Itt a Telex ötödik átláthatósági jelentése

2022. december 16. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Eltelt egy újabb fél év, és ahogy ígértük, ismét részletesen beszámolunk a Telex fejlődéséről és pénzügyi hátteréről. Mivel elsősorban támogatóink tartják el a Telexet, fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen és átláthatóan beszámoljunk arról, mennyi pénzünk van, és azt mire költjük. Aki támogatni szeretne minket, és ezt megengedheti, itt tudja megtenni, pár kattintás az egész.

Ahogy az első, a második, a harmadik és a negyedik átláthatósági jelentésünkben is írtuk: Magyarországon nem számít megszokottnak, hogy egy médiavállalkozás (vagy bármilyen vállalkozás) a törvényben előírtnál részletesebben számoljon be arról, mennyi pénze van, az honnan származik, és azt mire költi. Mivel azonban a mi történetünk sem szokványos, és a pénzt, amiből a Telexet működtetjük, jórészt a támogatóinktól kapjuk, számunkra evidens, hogy nyilvánosságra hozzuk gazdálkodásunk részleteit.

Mert ez nemcsak a mi sztorink, hanem azoké is, akik támogatnak minket.

A legutóbbi átláthatósági jelentésünket júliusban közöltük – nézzük, mi történt a legutóbbi részletes beszámolónk óta! Ezekről természetesen folyamatosan beszámolunk a Telexhíradókban, a legfontosabb történéseket hírlevélben küldjük ki, amelyre itt lehet feliratkozni. (Az összes átláthatósági jelentésünket pedig itt lehet egyben látni.)

Kezdjük a legfontosabbal: a Telexet kiadó kft. zártkörűen működő részvénytársasággá alakult. Ez az előszobája annak, amit az indulástól kezdve ígértünk: hogy a Telex a telexeseké legyen, azaz a Telexben dolgozók lesznek a kiadó tulajdonosai. Ez a folyamat az utolsó – technikai – fázisnál tart, hamarosan megtörténik a részvények keletkeztetése, ami után a dolgozók részvényessé válhatnak. Ez a magyar médiapiacon szinte egyedülálló, és nagyon büszkék vagyunk erre a konstrukcióra. Ez a függetlenségünk egyik fontos biztosítéka: mivel a Telexnek a telexesek a tulajdonosai, senki nincs a fejünk felett, és senki – sem politikus, sem oligarcha – nem tud kívülről beleszólni a lapkészítésbe.

Létrejött a Telex-alapítvány! Dull Szabolcs főszerkesztőnk októberben megalapította a Telex a Szabad Sajtóért Alapítványt, amelynek célja a magyar sajtó sokszínűségének megőrzése és támogatása, ezen belül nyilván kiemelten a Telex anyagi és szakmai támogatása.

Elindultak a Telex legújabb hírlevelei! Folyamatosan gondolkodunk, hogyan adhatnánk még többet az olvasóinknak. Több száz cikket készítünk hetente, a hírek egymást váltva pörögnek a címlap különböző pozícióiban, igyekszünk minden fontos történést frissen az olvasóink elé tárni. De nem vagyunk egyformák, az olvasási szokásaink is különböznek. Vannak olvasók, akik egész nap frissítgetik az újságot, mások a reggeli kávé mellett mélyednek bele néhány cikkbe, vagy lefekvés előtt futják át a híreket. Előfordul olyan is, hogy a hétköznapok rohanásában nincs idő elolvasni egy-egy hosszabb anyagot, vagy kimarad egy fontosabb hír, esetleg valaki lemarad kedvenc rovata éppen aktuális újdonságáról. Az ilyen problémák megoldására találtuk ki új hírleveleinket, amelyekre most bárki feliratkozhat, az olvasói visszajelzések alapján pedig ezeket még tovább bővítjük és fejlesztjük majd a jövőben. Iratkozz fel!

Októberben indult az a kampányunk, amelyben bemutattuk, hogy miért drága egy, a legnagyobbak között szereplő napi online híroldal működtetése, azaz miért drága egy fejlődő és rengeteg tervet megvalósító szerkesztőség fenntartása: hogy miért épp 2400 forintba kerül a Telex egypercnyi működése. Nagyon sokan megértették ezt, és sok-sok percünket támogatva küldtek, küldenek pénzt a munkánkhoz. A kampányunk októberi kezdete óta ugyanis az eddigi több tízezres támogatói közösségünkhöz több ezer új támogató csatlakozott, összesen több mint tízezer percet, vagyis a Telex nagyjából egyhétnyi működését megfinanszírozva.

Köszönjük!

2022 harmadik negyedévében a látogatottságunk is tovább növekedett. Szeptemberben már átlagosan 628 ezer egyedi látogatónk volt naponta, és az olvasóink messze a piaci átlag fölötti időt töltöttek el a Telex olvasásával. Az októberi diáktüntetések idején volt, hogy 900 ezernél is többen olvastak minket egy-egy napon. Októberben már volt olyan nap is, amikor mi voltunk a legolvasottabb hírportál a 15–50 év közöttiek körében. Hiszünk abban, hogy elsősorban minőségi tartalom és idő, nem pedig meztelen képek és értéktelen bulvárhírek kellenek a magas látogatottsághoz.

Lezárult a gyakornokprogramunk. 2021 őszén tíz gyakornoki helyet hirdettünk meg, ötszázan jelentkeztek. Majdnem egy éven át foglalkoztunk ezekkel a fiatalokkal, és ennek az lett az eredménye, hogy kilencen most is a Telexnek dolgoznak – nagyon fontosnak tartjuk a fiatalítást és a jövő korrekt, kritikus újságíróinak felkarolását.

Új kollégákkal bővültünk: a 444-től érkezett a videórovatunkba Halász Júlia. Az Alapjárat volt főszerkesztője, a Totalcar egykori meghatározó arca, Zách Dániel is csatlakozott hozzánk, és elsősorban közlekedési témájú cikkeket ír a Telexen. Rengeteg adatunk keletkezik, és ezek rendszerezésére, feldolgozására, értelmezésére felvettük Antal Bálintot. Nagy Nikoletta a 24.hu-tól érkezett hozzánk szeptemberben. Fontos változás még, hogy Jenei Miklós kollégánkat marketingvezetőnek neveztük ki.

Kollégánk, Huszti István nyerte idén az RTL korábbi szerkesztő-riportere, a 2003-ban autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére létrehozott pályázat fotós kategóriáját. Huszti István a zsűri indoklása szerint az orosz–ukrán háború okozta rombolást és fájdalmat mutatja be hűen díjnyertes képein.

Megjelent az Észkombájn könyv! A Telex azonos nevű rovatának szerzői több ezer ismeretterjesztő cikkel és három hasonló könyvvel a hátuk mögött gyűjtötték össze a rovat legjavát. A kötet száz cikke közül tíz kizárólag a könyv kedvéért született, harminc jelentősen bővítve került be, minden második témához pedig a Telex grafikusai rajzoltak illusztrációkat – így a gyűjteményben azok is találnak érdekességeket, akik már olvasták az interneten egyik-másik cikket.

Megjelent a második novelláskötetünk, A félig olvasott könyv és más történetek is. A Telex webshopjában kapható kiadványban 24 kortárs magyar író 28 írása, köztük eddig még sehol nem olvasható novellák vannak.

Elindult a Telex túrarovata, a Szépkilátás. A Szépkilátás korábban blog formában létezett a blog.hu-n, de az ott lévő tartalmak most lényegében a teljes archívummal együtt a Telexre költöznek, a blog pedig ott már nem frissül tovább. A Telexre költöző archívumban több mint száz túraajánló található, a különböző nehézségű túrák között pedig a Szépkilátás rovat oldalán kategóriák szerint lehet keresgélni.

Bővült pár dologgal a webshopunk, szupermenő téli cuccok érkeztek, és sok karácsonyi ajándék kipipálható innen!

A nyáron bemutattuk a második nagyobb, saját gyártású és amúgy sok szempontból sokkoló dokumentumfilmünket, ami a kutyaszaporítás mögötti sötét bizniszekről szól, ősszel pedig a BDSM szubkultúra magyarországi közösségéről két éven át forgatott dokumentumfilmünk premierje is megvolt. A héten pedig bemutatjuk a Kispál és a Borz zenekar újraéledéséről készült dokumentumfilmünket.

Nagyon büszkék vagyunk a Telexikonokra, ilyesmit Magyarországon nem nagyon csinál senki. Ebben a részben a rántott húson keresztül vezetjük le, hogyan hatnak a világpiaci folyamatok a vasárnapi ebéd árára és mindannyiunk pénztárcájára. Nem túl vidám téma, de mindenkit érint. A legfrissebb Telexikon pedig a lakhatási válsággal foglalkozik.

A Telex egyik legnagyobb és legfontosabb kimozdulása eddig az volt, hogy augusztus elején kitelepültünk egy napra az Ördögkatlan Fesztiválra. Kíváncsiak voltunk, hogy az ottani közönség mit szól hozzánk, és az is érdekelt minket, hogy mit tudunk kezdeni a fesztiválos közeggel. Az egész csodás volt. Ezt mondták azok, akik arra jártak, ezt mondják a szervezők, házigazdák is, és ezt mondjuk mi is.

Újabb fontos lépés történik a Telex életében: elindul az oktatóközpontunk, a Telex Akadémia, ahol a következő években különböző képzéseket kínálunk majd az érdeklődőknek a média legkülönfélébb területeiről. Az oktatóközpont terve egyidős a Telexszel, rengeteg ötletünk van: az egészen gyakorlatias, mindennapi médiás készségek elsajátításától a mesterkurzusokon át a médiatudatosságot erősítő műhelyfoglalkozásokig sokféle képzést kínálunk majd a következő években a Telex Akadémián. Tulajdonképpen mindent, ami az oktatás és a média határterületeire illeszkedik. Lesznek ingyenes és fizetős képzéseink is. A programunk ötletével több különböző, nyílt pályázaton is indultunk, végül az amerikai DRL (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor) támogatja két évre 740 740 dollárral. Ezt a pénzt nem a Telex kiadója, hanem a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft. kapja, és ezt a pénzt nem a Telex működésére fordítjuk, hanem teljes egészében a fiataloknak szóló ingyenes programunkra és az oktatóközpont beindítására.

A következő átláthatósági jelentésünkben már a zrt. számait fogjátok látni, most megmutatjuk, hogy alakultak a pénzügyeink az indulásunktól a cégformaváltásig:

2020. 07. 31. – 2022. 09. 30.ezer Ft
Árbevétel (előfizetési díjak, hirdetések):948 564
Támogatások, pályázatok, sajtódíjak:1 649 497
Banki kamatok, árfolyamnyereségek:10 973
Anyagköltség, webshoptermékek:19 728
Tartalom (külsősök, hír- és képügynökségek) + médiaszolgáltatások135 670
Utazási költségek11 405
Marketing-, hirdetési, reklámkiadások (Facebook, Google)7 321
IT-szolgáltatások51 473
Kommunikációs szolgáltatások (internet, telefon)11 268
Bér, bérjellegű költségek és járulékok1 256 299
Működési költségek (bérleti díj, rezsi, nyomtatás stb.)147 057
Pénzügyi kiadások (ügyvéd, könyvelés, bérszámfejtés, IPA, hozzájárulások)63 816
Egyéb kiadások (biztosítások, bankköltségek, bankkártyajutalékok):42 949
Értékcsökkenés (havi elszámolás):31 246
EREDMÉNY (év végi adók és korrekciók nélkül):830 802
Beruházások (CAPEX):73 474
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!