Lemondott a járványügyi szabályokat megszegő, a feleségét megcsaló brit miniszter

2021. június 26. – 16:41

frissítve

Lemondott a járványügyi szabályokat megszegő, a feleségét megcsaló brit miniszter
Matt Hancock és Gina Coladangelo, akit a miniszter tavaly titokban vett fel a stábjába – Fotó: Tolga Akmen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kollégái, politikai ellenfelei és a Covid áldozatainak hozzátartozói is Matt Hancock brit egészségügyi miniszter lemondását/kirúgását követelik, miután kiderült, hogy viszonya van egy kollégájával, akivel megszegte a covid-szabályozást – írja a BBC.

Frissítés 19:37: Matt Hancock szombat délután lemondott az egészségügyi miniszteri posztról – írja az AFP.

Frissítés 21:36: Hancock helyére szombat este Sajid Javid volt pénzügyminisztert nevezte ki Boris Johnson miniszterelnök – írja az MTI.

A Sun bulvárlap pénteken közzétette egy biztonsági kamera felvételét, amin Hancock megcsókolja az egyik munkatársát, Gina Coladangelo a minisztérium egyik irodájában. A konzervatív párti Hancock és Coladangelo is házas, a miniszternek három gyereke van.

Sokak azért bosszúsak az eset után (a megcsaláson kívül), mert az egészségügyminiszter nem tartotta be a saját szabályait, amit a koronavírus terjedése ellen hozott. Tom Montgomerie konzervatív politikai kommentátor a BBC Radio 4 műsorában azt mondta, hogy ezzel a saját tekintélyét ásta alá, kevésbé fognak rá hallgatni az emberek.

Hancock még pénteken bocsánatot kért, Boris Johnson miniszterelnök lezártnak tekinti az ügyet. Montgomerie szerint azért nem rúgják ki, mert a miniszterelnök attól tarthat, hogy a kormánya több tagjáról is hasonló képek, történetek kerülnének elő.

Tavaly Neil Ferguson, a kormány járványszakértője és egyik fő koronavírus-tanácsadója hasonlóü helyzetbe került, mikor kiderült, hogy megszegte a járványszabályokat, mikor a barátnője meglátogatta az otthonában. Ferguson lemondott, Hancock pedig akkor azt mondta, hogy támogatná a rendőrségi intézkedést a professzor ellen.

A Covid-19 Után Hátramaradott Családtagok az Igazságért (Covid-19 Bereaved Families for Justice) jogvédő csoport szintén attól tart, hogy kevesebben veszik majd komolyan a kormány egészségügyi döntéseit, ha olyan ember vezeti az egészségügyi minisztériumot, aki nem tartja be a saját szabályait.

Azonban nem csak a járványszabályok megszegése a baj: sokakban felmerült, hogy Hancock a pozícióját kihasználva komoly előnyökhöz juttatta a szeretőjét. Elvileg már az Oxfordi Egyetemen is ismerték egymást, együtt dolgoztak az egyetemi rádióban. Tavaly novembereben a Munkáspárt hangosan ellenezte, hogy a miniszter először fizetés nélküli tanácsadónak, majd az egészségügyi minisztérium nem-ügyvezető igazgatónak nevezte ki Coladangelot.

Az állás nagyjából évi 15-20 napnyi munkával jár, és 15 ezer fontot (6,12 millió forintot) fizet évente.

Coladangelo ekkoriban a férje által alapított Oliver Bonas üzletlánc marketingigazgatója volt., korábban pedig a Luther Pendragon lobbicsoport PR-részlegét vezette.

Az FDA (a közszolgák szakszervezete) főtitkára szerint a miniszternek be kellett volna jelentenie a viszonyt, a kormány szerint lezajlott a „rendes procedúra”.

Emellett Coladangelo bátyja egy olyan egészségügyi cég stratégiai igazgatója, ami az elmúlt hónapokban több nagyobb szerződést is között az állami egészségügyi szolgáltatóval (NHS), ami Hancock minisztériuma alá tartozik.

A minisztert több hasonló korrupciós vád is érte a járvány alatt, de nem csak ez ront a megítélésén. Domininc Cummings, Boris Johnson korábbi főtanácsadója (aki szintén botrányba került, amikor nem tartotta be a járványszabályokat) előző hónapban azt mondta, hogy Hancock többször is hazudott a járvány alatt, már rég ki kellett volna rúgni. Egy képernyőképet is megosztott az őt kikérdező miniszterekkel, amin az olvasható, hogy a miniszterelnök „teljesen, kibaszottul haszontalannak” nevezte Hancockot.

A botrány kirobbanása előtt pár nappal még a királynő is „szegény emberként” beszét a miniszterről, amit lehet úgy érteni, hogy a rengeteg munka és felelősség miatt sajnálja Hancockot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!