Távozik a brit pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter is Johnson kormányából

2022. július 5. – 21:52

frissítve

Távozik a brit pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter is Johnson kormányából
Boris Johnson miniszterelnök, Sajid Javid egészségügyi miniszter és Rishi Sunak pénzügyminiszter megérkeznek egy Downing Street-i sajtótájékoztatóra Londonban 2021. szeptember 7-én – Fotó: Toby Melville / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két vezető brit kormánytag is távozik Boris Johnson kormányából, írja a BBC. A pénzügyminiszter, Rishi Sunak és az egészségügyi miniszter, Sajid Javid szinte egyszerre jelentették be lemondásukat kedd este, amit azzal indokoltak, hogy elvesztették a miniszterelnökbe vetett bizalmukat.

A volt pénzügyminiszter Rishi Sunak a miniszterelnökhöz írt levelében azzal indokolta döntését, hogy az ország jogos elvárása a megfelelő, hozzáértő és komoly kormányzás. Javid volt egészségügyi miniszter lemondó levelében pedig azt fogalmazta meg, hogy a kormány „nem a nemzet érdekei szerint cselekszik”.

Az indiai származású Sunakot sokáig Johnson lehetséges utódjaként tartották számon. Miután 2020 elején pénzügyminiszterré nevezték ki, hamar ő lett Johnson kormányának messze legnépszerűbb tagja. Az elmúlt fél évben azonban a rezsiáremelések és a felesége vagyona körüli botrányok miatt bezuhant a népszerűsége. Az indiai állampolgárságú Akshata Murthy vagyona csaknem kétszer akkora, mint a királynőé, adót azonban a botrány kirobbanásáig nem fizetett az Egyesült Királyságban, annak ellenére, hogy már kilenc éve ott él.

A két miniszter azután jelentette be távozását, hogy az elmúlt napokban újabb botrány robbant ki a Konzervatív Pártban. Chris Pincher frakcióvezető-helyettest azzal vádolják, hogy múlt szerda este a Konzervatív Párt klubjában részegen két férfit is illetlenül fogdosott. A politikus másnap lemondott pozíciójáról, majd pénteken a frakciótagságát is felfüggesztették.

Sunak és Javid számára az jelentette az utolsó cseppet a pohárban, hogy kiderült, Pincherrel szemben már évekkel ezelőtt is tettek hivatalos panaszt hasonló szexuális visszaélés miatt, amiről Johnson is tudott. A miniszterelnök pedig mindezek ellenére nevezte ki a képviselőt frakcióvezető-helyettessé.

Johnson kedden elismerte, hogy „súlyos hibát követett el”, amikor az év elején kinevezte Pinchert frakcióvezető-helyettesnek, annak ellenére, hogy korábban már értesült a képviselő viselkedésével kapcsolatos vádakról.

„Bocsánatot kérek mindenkitől, akit ez rosszul érintett”

– tette hozzá a miniszterelnök.

A két magas rangú miniszter lemondása csupán néhány héttel azután történt, hogy a Konzervatív Párt, a saját parlamenti frakciója bizalmatlansági szavazást indított a brit miniszterelnök ellen. Akkor 359 képviselőből 211-en álltak ki Johnson mellett, a párton belüli megosztottságot viszont jól mutatta az, hogy 148 képviselő, a frakció 41 százaléka is ellene szavazott.

A most lemondott pénzügyminiszter erre a szavazásra visszautalva azt írta: most már egyértelmű számára, hogy a helyzet Boris Johnson vezetése alatt nem fog változni, és a kormányfő ezért immár az ő bizalmát is elvesztette. Innentől egy évig nem lehet új bizalmi szavazást kiírni Johnson ellen a párton belül, a konzervatív képviselők azonban így is lemondásra kényszeríthetik, ahogy például elődjével, Theresa Mayjel tették.

A bizalmi szavazás után néhány héttel aztán még jobban megroggyant Johnson alatt a miniszterelnöki szék. Június 23-án egy nap alatt két időközi választáson is súlyos vereséget szenvedtek a Konzervatívok. Wakefieldben 17 százalékkal kapott kevesebb szavazatot a párt jelöltje, mint a 2019-es választáson, Tiverton és Honiton választókerületben pedig csaknem 22 százalékkal.

Előbbi helyen azért kellett kiírni új választást, mert a választókerület konzervatív képviselőjét, Imran Ahmad Khant elítélték, miután kiderült, hogy 2008-ban szexuálisan zaklatott egy 15 éves fiút. Utóbbi választókerület képviselője, Neil Parish pedig azután mondott le, hogy kiderült, több alkalommal is pornót nézett a parlamenti ülésteremben (igaz, állítása szerint az első alkalommal véletlenül, ő ugyanis csak traktorokról akart képeket nézegetni).

Az időközi választások sokkoló eredményei újabb kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogy a Konzervatív Párt jól jár-e, ha a két év múlva esedékes országgyűlési választásoknak is Johnson vezetésével futnak neki.

Frissítés:

Sunak és Javid távozását követően további lemondások történtek a Konzervatív Párton belül. A párt elnökhelyettese, Bim Afolami a TalkTV élő adásában jelentette be lemondását kedd este. Rajta kívül bejelentették távozásukat a Marokkóval és a Kenyával való kereskedelem élénkítésével megbízott miniszterelnöki küldöttek, és lemondott parlamenti titkári pozíciójáról a Konzervatív Párt négy képviselője is.

Időközben az is kiderült, hogy Javid távozása után Johnson Steve Barclay kabinetfőnököt bízta meg az egészségügyi tárca vezetésével, pénzügyminiszternek pedig Nadhim Zahawi oktatásügyi minisztert nevezte ki Sunak helyére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!