Kétszer rálőttek, a hálószobájába betörtek, családja pedig halmozta a botrányokat – Erzsébet 70 királynői évének legérdekesebb történetei

Legfontosabb

2022. június 4. – 19:40

frissítve

Kétszer rálőttek, a hálószobájába betörtek, családja pedig halmozta a botrányokat – Erzsébet 70 királynői évének legérdekesebb történetei
II. Erzsébet a Dél-afrikai Unió nevű vonaton Skóciában 2015. szeptember 9-én – Fotó: Andrew Miller / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

II. Erzsébet 70 évnyi uralkodása alatt teljesen megváltozott a világ, a királynő látta, ahogy fellőtték a Szputnyik I-et az űrbe, hogy ember lépett a Holdra, felrobbant a Challenger, majd jött Elon Musk a privát űrutazás igényével. Koronázását közvetítette a tévé, családja állandóan a bulvárlapokban szerepelt a rossz házasságokkal, nagy válásokkal, problémás magánéletekkel. Kétszer rálőttek, egyszer a hálószobájába jutott be egy betörő, leégett a kastélya is. De legalább a kutyákkal és a ruhákkal minden rendben volt. 70 év legérdekesebb történeteire emlékezünk.

Az 1926-ban született, 26 évesen királynővé koronázott, most pedig 70. uralkodási évfordulóját a britekkel együtt ünneplő Erzsébetnek természetesen már a gyermekkora sem lehett átlagos, már csak a királyi család és a II. világháború miatt sem. Bár eddigi életében több mint 200 portrénak állt modellt, az első festményt egy magyar származású művész, Philip Alexius de László, azaz László Fülöp Elek készítette róla, amikor Erzsébet 7 éves volt. A háborúban 14 évesen rádióbeszédet tartott, teherautósofőrnek állt, majd a békekötés után két évvel tartott esküvőjéhez a ruhát – az akkori szabályok szerint – ő is ruhajegyekből tudta megvásárolni. Igaz, ő a kormánytól 200 extra jegyet kapott, és sok menyasszony a sajátját is elküldte neki, amiket aztán – szintén a szabályok szerint – Erzsébetnek vissza kellett küldenie, hiszen a jegyrendszerben tilos volt az átadás. Az ifjú pár több mint 2500 ajándékot kapott.

1952-ben megkoronázták, ő pedig bejelentette, hogy a királyi család vezetékneve a Windsor lesz, azaz nem veszi fel a férje, „Mountbatten” Fülöp vezetéknevét (ezen 1960-ban enyhített a királynő, attól kezdve az ő leszármazottaik a Windsor-Mountbatten nevet viselik). A koronázás pillanatától egyébként Erzsébet az egyetlen brit, aki jogosítvány nélkül vezethet és útlevél nélkül utazhat. A brit okmányokat ugyanis a királynő nevében állítják ki, saját magának pedig ugye minek adna valaki papírokat. (II. Erzsébet generációkon és a világot teljesen megváltoztató eseményeken átívelő életét és uralkodását ebben a cikkünkben mutattuk be az elmúlt 96 évben róla készült képeken keresztül.)

Erzsébet hercegnő egy gyakorló autóban a Közúti Balesetek Megelőző Társaságánál tett látogatása alkalmával 1949. novemberében – Fotó: Bettmann / Getty Images
Erzsébet hercegnő egy gyakorló autóban a Közúti Balesetek Megelőző Társaságánál tett látogatása alkalmával 1949. novemberében – Fotó: Bettmann / Getty Images

A problémás húg

1952 karácsonyán Erzsébet elmondta az első rádiós karácsonyi beszédét, majd az első kihívás rögtön a következő évben beütött, amikor azzal szembesült, hogy húga, Margit hercegnő beleszeretett Peter Townsend kapitányba, a brit Királyi Légierő tisztjébe, aki a család kísérője és lovásza is volt egyben. Ez még önmagában nem lett volna gond, de a Margitnál 16 évvel idősebb Townsend kétgyermekes, házas ember volt. A botrányt tovább fokozta, amikor a kapitány elvált feleségétől, hogy megkérje Margit kezét. A hercegnő igent mondott ugyan, de a királyi család tagjaira vonatkozó házassági szabályok alapján az anglikán egyház, Winston Churchill és kormánya, és maga a királynő is ellenezte a házasságot.

„A körülményeket tekintve nem túlzó azt kérnem, hogy várj egy évet”

– írta akkor húgának Erzsébet királynő, aki tanácsadói javaslatára Brüsszelbe küldte légi attasénak Peter Townsendet. Aztán 1955-ben elkészült a leánykérés végleges tervezete, de Margit rejtélyes okból mégis lemondta az eljegyzést.

Margit aztán 1960. május 6-án hozzáment Antony Armstrong-Jones fényképészhez a westminsteri apátság templomában. A királyi család esküvői közül ezt közvetítette először élőben a BBC, így a világon mintegy 300 millió néző láthatta a ceremóniát. Bár Margit két gyereket szült férjének, házasságuk nem volt igazán boldog. A hercegnő hosszú vakációkra utazott férje nélkül, a korabeli lapok pedig találgatni kezdték, mi lehet ennek az oka.

Margit nagyon élte a hatvanas éveket: sokat partizott, bulikirálynőnek is nevezték, erős dohányos volt, sokat ivott, de depressziójára sok gyógyszert is szedett. 1966-ban megcsalta férjét lányuk keresztapjával, Robin Douglas-Home-mal, aki szakításuk után másfél évvel öngyilkos lett. A korabeli pletykák szerint férje, Armstrong-Jones sem tétlenkedett: állítólag biszexuális volt, több férfival is viszonya volt, de nagy nőfaló hírében is állt.

Jagger feat Margit

Margitot később hírbe hozták Mick Jaggerrel, a Rolling Stones frontemberével, a Rózsaszín Párduc sorozatban Clouseau felügyelőt játszó Peter Sellers brit színésszel és Keith Miller ausztrál krikettjátékossal is. Bár soha nem erősítették meg, Jaggerrel valami mégiscsak lehetett, mert a királynő állítólag rendszerellenesnek tartotta és nem kedvelte az énekest, ezért nem is volt hajlandó lovaggá ütni. Úgyhogy a Rolling Stones frontemberének csak azért van Sir rangja, mert Károly herceg 2003-ban nagylelkűen neki adományozta.

Ha volt afférja Jaggerrel, ha nem, Margit botrányai jól megtépázták az udvar és a brit királyi család jó hírnevét. Ezt csak tetézte, hogy végül 1978-ban elvált férjétől, így VIII. Henrik óta ő lett az első királyi családtag, aki felbontotta a házasságát. A hetvenes évek amúgy sem volt könnyű: 1970-ben állítólag merényletet akartak ellene elkövetni a királynő ellen Ausztráliában, amit majdnem 40 évig titokban tartottak. Emellett Nagy-Britanniában dübörgött az infláció, háromnapos munkahetet vezettek be, sűrűsödtek az észak-írországi szeparatista szervezet (IRA) bombatámadásai is.

Ennek tükrében felerősödtek azok a politikai hangok is, amik inkább a királyi családon kívül látták volna szívesen Margitot. De a királynő hallgatott. Vagyis amikor megszólalt, akkor inkább a nemzeti vigasztaló szerepét vette magára.

Margit botrányai közben, 1973-ban Erzsébet egyetlen lánya, a lázadó Anna hercegnő férjhez ment Mark Phillips olimpiai bajnok díjlovaglóhoz, de a pár nem tűnt boldognak, a People magazin „örömtelen színlelésnek” nevezte a házasságukat. Bár Erzsébet nagyon büszke lehet egyetlen lányára, aki a brit királyi család tagjai közül először vett részt olimpián, annak valószínűleg kevésbé örült, amikor 1989 tavaszán a brit lapok elcsíptek egy levelezést Anna és egyik lovastársa, Timothy Laurence brit tengerész között.

A bulvársajtó „rendkívül intimnek” és „túl forrónak” írta le a levelezést, de közben az is kiderült, hogy férjének van egy házasságon kívüli lánya is, úgyhogy már látszott, hogy a válás elkerülhetetlen, három évvel később Anna be is jelentette.

Károly és Diana

A brit királyi család megtépázott renoméját a nyolcvanas évek legelején Károly herceg és Diana Spencer házassága billentette helyre. Az 1981-ben hatalmas parádéval megrendezett esküvő újra elképesztően népszerűvé tette a családot, és vele együtt a királynőt is. Az esküvőt világszerte közvetítették a tévékben, 74 országban összesen 750 millióan látták, amikor Károly és Diana kimondták az igent, és azt is, ahogyan – a brit királyi család történetében először – megcsókolták egymást a Buckingham-palota erkélyén.

A hirtelen népszerűség meredek pillanatokat is hozott. 1981-ben vaktölténnyel lőttek rá Erzsébetre, amikor egy parádén lovagolt. Ugyanabban az évben Új-Zélandon egy 17 éves férfi is rálőtt, immár éles lőszerrel, 1982-ben pedig Erzsébet arra ébredt, hogy egy vadidegen ember van a hálószobájában. Mint kiderült, egy Michael Fagan nevű férfi jutott be a palotába, abban az évben ráadásul másodszorra, csak az első próbálkozásakor nem találkozott a királynővel.

Bár Károly és Diana házassága egy ideig idillinek tűnt, és a királyi család tényleg visszaszerezte népszerűségét velük, pláne, amikor Vilmos és Harry is megszülettek, de hiába imádta őket a nép, ők már nem szerették egymást.

A bomba akkor robbant, amikor 1992-ben az Enquirer című brit bulvárlap kiszivárogtatott egy három évvel azelőtti felvételt, amin Diana és állítólagos szeretője, James Gilbey beszélget, és amin a férfi szerelmet vall a hercegnőnek. Diana és Károly külön költözött, egy évvel később kiszivárgott egy másik romantikus beszélgetés, ami Károly és Camilla Parker Bowles között zajlott szintén 1989-ben, úgyhogy itt már látszott, hogy ez a házasság is véget fog érni.

Azok a rettenetes ‘90-es évek

1992-t maga Erzsébet is „annus horribilisnek” nevezte, ugyanis négy gyermeke közül háromnak tönkrement a házassága, és közben leégett a Windsor kastély egy része is. Miközben Anna hercegnő házassága tönkrement, Károly herceg és Diana is szakított, úgyhogy a 90-es évek elején terjedt egy olyan pletyka, ami szerint míg Károly Kamillával lépett félre, addig Anna hercegnő Kamilla férje, Andrew Parker Bowles mellett próbált vigasztalódni. Végül a lázadó Anna hercegnő hozzáment korábbi szeretőjéhez, Timothy Laurence-hez, akivel azóta is együtt van.

Tim Laurence és Anna hercegnő az esküvőjük napján 1992. december 12-én – Fotó: Pa / Getty Images
Tim Laurence és Anna hercegnő az esküvőjük napján 1992. december 12-én – Fotó: Pa / Getty Images

És éppen 1992-ben kerültek nyilvánosságra azok a paparazzi fotók is, amin a királynő harmadik gyerekének, András hercegnek a felesége Sarah Ferguson (becenevén Fergie) látható, amint egy vakáció közben egy amerikai pénzügyi tanácsadó a lábát nyalogatja.

Aztán 1995-ben Diana egy világszerte döbbenetet okozó interjút adott a BBC-nek, amiben elmondta, hogy szétesett a házassága, és nem tudta, mit vállal, amikor 19 évesen igent mondott a brit trónörökösnek.

„Kissé zsúfolt ez a házasság, mivel hárman vagyunk benne”

– mondta ki az azóta elhíresült mondatot Diana.

Ekkor vallotta be azt is, hogy

  • házasságon kívüli kapcsolata volt,
  • a férjének is szeretője volt Camilla Parker-Bowles (Károly második felesége) személyében,
  • hogy bulimiával küzd, és többször próbált már ártani magának,
  • hogy Károly herceg kampányt folytat ellene,
  • és mellesleg nem biztos benne, hogy Károly fel tud majd nőni ahhoz, hogy király legyen.

Az interjú megrázta a királyi családot, II. Erzsébet nem sokkal az adás után szólította fel Károlyt és Dianát, hogy most már inkább váljanak el.

Kamilla egyébként a trónörökös ifjúkori szerelme volt, és viszonyuk megmaradt akkor is, amikor mindketten házasok voltak. Azóta kiderült az is, hogy a BBC saját sajtóetikai elveit is megszegve, hamisításokkal és hazugságokkal vette rá Lady Dianát a 25 évvel ezelőtti, máig legendás interjúra, ami a televíziózás és a királyi család történetében is meghatározó jelentőségű volt.

II. Erzsébet és Fülöp herceg Diana hercegnő temetésének napján 1997. szeptember 6-án a Buckingham-palota előtt – Fotó: John Shelley Collection / Avalon / Getty Images
II. Erzsébet és Fülöp herceg Diana hercegnő temetésének napján 1997. szeptember 6-án a Buckingham-palota előtt – Fotó: John Shelley Collection / Avalon / Getty Images

1997-ben aztán bekövetkezett Diana tragikus halála, miután egy párizsi alagútban autóbalesetet szenvedett. Az autót, amiben a sofőrön kívül Diana mellett akkori szeretője, Dodi al-Fayed utazott, paparazzik üldözték, sokan őket tették felelőssé a balesetért, de végül senkit nem ítéltek el az ügyben. Diana halála volt az egyetlen alkalom Erzsébet uralkodása alatt, amikor a királynő megengedte magának, hogy két különböző szerepe – a nyilvános uralkodó és a magánéletben élő nagymama – összemosódjon, és megmagyarázza, miért maradt Skóciában, Balmoralban az unokáival. Hat nappal Diana halála után tért vissza Londonba és azt mondta:

„Mindannyian éreztük ezeket az érzelmeket az elmúlt napokban. Amit most mondok nektek, mint királynőtök és mint nagymama, azt szívemből mondom. Ezen a héten Balmoralban mindannyian megpróbáltunk segíteni Vilmosnak és Harrynek feldolgozni azt a lesújtó veszteséget, amelyet ők és mindannyian elszenvedtünk”.

Harry náci jelmezben, Katalin toplessben

A 90-es évek legvégén, a 2000-es évek elején Harry herceg keveredett bele nem éppen királyi méltósághoz való történetbe. 17 éves korában például bevallotta apjának, hogy kipróbálta a marihuánát, úgyhogy jól be is küldték egy napra rehabra Londonban. A királyi család akkor kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy Harry beleegyezett a látogatásba, hogy „megismerje a kannabisz fogyasztás következményeit”.

2005-ben Harry náci jelmezben vett részt egy beöltözős bulin, ami miatt nem győzött bocsánatot kérni. „Harry herceg bocsánatot kért az általa okozott sérelmekért és kellemetlenségekért. Tisztában van vele, hogy rosszul választotta meg a jelmezt” – állt az akkor kiadott közleményben. Hét évvel később meztelenül került a címplapokra, miután sztriptíz billiárdmeccset játszott a barátaival egy hotelszobában.

Ugyanebben az évben került a Closer Magazin címlapjára Kate Middleton, amint topless napozik. Vilmos herceg és felesége 2017-ben pert nyert az újság ellen, aminek így 118 ezer dollár kártérítést kellett fizetnie.

Harry herceg a címlapon 2005. január 13-án – Fotó: Jim Watson / AFP
Harry herceg a címlapon 2005. január 13-án – Fotó: Jim Watson / AFP

Harry herceg 2018-ban vette feleségül Meghan Markle amerikai színésznőt, de két évvel később, 2020 januárban úgy döntöttek, hogy szakítanak a brit királyi családdal, és Amerikába költöznek.

A családdal való szakításra elmondásuk szerint azért volt szükségük, mert a sajtó és részben a család is ellenséges volt Meghan Markle-lal. Harry rasszizmust is sejtetett, és nem akarta, hogy feleségének is ugyanaz a sors jusson, mint édesanyjának, akit szintén fojtogatott a királyi család és a sajtó légköre, és válása után fotósok elől menekült új párjával, Dodi al-Fayeddel, amikor halálos autóbalesetet szenvedtek Párizsban.

Harry és Meghan decemberben mutatta meg először második gyermekét, aki még júniusban született, és a Lilibet „Lili” Diana Mountbatten-Windsor nevet kapta. A névválasztással II. Erzsébet királynő (akinek Lilibet volt a beceneve kiskorában) és Harry herceg néhai édesanyja, Diana hercegné előtt tisztelegtek.

Kutyák és lovak

Erzsébet gyerekkora óta imádja a vidéki életet, a rengeteg botrány közben pedig sokat járt nyári rezidenciájára, Balmoralba, ahol lovaglással és kutyasétáltatással kapcsolódott ki. Még csak hétéves volt, amikor testvérével, Margittal együtt megkapta élete első corgiját, Dookie-t az édesapjától 1933-ban. A későbbi királynő ekkor szeretett bele ebbe a kutyafajtába. Dookie-nak hamarosan társa érkezett, Jane, ami hamarosan egy alomnyi kiskutyának adott életet. A kutyák száma szépen gyarapodni kezdett, így 1952-es trónra lépésekor Erzsébetnek összesen 30 kutyája volt.

A királynő corgijának lenni pedig valóban játék és mese: a Buckingham-palotában saját szobájuk van, magasra emelt kutyakosarakban alszanak, minden nap friss lepedőt kapnak és maga a királynő gondoskodik róluk. Étlapjuk nagyrészt nyúl- és marhahúsból készült ételekből áll, amiket egy ínyenc szakács szolgál fel nekik. Karácsonykor játékokkal és jutifalatokkal tömött zoknikat kapnak a királynőtől. Hivatalos elfoglaltságai alatt két inas, Doggie 1 és Doggie 2 vigyáz a királyi kutyákra.

A 70 évnyi uralkodás alatt a corgik egészen a királynő imidzséhez nőttek, olyannyira, hogy a platina jubileum alkalmából az egyik kisváros, Altricham piacán egész júniusban ötven életnagyságú corgi szobrot állítanak ki, de a királynő arany jubileumán, 2002-ben egy pénzérmét is kiadtak, ami egy corgival ábrázolta őfelségét.

A királynő imádja a vidéki életet, mindig is rengeteg időt töltött nyári rezidenciáján Balmoralban, ahol lovaglással és kutyasétáltatással kapcsolódott ki. Susan nevű corgija olyan hű társa volt, hogy 1947-es nászútjára is magával vitte, de még tavaly is kapott egy kis rövidlábút a családjától.

A 90. születésnapján Erzsébet négy corgijával együtt szerepelt a Vanity Fair magazin címlapján, a 2012-es londoni nyári olimpia megnyitó ünnepsége előtt pedig Daniel Craig mellett két corgi kísérte őt a vörös szőnyegen.

A kutyákon kívül a királynő imádja a lovakat is, három éves kora óta lovagol, nagyapjától, V. György királytól kapta élete első póniját, Peggyt. Lovak iránti rajongását akkor is kimutatta, amikor először 1947-ben lóháton érkezett a Trooping of The Colour elnevezésű zászlós díszszemlére, amit minden év június 2-án rendeznek meg a mindenkori brit uralkodó hivatalos születésnapi ünnepségeként. A királynő Windsorban tanult meg lovagolni, fiatalon versenyzett is. Felnőttként is előszeretettel lovagolt a birtokon, többször Fülöp herceggel is, de az is előfordult, hogy valamelyik vendégével, például Ronald Reagan amerikai elnökkel is. II. Erzsébet eddig szinte minden évben részt vett Nagy-Britannia két nagy hagyományú lóversenyén, az epsomi és az ascoti derbin is.

Amibe sosem csúszott hiba

A királynő megjelenése viszont a nehézségek és botrányok közepette is mindig tökéletes volt. Nem akadt olyan korszak az elmúlt hetven évben, amikor Erzsébet öltözködését kritizálták volna, stílusa letisztult, elegáns, sosem túlzó, de mindig van egy kis fűszer, egy kis csavar benne. Bár egy időben az terjedt róla, hogy nem érdekli az öltözködés, ez egyáltalán nem igaz, megjelenése mindig aprólékosan kidolgozott, nagyon is jól tudja, mi áll jól neki és azt is, hogyan tud üzenni a megjelenésével. A stílusszakértők is odavannak érte, többször is szerepelt a nagymúltú divatmagazin, a Vogue címlapján is.

Apropó üzenet: a királynő valóban üzen a táskájával, ha például egyik kezéből a másikba teszi át, az azt jelzi, hogy kész befejezni az aktuális beszélgetést. Ha egy asztalra tette a táskáját, akkor készen áll arra, hogy a következő öt percben elhagyjon egy eseményt. Ha pedig a jegygyűrűjét kezdi el csavargatni, az azt jelenti, hogy a királynő haladéktalanul távozni kíván egy beszélgetésből.

A királynő, a Brit Divat Tanács igazgatója, Caroline Rush és Angela Kelly egy Richard Quinn divatbemutatón, ahol a tervező a II. Erzsébet királynő-díj a brit formatervezésért díjat vehette át az uralkodótól 2018. február 20-án – Fotó: Yui Mok / AFP
A királynő, a Brit Divat Tanács igazgatója, Caroline Rush és Angela Kelly egy Richard Quinn divatbemutatón, ahol a tervező a II. Erzsébet királynő-díj a brit formatervezésért díjat vehette át az uralkodótól 2018. február 20-án – Fotó: Yui Mok / AFP

Élete két legmeghatározóbb ruháját – az esküvőit és a koronázásit – ugyan Norman Hartnell készítette neki, de az elmúlt húsz évben az „AK47” becenevű Angela Kelly a királynő legközelebbi személyi asszisztense. Ő segít kiválasztani a megfelelő ruhát, cipőt, táskát és ékszert Erzsébetnek.

A hetven év alatt Erzsébet számtalan vendéget fogadott, köztük rengeteg politikust és feleségeiket, de járt nála a Beatlestől David Beckhamen át a Spice Girlsig egy csomó sztár is. A királynő egészen sokáig, el tudta titkolni, hogy Arsenal-rajongó, de 2016-ban végül kiderült, hogy a csapatnak drukkol.

II. Erzsébet a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodóként az egyedüli, aki platinajubileumot ünnepelhet, generációkon és a világot teljesen megváltoztató eseményeken átívelő életét és uralkodását ebben a képes összefoglalóban tekintettük át.

(BBC, The Independent, Newsweek, Vogue)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!