Orbán nem érti, miért aggályos a melegeket is érintő törvény

2021. június 18. – 08:26

frissítve

Orbán nem érti, miért aggályos a melegeket is érintő törvény
Orbán Viktor érkezik a Kossuth rádió felvételére – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy enyhül a járvány, úgy jön előtérbe ismét a migráció témája a kormányfő nyilatkozataiban. Ezt erősítette meg a pénteki interjú is, amelyet Orbán Viktor hetente ad a Kossuth rádiónak.

A migráció mellett három kérdésről beszélt Orbán:

  • a pedofília elleni törvényről, amely a miniszterelnök szerint egyáltalán nem melegellenes, hiszen csak a 18 év alattiak védelméről szól;
  • a költségvetésről, amely nagyobb hiánnyal tervez, de ez a versenyképesség megőrzését és a gazdaság megerősítését szolgálja;
  • az oltásról, amely jól halad, ám így is aggasztó, hogy a felnőttek körében hárommillióan nem vállalták eddig a koronavírus elleni vakcinát, amivel ők potenciálisan súlyos betegeknek tekinthetők.

A kormányfő lényegében elégedett az ország teljesítményével, fantasztikusnak is nevezte a járvány ellen nyújtott teljesítményt. Elsősorban az oltási programmal elégedett, igaz, elégedetlen is: egyrészt az átoltottak aránya a legmagasabb az EU-ban – folyamatban a 16–18 évesek oltása is, és jön a 12–15 éveseké –, másrészt viszont még mindig van hárommillió felnőtt, akik nincsenek beoltva.

A kormányfő az őt segítő kérdések révén elmondhatta, hogy az ország versenyképessége nemzetközi felmérések szerint öt helyet erősödött, ám ezt veszélyezteti, ha Brüsszel egységes minimumadót kényszerít az országra. Orbán szerint az exportorientált magyar gazdaság jobban, gyorsabban és olcsóbban állít elő ipari termékeket és élelmiszert, ezt a versenyképességet kell védeni. Részben ezt és a koronavírus elleni újraindulást szolgálja a költségvetés magas hiánya is – mondta Orbán, elismerve, hogy az ideális az lenne, ha az országnak költségvetési többlete lenne, nullára redukált államadóssággal, úgy, hogy hitelfelvevő helyett hitelnyújtó legyen. Ez azonban nem reális – közölte a kormányfő.

A pedofília elleni törvényt Orbán szerint csak a melegközösség látja melegellenesnek, a kormány nem tartja annak. Orbán szerint ez azzal igazolható, hogy a törvény a 18 év alattiakra vonatkozik, nem érinti a felnőttek szexuális orientációjának megfelelő életét. Orbán szerint az EU tud majd kötelezettségszegési eljárást indítani a törvény ellen, amely ellen tüntetés volt Budapesten, kifogásolva, hogy összemossa a pedofíliát és homoszexualitást.

A migráció azonban marad kiemelt szerepben a kormányzati retorikában: Orbán elismételte, hogy a problémákat helyben kell megoldani, megakadályozva, hogy az emberek elhagyják otthonukat. „A jóisten nem véletlenül” rendelte úgy, hogy az emberek oda szülessenek, ahova. „Mi eleve nem támogatjuk a migrációt. Az igaz, hogy néha megölik az embereket, elnyomástól szenvednek, és akkor el kell menekülni, ilyen van, ilyenkor a migráció nem iktatható ki.” De ilyenkor is az kell hogy legyen a cél, hogy a menekültek mielőbb visszamehessenek oda, ahonnan el kellett jönniük – vélte a kormányfő, aki szerint ezt a NATO révén is meg kell állítani, első vonalon Afganisztánban – ahol magyar egységek is szolgálnak – és Maliban, ahol Magyarország nincs jelen, de más közép-európai országok igen. Ezután felsorolta, a további védvonalakat: a második Törökország és a Földközi-tenger, a harmadik Szerbia, a negyedik a déli határon húzódó magyar kerítés – zárta az interjút Orbán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!