Megjelent A félig olvasott könyv, amit érdemes teljesen elolvasni

2022. szeptember 20. – 14:13

frissítve

Megjelent A félig olvasott könyv, amit érdemes teljesen elolvasni

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor anyád az új pókjával illegálban túrja a Székelyföldet, és Csaba királyfi kardját árulja a Vaterán. Amikor a moziban nem ott villant elő a pucér részlet, ahol vártuk. Amikor csak a háborúra tudunk gondolni, Olenára és a Majdanra, a leváló vakolatok mögül előbújó agresszióra. Amikor csak az irodalomra tudunk gondolni, hogy nagy erejű első sorok, hogy a Mekalor olajkályha és a nagyregény mitikus viszonya, hogy utolsó olvasó, hogy félig olvasott könyv.

Többek között ezekről szólnak azok a tárcanovellák, amelyeket a Telex második, napokban megjelent könyvében, A félig olvasott könyv és más történetek című kötetben olvashat. A tárcanovellák tematikusan sokfélék, de több, a kötetbe beválogatott novella foglalkozik az írással és az irodalommal, egy ilyen adta az antológia címét is. Másrészt a szerzőink gondolatait érezhetően – és érthetően – meghatározta a februárban kitört orosz–ukrán háború, annak minden borzalma és szinte felfoghatatlan embertelensége, ez a téma szintén több írásban visszaköszön.

A már a webshopunkban is megvásárolható antológiába 24 szerző összesen 28 novelláját válogattuk be. A kötetbe részben a lapunk tárcanovella-rovatában, a Telextárcákban elmúlt egy évben megjelent írásokból válogattunk, de – az első, tavaly megjelent antológiához hasonlóan – ezúttal is közlünk eddig még sehol nem publikált írásokat is.

A könyvet október 2-án 14 órától a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Nemzeti Táncszínház Kis Színpadján mutatjuk be.

Munk Vera, a Telex alapító főszerkesztője, lapunk tartalomfejlesztési vezetője a Szív Ernő néven publikáló Darvasi Lászlóval, a címadó novella szerzőjével és Fillér Mátéval, lapunk munkatársával, a novellák illusztrátorával beszélget, majd 15 órától a szerzőink ugyanezen a helyszínen dedikálják is a könyvet. Az antológia megvehető lesz a bemutató helyszínén, utána pedig a Telexen lehet majd online megrendelni. A kötet ára 4500 forint.

A válogatáskötet szerzői között idén is ott vannak a kortárs magyar irodalom meghatározó szereplői. Az elmúlt egy évben több új szerzővel is bővült rovatunk, így például a József Attila- és Szép Ernő-díjas Garaczi László, a Margó-különdíjas és Hazai Attila-díjas Tóth Kinga, az egyebek mellett Hévíz Irodalmi Díjat nyert Berta Ádám, a Junior Szépíró-díjas Szendi Nóra, valamint Finy Petra és Pion István írásait is olvashatják lapunkban és a kötetben. A további szerzők (ábécésorrendben): Benedek Szabolcs, Biró Zsombor Aurél, Cserna‑Szabó András, Dragomán György, Egressy Zoltán, Grecsó Krisztián, Haász János, Harag Anita, Háy János, Kiss László, Lackfi János, Mán-Várhegyi Réka, Maros András, Méhes Károly, Szántó T. Gábor, Szív Ernő, Tóth Krisztina és Vass Norbert. A kötet borítója Somogyi Péter (szarvas) munkája, a novellákat Fillér Máté illusztrálta, az olvasószerkesztő Rácz Attila, a szerkesztő Haász János volt.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A Telex.hu már nem sokkal indulása után, 2020 végén felvállalta, hogy heti rendszerességgel, minden szombaton megjelenési lehetőséget biztosít a tárcanovella műfajának, hogy közelebb viszi a kortárs szépirodalmat az olvasók széles táborához. Eddig több mint kilencven tárcanovella jelent meg online, A félig olvasott könyv pedig a második antológiánk a tavaly megjelent A fukusimai búvár és más novellák című kötet után. A két könyv a Telexshopban kedvezményes áron csomagban is megvásárolható, megvételükkel pedig a Telex fenntartását is támogatják az olvasók.

Ez a cikk egy promóció, azzal a céllal készült, hogy a Telex új novelláskönyvét népszerűsítse.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!