Résztvevők a platinajubileumról: Ez még Vilmos herceg esküvőjénél is sokkal nagyobb

Legfontosabb

2022. június 3. – 15:00

frissítve

Résztvevők a platinajubileumról: Ez még Vilmos herceg esküvőjénél is sokkal nagyobb
Végeláthatatlan tömeg ünnepli II. Erzsébet királynőt a Buckingham-palota előtti Mallon. Az ünneplő tömeg felett a Királyi Légierő műrepülői húznak el – Fotó: Richard Pohle / WPA Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez életünk eddigi legnagyobb ünnepsége” – mondta egy huszonéves lány, aki barátnőivel izgatottan várta, hogy életükben először élőben is megpillanthassák a királyi család tagjait. Már kora reggel brit zászlókat lobogtató és nemzeti színekbe öltözött emberek jöttek szembe azzal, aki London belvárosában sétált csütörtökön. Június 2-án vette kezdetét ugyanis az a négynapos népünnepély, amely a II. Erzsébet brit királynő uralkodásának 70. évfordulóját ünneplő események kicsúcsosodása.

Az 1953-ban ezen a napon megkoronázott (de egy évvel korábban trónra lépő) királynő a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodóként az egyedüli, aki platinajubileumot ünnepelhet. II. Erzsébet generációkon és a világot teljesen megváltoztató eseményeken átívelő életét és uralkodását ebben a cikkünkben mutattuk be az elmúlt 96 évben róla készült képeken keresztül.

Londonban a helyszínen néztük meg az ünnepségsorozat nagyszabású nyitányát: ahogy tízezrek voltak kíváncsiak a Buckingham-palota előtt a katonai díszszemlére, és várták lélegzetvisszafojtva, hogy az utóbbi időben egészségügyi problémák miatt nyilvánosan keveset mutatkozó II. Erzsébet legközelebbi családtagjaival együtt kilépjen a palota erkélyére.

Katonai díszszemlével indult az ünnepségsorozat

A négynapos hosszú hétvége során egyebek mellett felvonulásokkal, koncertekkel és utcai ünnepségekkel köszöntik a királynőt uralkodásának 70. évfordulója alkalmából. Az egész ünnepségsorozat kezdetét a csütörtök délelőtt megtartott katonai parádé, a Trooping the Colour, azaz az éves zászlós díszszemle jelentette.

A ceremónia során a királyi testőrség tagjai a királynő rezidenciájaként szolgáló Buckingham-palotától elmasíroznak a Királyi Lovas Testőrség laktanyájának nyitott udvarához, ahol az uralkodó előtt díszszemlét tartanak, majd visszatérnek a palotához. Idén a királynő mozgásszervi problémái miatt nem vállalta a részvételt a katonai parádén, így az 1450 felvonuló katona tisztelgését Károly és Vilmos hercegek, valamint Anna hercegnő fogadta a helyszínen, II. Erzsébet pedig csak a Buckingham-palota erkélyéről szemlélte meg a díszszemléről visszatérő csapatokat a felvonulás végén.

A Trooping the Colour valójában nem is a jubileumhoz, hanem a királynő születésnapjához kötődik, ráadásul nem is az igazihoz. Az egész hagyomány onnan indult, hogy 1748-ban II. György király, akinek ősz végén volt a születésnapja, úgy határozott, hogy a mindenkori brit uralkodó születésnapját nyáron, jó időjárás mellett ünnepelje a nép a jövőben. Emiatt van a brit uralkodóknak egy „igazi” és egy „hivatalos” születésnapja azóta is (II. Erzsébet igazi születésnapja például április 21.). II. György arról is határozott, hogy az uralkodó „hivatalos” születésnapjának ünneplését kössék egybe a hagyományos éves díszszemlével. II. Erzsébet minden június második szombatján szokta ünnepelni „hivatalos” születésnapját, azonban most előrehozták, hogy egybeessen a jubileummal.

Csütörtök reggel már órákkal a katonai parádé előtt tömött sorok álltak a Buckingham-palotát övező St James's Park kapuinál. Ünneplő emberek ezrei próbáltak bejutni minél hamarabb, annak reményében, hogy jó helyet tudnak maguknak szerezni a palotát és a Királyi Lovas Testőrség laktanyáját összekötő út, a Mall mentén, hogy minél többet láthassanak majd az elvonuló királyi sarjakból és a katonákból.

Károly herceg, Vilmos herceg és Anna hercegnő (balról jobbra) a díszszemlén – Fotó: Yui Mok / WPA Pool / Getty Images
Károly herceg, Vilmos herceg és Anna hercegnő (balról jobbra) a díszszemlén – Fotó: Yui Mok / WPA Pool / Getty Images

Aki nem ért oda reggel 8 óra előtt, két órával a Buckingham-palotától induló levonulást megelőzően, annak fel kellett készülnie arra, hogy csak 5-6 ember mögül kikandikálva láthatja majd Károly hercegéket (vagy éppen a királynőt, sokan ugyanis az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy ha csak rövid időre is, de az uralkodó is csatlakozik a díszszemléhez). A királyi család legfanatikusabb rajongói már több mint 24 órával korábban lesátraztak a Mall mentén, hogy garantáltan az első sorból nézhessék majd másnap a felvonulást.

A testőrcsapatok és az őket kísérő katonazenekarok délelőtt 10 óra körül indultak el a Mallon, nagyjából ötperces időközönként. Nem sokkal 11 előtt aztán egy hintóban ülve végighaladt az úton Katalin és Kamilla hercegné György és Lajos hercegek, illetve Sarolta hercegnő társaságában. Utóbbi három látszólag élvezte a figyelmet, és lelkesen integetett a tömegnek.

A felvonulás fő attrakciója viszont csak utánuk következett: Károly, Vilmos és Anna lóháton.

Előbbi kettő a királynő testőrségének hagyományos medveszőr kucsmáját viselte, úgyhogy nem volt könnyű felismerni őket az út széléről. A tömegben sokan utólag, a fotóikba belenagyítva próbálták azonosítani őket.

György herceg, Lajos herceg és Sarolta hercegnő integet a közönségnek – Fotó: Karwai Tang / WireImage / Getty Images
György herceg, Lajos herceg és Sarolta hercegnő integet a közönségnek – Fotó: Karwai Tang / WireImage / Getty Images

A díszszemléhez vonulás végül azonban nem sikerült teljesen zökkenőmentesre, ugyanis nagyjából tíz perccel a felvonulás kezdete után (de még több mint fél órával azelőtt, hogy a királyi család tagjai ráfordultak volna a Mallra) legalább hat tüntető átugrotta a felvonulást és a nézőket elválasztó dupla kordont, berohant a Mall közepére, és az ott masírozó katonazenekar elé vetette magát. A menetet felügyelő rendőrök azonnal intézkedtek, és kirángatták a demonstrálókat az út szélére, majd a közönségen keresztül kivonszolták, és őrizetbe vették őket.

Mint utólag kiderült, a tüntetők az Animal Rebellion nevű szerveződést képviselték, és azért demonstráltak akciójukkal, hogy a királyi család tulajdonában lévő földbirtokokat adják vissza a népnek. A csoport szerint ugyanis nem szabadna azokat vadászatra és állattenyésztés céljára használni.

Az akció nem keltett túl nagy felfordulást, a Mall másik végén például nem lehetett érzékelni az egészből semmit, csak azt láttuk, hogy elvonszolnak előttünk két tüntetőt. Azokban viszont, akik látták a berohanó embereket, rossz emléket ébreszthetett a dolog. 1981-ben szintén megzavarták a Trooping the Colourt, akkor viszont jóval súlyosabb incidens történt: egy fiatal férfi pisztolyával hatszor rálőtt a lóháton vonuló II. Erzsébetre, szerencsére azonban vaktöltényt használt.

A tömeg átjutott a kordonon is, hogy láthassa a királynőt

Miután Károly hercegék is megérkeztek a díszszemle helyszínére, megkezdődhetett a több mint egyórás ceremónia. A Mall mentén nem voltak kivetítők, úgyhogy az útnál álló több tízezer ember nem láthatta a testőrség bemutatóját.

Így aztán számukra a legnagyobb izgalmat ebben az egy-másfél órában az okozta, amikor elhaladt előttük egy-egy trágyát takarító úttisztító autó, amit minden egyes esetben üdvrivalgás kísért.

Végül dél körül megindult a menet vissza a Buckingham-palota felé, melynek erkélyéről II. Erzsébet unokatestvérével, Eduárd kenti herceggel az oldalán fogadta a visszatérő katonák tisztelgését.

Ezután újabb szünet következett. Míg a királynő a palotában összegyűjtötte a királyi család tagjait, addig a Mall mentén álló közönség arra várt, hogy a rendőrök megnyissák a kordonokat, és beengedjék a népet a palota elé, hogy láthassák az erkélyről integető királyi családot. Azonban nem az övék, hanem a díszszemle közönségéé volt az elsőbbség, akik a Mallon végigvonulva besétálhattak a palota elé.

Ekkorra azonban elfogyott a várakozó tömeg türelme is, akik nem akarták hagyni, hogy beelőzzék őket. Úgyhogy a rendőrök engedélyét meg sem várva egyszerűen áttörték a kordont több tucatnyi helyen, és beáramlottak a palota elé. Végül a Mall mentén várakozó nagyjából 50 ezer emberből csak néhány ezer (akik elsőként jutottak át a kordonokon) tudott olyan közel kerülni a palotához, hogy élőben láthassa a királynőt. A többieknek maradt a palota előtt felállított kijelző.

Miután összegyűlt a tömeg a palota előtt, a királyi család is kilépett az erkélyre, hogy üdvözölje a népet, illetve megnézze a királynő tiszteletére rendezett légiparádét, melyen a Királyi Légierő összesen 71 légieszköze vett részt: régi és új vadászgépek, bombázók, csapatszállító repülők és helikopterek. Az erkélyen idén a szokásosnál kevesebben kaptak helyet, a királynőn kívül csak Károly, Vilmos és Eduárd hercegek és feleségeik, valamint Anna hercegnő és a férje volt ott, plusz Vilmos és Katalin gyerekei. A legnagyobb sikert a legfiatalabb, Lajos herceg aratta, aki unalmában viccesebbnél viccesebb arcokat vágott, az elhúzó vadászgépeknél pedig befogta a fülét.

A királyi család tagjai a légiparádét nézik Buckingham-palota erkélyéről – Fotó: Chris Jackson / Getty Images
A királyi család tagjai a légiparádét nézik Buckingham-palota erkélyéről – Fotó: Chris Jackson / Getty Images

Nem kapott helyet a királyi családdal két évvel ezelőtt szakító Harry herceg és Meghan hercegné, valamint a szexuális erőszakkal megvádolt, majd peren kívül megegyező, és emiatt visszavonuló András herceg sem. Előbbiek ettől függetlenül szerdán kaliforniai otthonukból elrepültek Angliába gyerekeikkel együtt. Ráadásul csütörtökön ott voltak a katonai díszszemlén is. Ami András herceget illeti, a királyi udvar nem sokkal a csütörtöki ünnepség után jelentette be, hogy már csak azért sem volt jelen a palotában, mert elkapta a koronavírust.

A Mall és a Buckingham-palota felett áthúzó légiparádé után lassan oszlott csak el a tömeg. Aki tudott, készített pár képet a palotával a háttérben, az ünneplő nép többi része pedig csak élvezte a pillanatot és a koranyári napsütést. Akik szerencsések voltak, azok Károly herceggel és Kamilla hercegnével is találkozhattak, ugyanis a hercegi pár gyalog, az ünneplő tömeg között tette meg a Buckingham-palota és a Clarence House közötti párszáz méteres utat.

Olaszországból is jöttek, hogy átélhessék az élményt

A felvonulás alatt és után a nézőközönség több tagjával is tudtunk beszélgetni. Egy pár két kisfiukkal érkezett az ünnepségre. Ahol ők álltak, onnan pont takarásban volt a királyi család a színpad miatt, de egyáltalán nem voltak csalódottak. „Nem hittük volna, hogy ilyen közel jutunk a palotához. Csodálatos érzés itt lenni” – mondták. A két szülő már rutinos jubileumlátogató, kint voltak a 2002-es arany- és a 2012-es gyémántjubileumon is. A gyerekeket leginkább a légiparádé hozta lázba az ünnepségen.

Egy anyuka 7-8 év körüli kisfiával és 10-11 éves lányával jött ki az ünnepségre kora reggel London egyik külvárosából, de a gyerekek szerint megérte a korai kelés és a sok várakozás. Ők most látták először élőben a királynőt, ezen kívül pedig természetesen nekik is nagy élmény volt a légiparádé. Az anyuka kint volt 11 éve Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjén, de úgy érzi, hogy a platinajubileum sokkal nagyobb ünnepség, mint az volt.

„Itt nem csak két ember szerelmét ünnepeljük most, hanem magát a királyi családot, a több száz éves hagyományokat”

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mitől érzi fontosabbnak a mostani ünnepséget. Ráadásul úgy érzi, hogy a királynő gyengélkedése miatt külön öröm és megkönnyebbülés az ünneplő nemzetnek, hogy láthatták az erkélyről integetni az egészségesnek látszó uralkodót.

A közönség a Buckingham-palota előtti térről nézi, ahogy Typhoon vadászbombázók 70-es számot formálva repülnek a légiparádén – Fotó: Dömötör Bálint / Telex
A közönség a Buckingham-palota előtti térről nézi, ahogy Typhoon vadászbombázók 70-es számot formálva repülnek a légiparádén – Fotó: Dömötör Bálint / Telex

Két elegánsan öltözött hölgy Velencéből érkezett az ünnepségre. Azt mondták, nagyon szeretik ezt a fajta felhajtást, a hagyományokat, a fura kalapokat, illetve a szeretetet, ami a brit nép felől árad a királyi család felé,

egyszóval ezt a brit életérzést, amihez hasonló egyáltalán nincs Olaszországban.

Nagyon boldogok voltak, hogy láthatták élőben a királynőt, és „teljesen meghatotta” őket, hogy ennyien ünnepelték az uralkodót.

Egy huszonéves lánycsapatnak ez volt a legelső olyan eseménye életükben, ahol élőben láthatták a királyi család tagjait, ennek megfelelően kellően izgatottak is voltak. Azt is külön kiemelték, hogy mekkora kontraszt több tízezer embert összezsúfolva látni az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor egyáltalán nem lehetett semmilyen nagyszabású eseményt rendezni. A királynő platinajubileumát a hosszú hétvége hátralévő részében egy piknikkel és kocsmázással tervezik ünnepelni.

Karnevállal, utcai partikkal és sztárparádéval ünneplik a királynőt

A platinajubileumi ünnepségek a Trooping the Colour után csütörtök este az ünnepélyes jelzőtűzgyújtással folytatódtak szerte a brit Nemzetközösségben. Péntek délelőtt aztán egy zártkörű hálaadó istentisztelet következett a Szent Pál-székesegyházban a királyi család tagjainak részvételével.

Eredetileg ez volt az egyik olyan program, amin „biztosan” részt vett volna a királynő, azonban csütörtök este végül kénytelen volt lemondani, miután a csütörtöki program során fájdalmai voltak.

Szombaton az Epsom Derbyvel folytatódik az ünnepségsorozat. Az évente megrendezett lóversenyen rendszerint feltűnik a brit felső tízezer krémje, a külön erre az eseményre készíttetett kalapkölteményeikben, és a lelkes lótenyésztő királynő is rendszeresen jelen van. 70 éves uralkodása alatt eddig mindössze kétszer hagyta ki az eseményt. Idén azonban valószínűleg azért sem lesz ott, mert szombaton ünnepli az első születésnapját Lilibet, Harry herceg és Meghan hercegné kislánya, akit most lát majd csak először a királynő.

A derbit a BBC „Platina bulija” követi majd szombat este a Buckingham-palota előtt. Fellép többek között a Queen, Elton John, Rod Stewart, Andrea Bocelli, Hans Zimmer, Alicia Keys, Diana Ross, Andrew Lloyd Webber és Lin-Manuel Miranda is. Az eseményre 100 ezer embert várnak a palota elé és a Mallra. Sajtóértesülések szerint Harry és Meghan is kilátogatnak majd.

Vasárnap (de igazából az egész hosszú hétvégén) arra biztatja a briteket a királyi család, hogy szervezzenek utcai partikat és lakomákat, és ünnepeljék szomszédaikkal együtt a platinajubileumot és a királynőt. A platinajubileum szervezői több százezer ilyen utcai partira számítanak milliók részvételével ezekben a napokban.

A négynapos ünnepségsorozatot végül egy karneváli felvonulás zárja majd vasárnap délután. A parádén, mely a királynő 70 éves uralkodását hivatott bemutatni kortárs művészeti eszközökkel, több ezer művész, táncos és artista vesz majd részt. A felvonulás és a platinajubileumi ünnepségek lezárásaként Ed Sheeran énekli majd el a brit himnuszt a Buckingham-palota előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!