Távozik Boris Johnson főtanácsadója, a brexit egyik atyja

2020. november 13. – 09:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még az idén távozik posztjáról Dominic Cummings, a brit miniszterelnök főtanácsadója, aki az elmúlt évek egyik legmegosztóbb figurája volt a Downing Street környékén. Cummings a BBC-nek cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint kikényszerítették volna a távozását. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy fenntartja, amit még januárban írt a blogján: az év végéig szeretné elérni, hogy személye és munkája fölöslegessé váljon a kormányban.

Boris Johnson környezetéből viszont olyan információk jutottak el a BBC-hez, amelyek szerint a főtanácsadót napokon belül kirúgták volna, ha nem áll fel önszántából. A kabinet egyik tagja egyenesen „áldásnak” nevezte Cummings távozását, másvalaki „hatalmas hibának” nevezte, hogy elengedték.

Dominic Cummings távozik londoni otthonából 2020. november 13-án – Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images
Dominic Cummings távozik londoni otthonából 2020. november 13-án – Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images

Cummingsot a brexit egyik felelőseként is szokták emlegetni. 2015-ben indította el a Vote Leave (Szavazz a kilépésre!) kampányt, és az ő nevéhez fűződik az állítás, hogy az Egyesült Királyság heti 350 millió fontot küld az EU-nak, amit az egészségügyi rendszer fejlesztésére is költhetnének. A heti 350 millió fontról később kiderült, hogy nettó hazugság.

Idén tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámakor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megszegte a kijárási korlátozásokat. Miután kiderült, hogy Boris Johnson elkapta a vírust, sietősen távozott a miniszterelnöki hivatalból, és meg sem állt a Londontól ötszáz kilométerre fekvő Durnhamig, ahol a szülei és az unokahúga lakik. Azt mondta, nem bánta meg, amit tett.

Kevesen mondhatják el magukról, hogy még életükben megformálta őket Benedict Cumberbatch, vele ez történt. A brexit körüli kavarásokat középpontba állító történetet 2018-ban forgatták le, nálunk 2019 elején mutatta be az HBO.

A koronavírus-járvány sokáig háttérbe szorította a brexitet, de az év végi határidő közeledtével megint előtérbe került, miután a britek január végén ugyan kiléptek, de az év végéig még egy átmeneti időszak van, és egyelőre nem látszik a megegyezés a britek és az EU jövőbeli kapcsolatairól. Ha a tárgyalások teljesen zátonyra futnának, és nem tudnak megállapodni, akkor az a járvány miatt különösen nehéz időszakban csattanna a brit és az uniós gazdaságokon is. Részletesen itt írtunk a tárgyalások állásáról és a vitás kérdésekről október közepén>>>

Azonban a tárgyalások még tartanak, sokak szerint Boris Johnson többek között az amerikai elnökválasztás eredményére is várt – a britek az elsők között az Egyesült Államokkal szeretnék felvenni a kereskedelmi kapcsolatokat –, míg EU-s oldalról november közepét tartották reális határidőnek egy megegyezéshez, hogy aztán mindent ratifikálni lehessen december 31-ig. Kérdés, hogy Cummings távozása most hogyan hat ki az EU-val folyó egyeztetésekre.

További híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!