Az Index elismerte: jogsértően járt el egy telexes újságíróval szemben

2023. június 30. – 11:30

Az Index elismerte: jogsértően járt el egy telexes újságíróval szemben
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex története majdnem három évvel ezelőtt azután indult, hogy az Indexből a főszerkesztői elbocsátásom után felállt gyakorlatilag a teljes szerkesztőség. Ezt a Telex olvasóinak, akik közül sokan a mai napig is támogatnak minket, talán nem is kell részletesen magyaráznunk. Az egykori indexeseknek, akiknek többsége ma is telexes, ez akkor nemcsak szakmai, hanem súlyos etikai és érzelmi kérdés is volt.

A távozó indexesek akkor úgy gondolták, nem kívánnak a továbbiakban az addig éveken át gondosan és lelkiismeretesen épített újságjuknál dolgozni és a lap további irányával, terveivel bármilyen közösséget vállalni. Éppen ezért mindannyiunknak ma is egyszerre szakmai és érzelmi kérdés, hogy a korábban az Indexen publikált anyagainkat az egykori lapunk mostani irányítói hogyan használják fel.

Ághassi Attila sportújságíró kollégánk korábban több hónapos munkával az egykori lapunknál írt cikksorozatot a magyar olimpiai sikerekről, azzal a sosem titkolt céllal, hogy ezt majd a jövőben könyvként átdolgozva is megjelenteti. Ehhez az indexes felmondása utána próbálta megvásárolni a korábbi cikkei felhasználási jogait, amelyek – senki által nem vitatva – az Indexet illették és illetik ma is.

Ez nem sikerült: az Index a cikkei felhasználási jogait nem adta el, viszont jelezte, hogy megjelenteti a könyvet saját kiadásban. Attila többször egyeztetett erről az Indexszel, majd amikor úgy látta, hogy a végeredménnyel, magával a művel nem lesz elégedett, 2021 végén jelezte, hogy ehhez a könyvhöz nem kívánja adni a nevét, és semmiképp ne tüntessék fel őt szerzőként.

A 2022-ben megjelenő kötet impresszumában mégis csak az ő neve szerepelt. Ráadásul több könyvterjesztő online áruházának kínálatában is őt tüntették fel és tüntetik fel ma is a könyv szerzőjeként.

Attila az ügyben pert indított, amelynek lezárultával az Indexen megjelent a közlemény, amelyben az Index elismerte, hogy jogosulatlanul járt el, és jogellenesen keltette annak látszatát, hogy Ághassi Attila a kiadvány szerzője lenne.

A ma publikált közlemény így hangzik:

„Az Index.hu Zrt., mint a 184 magyar olimpiai arany története című kiadvány kiadója, a kiadvány impresszumában Ághassi Attila nevét jogosulatlanul és Ághassi Attila kifejezett kérése ellenére tüntette fel. A kiadvány impresszumában az Index.hu Zrt. jogellenesen keltette annak látszatát, hogy Ághassi Attila a kiadványnak szerzője lenne. A jogsértésre tekintettel az Index.hu Zrt. Ághassi Attila elnézését kéri, a jövőben az Index.hu Zrt. tartózkodik a kiadvánnyal összefüggésben Ághassi Attila nevének használatától.”

Attila a történteket és a hercehurcát is szeretné maga mögött hagyni, az egykori és jövőbeni olimpiákról és azok bajnokairól, emlékezetes pillanatairól azonban továbbra is ír és írni fog.

Mi pedig a Telexnél reméljük, és ehhez minden olvasói támogatást is köszönünk, hogy mielőbb meg tudja jelentetni nálunk azt a könyvét az olimpiákról, amelyre büszkén írja majd rá a nevét szerzőként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!