Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását

Legfontosabb

2022. július 7. – 13:33

frissítve

Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását
Boris Johnson bejelenti lemondását – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután Boris Johnson hivatalosan is bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői pozíciójából, és ezzel a miniszterelnöki tisztségből is. Igaz, utóbbi pozícióban maradna addig, amíg meg nem választják az utódját a párton belül.

Az már órákkal korábban kiszivárgott, hogy Johnson ezt fogja bejelenteni, miután járt a Konzervatív Párt vezetőválasztásáért is felelős bizottság elnökénél. Arról itt írtunk részletesebben, mi vezetett Johnson lemondásához.

Johnson a Downing Street 10. szám alatti miniszterelnöki hivatal ajtaja előtt állva arról beszélt, hogy „a Konzervatív Párt parlamenti frakciója egyértelműen kinyilvánította, hogy a pártnak új vezetőre, az országnak pedig új miniszterelnökre van szüksége”.

„Mindenekelőtt azonban szeretném megköszönni Önöknek, a brit népnek, hogy ilyen hatalmas kiváltságot adtak nekem” – mondta a távozó miniszterelnök.

„Szeretném, hogy tudják, mennyire szomorú vagyok, hogy fel kell adnom a világ legjobb munkáját. De ilyen az élet”

– tette hozzá.

Johnson arról beszélt, hogy büszke mindarra, amit elért miniszterelnökként: többek között a brexit véghezvitelére és a Vlagyimir Putyinnal szemben való határozott kiállásra Ukrajna orosz lerohanása után.

A távozó miniszterelnök szerint azonban a politikában senki sem pótolhatatlan. „A briliáns és darwini rendszerünk hamarosan új vezetőt fog kitermelni” – fogalmazott. Johnson ígéretet tett, hogy mindenben támogatni fogja majd utódját.

Az új pártvezető megválasztásának folyamata a lehető leggyorsabban meg fog kezdődni, jelentette ki Johnson. Ennek menetrendjét a jövő héten fogják kihirdetni. Johnson azt is kijelentette, hogy az utódja megválasztásáig marad ügyvivő miniszterelnök.

„Noha a dolgok jelenlegi állása sötétnek látszódhat, a közös jövőnk arany színben csillog”

– zárta beszédét Johnson.

A csütörtöki nap folyamán azonban számos vezető konzervatív politikus is arra szólított fel, hogy Johnson még ma távozzon pozíciójából, és a helyét az új pártvezető megválasztásáig a miniszterelnök-helyettesi pozíciót is betöltő Dominic Raab igazságügyi miniszter vegye át.

Volt olyan konzervatív képviselő, aki félig viccesen arról beszélt a BBC-nek, hogy Johnsonnak azért kell azonnal távoznia, nehogy a pozícióhoz foggal-körömmel ragaszkodva „akár háborúba sodorja” az országot, csak hogy tovább maradhasson a Downing Streeten.

Dominic Cummings, a brexitkampány hírhedt kampánystratégája, és Johnson korábbi főtanácsadója azt írta a Twitteren, hogy a miniszterelnököt még ma „ki kell lakoltatni, vagy vérfürdőt fog rendezni”, ugyanis szerinte még mindig arra játszik, hogy időt nyerjen, és végül maradhasson a miniszterelnöki pozícióban. Johnson azonnali távozására szólított fel Keir Starmer a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Munkáspárt vezetője és a konzervatív John Major is, aki 1990 és 1997 között volt az ország miniszterelnöke.

Brit sajtóértesülések szerint csütörtök reggelre lett egyértelmű Johnson számára, hogy nem fogja tudni tovább folytatni a miniszterelnöki poszton. A Guardian azt írja Downing Street-i forrásokra hivatkozva, hogy Johnson magyar idő szerint fél tíz körül járt a vezetőváltást is lebonyolító konzervatív párti bizottság vezetőjénél, ahol beleegyezett a lemondásba, és az októberi pártkonferenciáig már új vezetője lenne a toryknak.

Az elmúlt időszak botrányait megfejelő újabb válság kedd este kezdett kicsúcsosodni, amivel már egyre jobban inogott Johnson pozíciója, hiába élt túl június elején egy bizalmi szavazást pártja parlamenti frakciójában. A bizalmi szavazás megnyerése ellenére Johnson megítélése mélyponton ragadt, a Munkáspárt stabilan erősebb volt a toryknál a felmérésekben, és a közeljövő kilátásai sem a kormánynak kedveztek, miközben többen úgy vélték, Johnson népszerűségi mutatóin az esetleges szakpolitikai sikerek és a terelési kísérletek sem tudnak segíteni.

A bizalmi szavazás után néhány héttel aztán még jobban megroggyant Johnson alatt a miniszterelnöki szék. Június 23-án egy nap alatt két időközi választáson is súlyos vereséget szenvedtek a Konzervatívok. Wakefieldben 17 százalékkal kapott kevesebb szavazatot a párt jelöltje, mint a 2019-es választáson, Tiverton és Honiton választókerületben pedig csaknem 22 százalékkal.

Ezek a választási bukták azt az üzenetet hordozták a képviselők felé, hogy Johnsonnal a párt élén nem lehet nyerni a következő, 2024-ben esedékes választáson, ami feltételezhetően kikezdte a maradék támogatottságát is, mielőtt múlt héten jött egy sokadik szexuális zaklatási botrány a párton belül, ami az utolsó cseppnek bizonyult a pohárban. Kedden és szerdán Johnson több korábbi támogatója is nyilvánosan megvonta bizalmát a kormányfőtől, olyanok, akik az egy hónappal korábbi bizalmi szavazáson még kiálltak a kormányfő mellett.

Kedd este lemondott két vezető minisztere, az azóta eltelt másfél napban pedig rajtuk kívül már több mint 60 kormányzati szereplő, köztük további miniszterek, számos államtitkár és a párt elnökhelyettese is távozott. Szerdán 14 államtitkár és helyettes államtitkár mondott le, ami rekordnak számít a brit történelemben, az eddigi csúcs 11 volt 1932-ben. Egy miniszterét Johnson rúgta ki, mások csütörtök reggel mondtak le, közvetlenül a kormányfő távozásáról szóló hírek előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!