A Szergej Szkripalt megmérgező orosz ügynökök állhatnak egy 2014-es csehországi robbantás mögött

2021. április 17. – 20:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiutasított 18 orosz diplomatát Csehország egy 2014-es, lőszerraktárban keletkezett hatalmas robbanás miatt, írja a Washington Post. Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint a helyi titkosszolgálat egyértelműen meg tudta állapítani, hogy a robbanás előidézésében szerepe volt több orosz katonai ügynöknek. A kiutasított orosz külügyi alkalmazottaknak 48 órán belül el kell hagyniuk az országot.

A szlovák határhoz közeli Vrbětice falu melletti lőszerraktárban 2014. október 16-án, 9:25-kor robbant fel 50 tonnányi lőszer. A robbanásban a lőszerraktár két dolgozója vesztette életét. A cseh hatóságok szerint a robbanás mögött a Szergej Szkripalt megmérgező orosz ügynökök állhatnak.

A hírt közölte a hivatalos orosz hírszolgálat, a TASZSZ is, de nagyon szűkszavúan csak a kiutasításról és a kémkedés vádjáról adtak hírt. Azt egy szóval sem említik, hogy orosz titkosügynököknek köze volt a 2014-es lőszerraktárnál történt robbanáshoz, amit a csehek állítanak. Korábban szakértők megállapították, hogy idegenkezűség nélkül nem tudott volna felrobbanni a lőszerraktár.

Az Expats.cz oldalon azt is írják, hogy a 2014-es robbanás idején a rendőrség már keresett két férfit orosz papírokkal. Most kiderült, hogy a két keresett férfi fotója megegyezik azzal a két emberrel, Anatolij Vlagyimirovics Csepigával és Alexandr Jevgenyevics Miskinnel, akiket az orosz kettősügynök Szergej Szkripal és lánya, Julia megmérgezésével gyanúsítanak a brit hatóságok.

A két férfi papírjain ugyanazok az álnevek (Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov) szerepeltek, mint amelyekkel Angliában voltak 2018 márciusában. Később kiderült, hogy mindkét férfi az orosz katonai felderítés, a GRU 29155-ös, külföldön végrehajtandó merényletek és egyéb katonai akciók végrehajtására szakosodott különleges egységének a tagjai.

Csepiga és Miskin a Szkripal-mérgezés után az orosz állami médiában magyarázta, hogy ők nem ügynökök, hanem egyszerű testépítők, akik csak azért utaztak Angliába 2018 márciusában, hogy meglátogassák a „messze földön híres” Salisbury katedrálist – Fotó: RT / Sputnik via AFP
Csepiga és Miskin a Szkripal-mérgezés után az orosz állami médiában magyarázta, hogy ők nem ügynökök, hanem egyszerű testépítők, akik csak azért utaztak Angliába 2018 márciusában, hogy meglátogassák a „messze földön híres” Salisbury katedrálist – Fotó: RT / Sputnik via AFP

Csepiga és Miskin is Oroszország Hőse kitüntetést kapott Putyintól 2014 vége, 2015 eleje tájékán. A két ügynököt azonosító Bellingcat oknyomozó portál korábban azt feltételezte, hogy a legmagasabb orosz kitüntetést a Krím-félsziget annektálásában játszott szerepükért kapták. A szombati hírek után viszont a lap egyik újságírója, Christo Grozev arról írt a Twitteren, hogy sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a csehországi robbantással érdemelhették ki a kitüntetést.

A Respekt nevű cseh lap szerint Csepiga és Miskin 2014. október 13-án (más források szerint 11-én) érkezett Csehországba egy Aeroflot járat fedélzetén, és október 16-án már el is hagyták az országot Ausztria irányába, ahonnan visszarepültek Moszkvába.

A két férfi előre bejelentkezett a vrběticei lőszerraktár ügyintézőinél egy üzleti célú bejárásra. A lőszerraktár protokollja szerint ugyanis minden külföldi látogató köteles előre elküldeni e-mailben az útlevelének fénymásolatát, hogy megbizonyosodhassanak a látogatók hátteréről. A két ügynök azonban itt is hamis adatokat adott meg. Ez esetben egy Ruszlan Tabarov és egy Nikolaj Popa névre kiállított útlevelet küldtek át a lőszerraktár ügyintézőinek.

A rendőrségnek egyelőre nincsen közvetlen bizonyítéka arra, hogy a két férfi belépett a lőszerraktár területére 2014 októberében, azonban nagyon valószínűnek tartják ezt a hipotézist. Az is kiderült, hogy miért állhatott érdekében az oroszoknak a lőszerraktár felrobbantása.

A két férfi látogatásával egy időben ugyanis éppen fegyverek érkeztek a raktárba, melyeket Emilian Gebrev, az egyik legbefolyásosabb bolgár fegyverkereskedő vett volna meg, aki utána az oroszokkal hadban álló ukrán hadseregnek adta volna tovább azokat. Gebrevet és fiát hat hónappal később mérgezte meg a GRU idegméreggel Szófiában. Gebrev kómába esett, ám később sikerült felépülnie.

A robbantás fő célja az lehetett, hogy lejárassák a fegyverkereskedőt a partnerei szemében, ezzel szabotálva az ukránok fegyverbeszerzéseit. Egy rendőrségi forrás szerint emiatt nem is a csehországi raktárat, hanem csak a bolgár fegyverkereskedő szállítmányát akarták megsemmisíteni.

Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az eredeti terv szerint a bomba csak napokkal később, már akkor robbant volna fel, amikor a fegyverkereskedő éppen Ukrajnába szállította volna a fegyvereket. Magát a robbanóanyagot a mai napig nem sikerült megtalálni, akkora pusztítást végzett a lőszerraktár területén a robbanás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!