Budapesten is megfordult az a két orosz ügynök, akinek köze volt a 2014-es csehországi robbantáshoz

2021. április 21. – 11:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mi is beszámoltunk arról, hogy egy 2014-es csehországi robbantás mögött a Szergej Szkripalt megmérgező orosz ügynökök állhatnak. A szlovák határhoz közeli Vrbětice falu melletti lőszerraktárban 2014. október 16-án 9:25-kor robbant fel 50 tonnányi lőszer, a lőszerraktár két dolgozója meghalt a robbanásban. Anatolij Vlagyimirovics Csepiga és Alexandr Jevgenyevics Miskin az orosz katonai felderítés, a GRU 29155-ös, külföldön végrehajtandó merényletek és egyéb katonai akciók végrehajtására szakosodott különleges egységének a tagjai. A robbantás miatt Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki a napokban.

Az ügy hátteréről a Bellingcat nevű oldalt működtető elemzők közöltek újabb részleteket, amiket a 444.hu mutatott be. A Bellingcat azonosította azokat az ügynököket is, akik tavaly megmérgezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát.

A feketepiacon vásárolt reptéri utaslisták, mobiltelefonok cellainformációi és egyéb neten található nyomok alapján a Bellingcat azt állítja, hogy a csehországi robbantás előkészítésében hat GRU-s vehetett részt, köztük maga a csoport vezetője, Andrej Avernajov is, aki közvetlenül a Kremlnek jelent.

Az ügynökök közül Alekszej Kapinosz és Jevgenyij Kalinyin Moszkvából először Budapestre utazott, hivatalos diplomáciai kiküldetésben, elvben küldeményt vittek az orosz követségre.

A többiek Bécsen és Prágán keresztül érkeztek meg Ostravába, ami a robbantás helyszínétől egyórányira van. Az ügynökök nagyrészt álnéven, hamis útlevekkel utaztak.

A Szkripal-mérgezés mögött álló Miskin és Csepiga étrend-kiegészítőkkel kereskedő orosz üzletemberekként érkeztek Prágába, Ostravában viszont már tádzsik, illetve moldáv állampolgároknak adták ki magukat. A fegyverraktárba potenciális vevőként jelentkeztek be, azt mondták, hogy egy tádzsik rendvédelmi szervnek akarnak fegyvert venni. A jelek szerint hiába volt engedélyük, maguk nem léptek be a raktárba.

A raktár október 16-án 9:25-kor robbant fel, Miskin és Csepiga addigra már elhagyta Csehországot, délelőtt Bécsben felszálltak egy Moszkvába tartó repülőgépre. Avernajov, a csapat főnöke szintén Bécsből szállt fel még aznap. Kapinosznak és Kalinyinnak elvileg október 15-re szólt a repjegye Budapestről Moszkvába, de azt nem tudni, hogy valóban akkor és a magyar fővárosból távoztak-e.

A cseh belügyminiszter gyanúja szerint a merénylet nem úgy sikerült, ahogy az oroszok eltervezték; nem a raktárat akarták megsemmisíteni, a lőszereknek a szállítás után kellett volna felrobbanniuk, Bulgáriában, Ukrajnában vagy Szíriában. Magát a robbanóanyagot a mai napig nem sikerült megtalálni, akkora pusztítást végzett a lőszerraktár területén a robbanás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!