Vizsgálat indult, hogy miből bútorozta be Boris Johnson a rezidenciáját

2021. április 28. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson szerint minden abszolút szabályosan történt, a brit ellenzék viszont rendkívül komoly ügyről beszél, és a miniszterelnökkel összebalhézó volt főtanácsadó is titkos kifizetéseket sugall. A téma a Downing streeti legendás miniszterelnöki rezidencia bebútorozása Johnson beköltözése után.

A világ valószínűleg egyik legismertebb címe a Downing Street 10. Londonban, a mindenkori brit miniszterelnök lakóhelye, amit napi szinten lehet látni a tévékben is a küszöbön sajtót tájékoztató miniszterelnökkel. A valóságban azonban több brit miniszterelnök nem itt, hanem a szomszéd, 11-es számú ház emeleti lakásában lakik, az ugyanis nagyobb alapterületű, mint a híres tízes. Így tett 2019-es miniszterelnökké választása után Boris Johnson is, aki menyasszonyával, Carrie Symondsszal ide költözött be.

A tényleges birtokbavételt megelőzően azonban elődeikhez hasonlóan ők is lecserélték a bútorokat. Erre költségvetési forrás is a miniszterelnök rendelkezésére áll, évi 30 ezer font, (kb. 12 és fél millió forint), Johnson azonban a sajtó feltételezései szerint ennél jóval többet, akár 200 ezer fontot is költhetett rá. A bő 80 millió forint a lakberendező-sztárdizájner Lulu Lytle által javasolt enteriőrre ment el, Johnsonék ugyanis állítólag borzalmasnak és szörnyen ódivatúnak találták a Theresa Maytől megörökölt bútorzatot.

Carrie Symonds és Boris Johnson a Downing Street előtt februárban – Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP
Carrie Symonds és Boris Johnson a Downing Street előtt februárban – Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP

A kérdés, hogy ezt miből fizette a miniszterelnök. Johnson, mint a BBC írja, azt állítja, saját zsebből finanszírozta a lakásprojektet, a múlt héten azonban előállt egy alternatív változattal Dominic Cummings, Johnson előző főtanácsadója. Cummingst a brit politika óriási befolyású szürke eminenciásának, az igazi spin-doctornak, Boris vezérlő szellemének, a brexit egyik atyjának tartották, aki azonban novemberben elég konfliktusos körülmények között, a bögréjét szorongatva távozott posztjáról, állítólag igen komoly személyi intrikák után.

Cummingstól a brit közvélemény azóta is azt várja, hogy mikor dobja le az atombombát (ismerős helyzet), és a volt főtanácsadó valóban aktivizálódott. A miniszterelnök környezetéből őt vádolják azokkal a szivárogtatásokkal, melyek Johnson milliárdosokkal és például a szaúdi koronaherceggel váltott személyes emailjeit és sms-eit hozták nyilvánosságra. Cummings tagad, szerinte éppen a Downing Street viselkedik „őrült és teljesen etikátlan” módon az ő ok nélküli bemártásával.

A legszívesebben a blogján kommunikáló Cummings mindenesetre arról posztolt a múlt héten, hogy Boris Johnson állításával ellentétben valójában nem saját megtakarításaiból fizethette a bútorügyleteket, hanem a konzervatívok adományozóitól kapott titkos kifizetésekből finanszírozhatta a refazonírozást. Adományokat ugyan elfogadhat a miniszterelnök a brit törvények szerint, ezekről azonban nyilvánosan számot kell adnia. Mivel ezúttal ez nem történt meg, Johnson számára kellemetlen lenne, ha kiderülne, hogy más is besegített a berendezésbe – és itt nem egy polc összeszereléséről van szó.

Az ügy körül már amúgy is tartott a vizsgálódás, így Cummings bejelentése nagyot szólt, és a jelek szerint meg is lett az eredménye: a politikai költéseket vizsgáló független testület, a választási bizottság hivatalosan is elindította a vizsgálatot a miniszterelnöki rezidencia felújításával kapcsolatban. Johnson vehemensen tagad, hogy bármilyen szabálytalanság történt volna, az ellenzéki Munkáspártot vezető Sir Keir Starmer azonban rendkívül komoly ügyről beszél. A kormányzó toryk a javuló koronavírus-helyzettel és a járványkezeléssel összefüggésben egyébként elég jól állnak: a legújabb közvélemény-kutatások szerint 11 százalékponttal előzik meg a Munkáspártot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!