11. szám alatti lakás felújításával, aki nem spórolt: milliós összegek mentek el lámpákra, szőnyegekre és kanapékra. A legolcsóbb berendezési tárgy egy csaknem negyedmillió forintos terítő volt, az egyik szobát pedig arany színű tapétával dekorálták ki. A botrány innen kapta meg gyorsan a „Wallpapergate” becenevet.

A lakberendezés összege 200 ezer fontra, azaz csaknem 100 millió forintra rúgott úgy, hogy a költségvetésben mindössze 30 ezer font (14,5 millió forint) volt elkülönítve erre. Mint azt 2021 májusában a brit lapok kiderítették, a hiányzó összeget végül titkos pártadományokból állták, ami komoly korrupciós kérdéseket vetett fel Johnsonnal szemben. A miniszterek pénzügyeit ellenőrző tanácsadóként Christopher Geidt, a Lordok Házának egyik tagja saját vizsgálatában annyit állapított meg, hogy „nem volt bölcs döntés tőle” úgy belevágni a felújításba, hogy nem tudta, pontosan hogyan fogják finanszírozni az egészet. A miniszterelnök végül a botrány kirobbanása után visszafizette a több tízmilliós összeget a saját pénzéből, a választási bizottság pedig megbírságolta a Konzervatív Pártot, amiért nem megfelelően jelentettek le adományokat. Minderről bővebben itt írtunk >>>

3. Johnsonnak nincs különösebb gondja azzal, hogy egészségügyi minisztere a Covid-szabályokat megszegve csalja a feleségét beosztottjával

Egy hónapot sem kellett várni a következő botrány kirobbanásáig. A Sun bulvárlap tette közzé egy biztonsági kamera felvételét, amin az látszott, hogy Matt Hancock egészségügyi miniszter megcsókolja az egyik beosztottját, Gina Coladangelót a minisztérium egyik irodájában. Hancock és Coladangelo is házas volt a felvételek készültének idején, a miniszternek három gyereke van.

A Sun címlapja 2021. június 25-én – Fotó: Dan Kitwood / Getty Images
A Sun címlapja 2021. június 25-én – Fotó: Dan Kitwood / Getty Images

Azon kívül, hogy a csókolózással megszegték a járványügyi szabályokat, a botrányt tovább fokozta, hogy kiderült, Hancock a pozícióját kihasználva jól fizető állásokhoz juttatta a minisztériumában szeretőjét, akivel már egyetem óta ismerték egymást.

Johnsont viszont nem hozta túlságosan lázba a dolog. Miután Hancock bocsánatot kért tőle, sajtósán keresztül azt nyilatkozta a miniszterelnök, hogy lezártnak tekinti az ügyet, ami miatt komoly kritikák érték. Bár Johnson nem rúgta ki, Hancock végül mégis lemondott, Coladangelóval pedig azóta is egy párt alkotnak. Bővebben itt >>>

4. Johnson harcosan védi a képviselőt, aki évi 50 millió forintnyi pénzt rakott zsebre az illegális lobbizással

2021. október végén kiderült, hogy Owen Paterson konzervatív képviselő súlyosan megszegte a képviselők lobbitevékenységét szabályozó parlamenti iránymutatásokat. A politikus a Randox és a Lynn’s Country Foods cégek busásan fizetett tanácsadója volt, miközben több állami szervnél próbált előnyöket szerezni a két vállalatnak.

A botrányt fokozta, hogy Johnson két héten keresztül harcosan védte Patersont. Sőt azt is belengette, hogy a képviselő felfüggesztése helyett pártja a Patersont bűnösnek kikiáltó parlamenti ellenőrző szerv átalakításáról kezdeményezne szavazást. A közvélemény egyöntetű felhördülése – és komoly belső pártellenállás – után végül Johnson elállt ettől, majd utólag „autóbalesethez” hasonlította azt, ahogyan a botrányt kezelte.

5. Johnson maszk nélkül látogat kórházat a Covid-hullám idején

2021 novemberének elején, még javában a Paterson-botrány közepén Johnson újabb okot adott a brit sajtónak a kritikára, amikor annak ellenére, hogy éppen egy Covid-hullám söpört át a parlamenten, maszk nélkül ment el meglátogatni egy észak-angliai kórházat. A látogatás során a miniszterelnök több kórházi dolgozóval is érintkezett úgy, hogy az azt megelőző hetekben 114-en kapták el a koronavírust a képviselők és a parlamenti dolgozók közül.

Ráadásul a kórház külön felhívta a látogatók figyelmét arra, hogy mossanak kezet mielőtt belépnek a kórház területére, és szíveskedjenek maszkot viselni, amíg el nem hagyják azt. Johnson a kritikák hatására végül nyolc nappal a látogatás után elnézést kért a felelőtlensége miatt.

Boris Johnson maszk nélkül köszönti a Hexhami Kórház dolgozóit – Fotó: Peter Summers / Pool / AFP
Boris Johnson maszk nélkül köszönti a Hexhami Kórház dolgozóit – Fotó: Peter Summers / Pool / AFP

6. Partygate: Johnsonról is egyre újabb képek jöttek ki

Egyértelműen a 2021 novemberének legvégén kirobbant „Partygate” volt Johnson miniszterelnökségének legnagyobb botránya. Csoda, hogy végül nem ebbe, hanem a Pincher-ügybe bukott csak bele. Elsőként a Daily Mirror írta meg, hogy a Downing Street személyzete egy évvel korábban három összejövetelt is tartott annak ellenére, hogy az érvényben lévő, a kormány által meghozott szabályozások ezt határozottan tiltották. Innentől kezdve pedig 1-2 hetente szivárogtak ki információk, képek és videók az újabb és újabb illegális kormányzati partikról.

Néhány összejövetelen maga Johnson is részt vett, több fotó is előkerült róla brit lapokban. A Covid-partik miatt belső kormányzati, valamint rendőrségi vizsgálat is indult, és Johnson lett az első brit miniszterelnök, akit törvénysértésen kapnak, hivatalosan elítélnek és meg is büntetnek. Igaz, megúszta egy jelképes pénzbüntetéssel. Johnson és a Konzervatív Párt népszerűsége azonban komolyan megszenvedte a fél éven keresztül húzódó botrányt, ami miatt június elején bizalmi szavazást is indítottak ellene a párton belül, azt azonban még sikerült túlélnie. Ha posztján marad, ebben az ügyben is lehettek volna még fejlemények, hiszen vizsgálják, hogy egyes nyilatkozataival félrevezette-e a képviselőket. Bővebben itt >>>

Boris Johnson az egyik illegális összejövetelen – Fotó: Sue Gray Report / Gov.uk
Boris Johnson az egyik illegális összejövetelen – Fotó: Sue Gray Report / Gov.uk

7. Ruandai vakáció migránsoknak

Óriási nemzetközi felhördülést váltott ki, amikor áprilisban, a Partygate csúcsán, egyfajta elterelő hadműveletként Johnson és belügyminisztere Priti Patel bejelentette, hogy drákói eszközökkel fognak véget vetni az illegális bevándorlásnak. A tervezet értelmében a brit kormány Ruandába deportálta volna az országba érkező illegális bevándorlókat (a terv végrehajtása egyelőre elakadt az Emberi Jogok Európai Bíróságán).

Mint kiderült, Johnsonék sokszorosát fizették volna Ruandának ahhoz képest, amibe a bevándorlók nagy-britanniai ideiglenes elhelyezése kerülhet, csak hogy az ország határain kívül tudják őket. A tervezet legfőképp iráni, iraki, szudáni és szíriai menekülteket érintett volna, ugyanis leginkább ebből a négy országból kerülnek ki a La Manche csatornán keresztül illegálisan Angliába érkező bevándorlók. Bővebben itt >>>

8. Johnsonnak lecsusszant a nadrágja, a Timesból eltűnt a leleplezés

Az egyik legelismertebb brit konzervatív lap, a Times június 17-én nyomdába küldött címlapján leleplező cikk virított: Boris Johnson még külügyminiszterként kormányzati állást próbált szerezni Carrie Symondsnak, aki akkor még csak a titkos szeretője volt a házas, nála 24 évvel idősebb későbbi miniszterelnöknek. Illetve csak virított volna, ugyanis a cikk reggelre szőrén-szálán eltűnt a lapból. Sem aznap, sem később nem jelent meg a sztori a Timesban.

Mint kiderült, egyenesen a Downing Street tiltotta le már lapzárta után a cikk másnap reggeli megjelenését. A Private Eye magazin ráadásul úgy értesült, hogy nem is feltétlenül a szeretőjének zsíros állást kereső miniszter botránya volt az, ami miatt cenzúrázták a lapot, hanem a cikk egy mellékes részlete miatt, melyben azt ecsetelte a szerző, hogy egy képviselő hogyan nyitott rá a „kompromittáló pozícióban lévő” Johnsonra és szeretőjére a külügyminiszteri irodájában.

Boris és Carrie Johnson II. Erzsébet királynő platinajubileumán – Fotó: Daniel Leal / AFP
Boris és Carrie Johnson II. Erzsébet királynő platinajubileumán – Fotó: Daniel Leal / AFP

9. Johnson egy korábbi KGB-ügynökkel találkozik a Szkripal-ügy csúcsán

Miniszterelnökségének utolsó óráiban robbant Johnson utolsó botránya. Szerda délután egy parlamenti bizottsági ülésen Johnson beismerte, hogy 2018-ban, még külügyminiszterként négyszemközt találkozott Alekszandr Lebegyev orosz üzletemberrel, aki a hidegháború alatt a KGB-nek kémkedett Londonban.

Kémkarrierje után üzleti vállalkozásba kezdett, Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere lett, és Nagy-Britanniában is megvetette a lábát. Megvásárolta az Evening Standard és Independent lapokat is. Johnson feltűnően jó kapcsolatot ápol az orosz üzletemberrel és fiával, Jevgenyijjel, akinek 2020-ban lordi címet is adományozott.

A szerdai beismerés azért volt fontos, mert Johnson közvetlenül azután találkozott a korábbi orosz kémmel, hogy részt vett egy NATO-csúcstalálkozón, amit Szergej Szkripal orosz kettős ügynök megmérgezése miatt hívtak össze. Ráadásul a brit külügy nem is tudott a találkozóról, ugyanis Johnsont senki sem kísérte el a megbeszélésre.

10. A sokadik pártbéli szexbotrány, ami végül Johnson bukásához vezetett

Ha a Partygate nem lett volna elég, 3-4 hetente bukkantak fel újabb és újabb szexuális zaklatási ügyek tavasszal a Konzervatív Párt környékén. Egy képviselőt elítéltek, miután kiderült, hogy 2008-ban szexuálisan zaklatott egy 15 éves fiút. Két másik képviselővel szemben jelenleg is folyik a nyomozás; egyikük ellen szexuális zaklatás, másikuk ellen pedig nemi erőszak a vád. Rajtuk kívül botrány lett abból is, hogy kiderült, az egyik konzervatív képviselő több alkalommal is pornót nézett a parlamenti ülésteremben. Igaz, állítása szerint az első alkalommal véletlenül kattintott, ő ugyanis csak traktorokról akart képeket nézegetni.

Egy héttel Johnson lemondása előtt robbant ugyanakkor az a botrány a brit sajtóban, ami végül a bukásához vezetett. Chris Pinchert, a konzervatív frakció szavazási és pártfegyelmének biztosításáért felelős helyettes vezetőjét azzal vádolták meg, hogy múlt szerda este a Konzervatív Párt klubjában mattrészegen két férfit is illetlenül fogdosott. Néhány napon belül aztán kiderült, hogy Pincherrel szemben már évekkel ezelőtt is tettek hivatalos panaszt hasonló szexuális visszaélés miatt, amiről Johnson is tudott, és amit ráadásul elsőre letagadott a múlt héten. A miniszterelnök pedig mindezek ellenére nevezte ki a képviselőt a fontos parlamenti pozícióba.

A Johnson bukásához vezető lemondási lavinát elindító Sajid Javid és Rishi Sunak miniszterek ekkor látták elérkezettnek az időt arra, hogy távozzanak az egyre népszerűtlenebb miniszterelnök kormányából, ezzel megpecsételve a sorsát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!