Újabb orosz gyanúsított ellen indult eljárás a Szkripal-ügyben

2021. szeptember 21. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb orosz férfi, Gyenyisz Szergejev ellen indított eljárást az angol–walesi főügyészség az angliai Salisbury városában 2018 tavaszán Szergej és Julija Szkripal ellen elkövetett mérgezéses támadás ügyében. Belsős források szerint Szergejev vezényelhette le a novicsokos támadást, melyet a két célpont nagy szerencsével túlélt, egy brit nő, Dawn Sturgess viszont meghalt miatta, egy rendőr pedig súlyosan megsérült – írja a BBC.

Szergejev a rendőrség információi szerint a Felderítő Főcsoportfőnökség (GRU) vezető beosztású tagja volt, és egyéb titkos európai akciókhoz is kötődik a neve. A hivatalos közlés szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre Szergejev ellen ahhoz, hogy el tudják ítélni, és a közérdek is azt diktálta, hogy eljárás induljon ellene. Az ügyészség és a rendőrség közösen dolgozik azon, hogy igazságot szolgáltassanak az ügyben, az orosz kormány azonban egyértelművé tette, hogy nem fogja kiadni az állampolgárait.

Ennek ellenére ha a gyanúsítottak elhagynák Oroszországot, Anglia mindent megtenne a másik országból történő kiadatásukért, hogy a bűntény helyszínén hozhassanak ítéletet az ügyben.

A rendelkezésre álló adatok szerint a GRU három ügynöke 2018. március 2-án érkezett meg az országba – a Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov álnevet használó Anatolij Vlagyimirovics Csepiga és Alexandr Jevgenyevics Miskin együtt érkeztek meg délután, míg a Szergej Fedotov néven beutazó Szergejev gépe már délelőtt leszállt. Csepiga és Miskin 4-én utaztak el Salisburybe, a vád szerint azért, hogy rákenjék a novicsokot a kettős ügynök Szkripal ajtajának kilincsére, míg Szergejev végig Londonban maradt. Ő végül vasárnap délután utazott vissza Moszkvába, két társa pedig késő este szállt repülőre.

A rendőrség most azt mondja, bizonyítékai vannak arra, hogy a három férfi egy csapatként dolgozott, és többször, több helyszínen is találkoztak a hétvége folyamán. Szergejev szerepét és identitását már 2019-ben leleplezte a Bellingcat oknyomozó portál, illetve egy, a BBC-vel közös nyomozásukból is derültek ki dolgok, többek közt, hogy merre járt, illetve kikkel beszélt telefonon. A rendőrség azért csak most jelentette be azt, hogy eljárás indult ellene, mert egészen eddig azon dolgoztak, hogy kellő mennyiségű bizonyítékot gyűjtsenek össze az akcióban betöltött szerepével kapcsolatban. Ezt a folyamatot nagy kihívásként írták le, de úgy tűnik, meglett az eredménye.

Gyenyisz Szergejev az Angliába érkezésekor. Fotó: Metropolitan Police
Gyenyisz Szergejev az Angliába érkezésekor. Fotó: Metropolitan Police

Csepiga és Miskin korábban szerepeltek az orosz tévében, miután 2018-ban azonosították őket, akkor azt állították, hogy csak várost nézni mentek az Egyesült Királyságba. Oroszország az ügy kirobbanása óta kategorikusan tagadja, hogy köze lenne az egészhez, a brit kormány azonban biztos abban, hogy ez csakis egy általuk szervezett és koordinált akció lehetett. Csepiga és Miskin hotelszobájában találtak novicsokot, Szergejevében viszont nem. A mostani bejelentés ellenére az biztos, hogy még mindig sok a kérdőjel az ügyben, többek közt arra vonatkozóan is, hogy hogyan került az idegméreg az országba, vagy hol volt az azt tároló parfümös üveg március és június között.

A brit hatóságok mindenesetre úgy gondolják, hogy most már konkrét bizonyítékaik vannak, amelyek a GRU-hoz kötik a három ügynököt, ezért az Interpolnak is jelezni fogják, hogy az azonnali letartóztatásukat kérik, ha elhagyják az országot. Ez persze az ismert tények fényében nem tűnik valószínűnek, így nem sok esély van arra, hogy valaha brit bíróság előtt kellene felelniük a tetteikért. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Szergej Szkripalt megmérgező orosz ügynökök állhatnak egy 2014-es csehországi robbantás mögött is, melynek végrehajtása során Budapesten is megfordultak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!