III. Károlyt trónörökösként jól ismerte a világ, most az a kérdés, milyen király lesz belőle

2023. május 6. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

III. Károly a leghosszabb ideig volt a trón várományosa, és senkiből nem lett még ilyen idősen uralkodó a brit történelemben. A 74 éves Károly életét trónörökösként is nyomon követte a világ, a folyamatos figyelem és a róla kialakult kép ellenére azonban így is sokan találgatták, hogy mire lehet tőle számítani királyként.

Ellentétben a 25 évesen trónra került II. Erzsébettel, aki gondosan ügyelt rá, hogy szinte semmilyen ügyben ne lehessen kiismerni a véleményét, Károly számos kérdésben megnyilvánult az elmúlt évtizedek alatt. Egyes visszás kijelentései és ügyei mellett a néhai feleségével, Dianával, és kisebbik fiával, Harryvel való kapcsolata is megtépázta tekintélyét, amit széleskörű jótékonysági tevékenységével és például a környezetvédelem és fenntarthatóság melletti kiállással is próbált ellensúlyozni.

II. Erzsébet és Károly walesi herceg a parlament megnyitóján a londoni parlamentben 2019. október 14-én – Fotó: Tolga Akmen / AFP
II. Erzsébet és Károly walesi herceg a parlament megnyitóján a londoni parlamentben 2019. október 14-én – Fotó: Tolga Akmen / AFP

A brit uralkodó szerepe az alkotmányos monarchiában erősen korlátozott, azonban az ország legfontosabb soft power-forrásaként egyáltalán nem mindegy, hogy a meglévő keretek között hogyan fogja fel pozícióját.

III. Károlyról írt portrénkat ide kattintva tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!