Boris Johnson az első brit miniszterelnök, akit törvénysértésen kapnak, hivatalosan elítélnek és megbüntetnek

2022. április 12. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson miniszterelnök, a felesége,és Rishi Sunak pénzügyminiszter is hivatalos büntetést fog kapni a karanténszabályok tavalyi megsértése miatt – írja a Sky News. A partygate néven elhíresült, hónapok óta tartó botrány alapját az szolgáltatta, hogy a járványügyi lezárások alatt több kormányzati épületben, illetve a miniszterelnöki rezidencián is illegális összejöveteleket tartottak, és egy vagy több ilyenen részt vett maga a miniszterelnök is.

Mivel Nagy-Britanniában elég szigorúak voltak a karanténszabályok, a közvéleményt meglehetősen felkavarta, hogy ők a családjukkal sem találkozhatnak, és eközben vezető politikusok titkos partikon vesznek részt. A londoni rendőrség nyomozása 12 ilyen elitbulit derített fel, és a résztvevők közül 50 ember kapott eddig büntetést. Hogy pontosan mennyi bírságot kellett fizetniük, azt nem tudni, de amíg tartott a karantén, a brit rendőrség illegális összejöveteleken több ezer embert bírságolt meg, 60 és 10 ezer font közötti összegre – ez forintban 27 ezer és 4,5 millió között van.

Év elején a brit közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a többség szerint Johnsonnak le kell mondania a történtek miatt, azonban mióta kitört az orosz–ukrán háború, erre a gyakorlatban nulla esély látszik. Az ellenzék mindenesetre szorgosan követeli a lemondását, és Johnson a brit történelem első olyan miniszterelnöke lesz, akit hivatalosan törvénysértésen kapnak, elítélnek és megbüntetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!