Gonosz és érthetetlen – ezrek tüntettek szivárványos zászlókkal a Fidesz melegellenes javaslatai ellen

2021. június 14. – 18:21

frissítve

Gonosz és érthetetlen – ezrek tüntettek szivárványos zászlókkal a Fidesz melegellenes javaslatai ellen
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megtelt a Kossuth Lajos tér déli oldala tüntetőkkel hétfő este hat órára, de folyamatosan érkeznek újabb és újabb résztvevők a meleg közösségeket a pedofilokkal összemosó törvényjavaslat elleni tiltakozásra. A szervezők a színpadról azt mondták be a rendezvény közben, hogy tízezren vannak.

Vidám fesztiválhangulatot árasztanak a mindenféle színben pompázó szivárványok legyezőkön, zoknikon, táskákon, esernyőkön, bicikliken, de elbeszélgetve a résztvevőkkel, a helyzet nem olyan vidám. Egyértelműen a szivárványos zászlóból van a legtöbb, a pártos zászlók közül a DK szokásos kék és a Momentum szivárványosított zászlaja tűnt fel.

Többen feliratos táblákkal érkeztek, az egyiken az szerepel: „PEDOFIDESZ”. És még néhány transzparens a tüntetésről: „A szerelem mindenkié”, „ A valóságot nem lehet betiltani”, „Kényszerházasságok helyett szerető családokat”, „Lehet, hogy a fiad is itt van”.

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

„Borzasztó, hogy itt tartunk, hogy emberek kirekesztése elleni törvény miatt kell tüntetnünk. De remélem, sikerül elérnünk, hogy ne lépjen életbe a törvény” – mondta egy egyetemista tüntető. Egy másik azt mondta, hogy „a Fidesz eddigi hozzáállását ismerve nem lep meg a törvény”. Eszter szerint a keleti nyitás része az is, hogy ilyenekkel tetszelegjünk Kínának és Oroszországnak. „Szkeptikus vagyok a tekintetben, hogy mit lehet a tüntetéssel elérni, de jó látni, hogy ennyi ember jött ki.” A tüntetők körül a déli oldalon 6-8 rendőr állt csak, de a Parlament Kossuth tér felőli oldalához közeledve több tucat készenlétis rendőr várakozott. „Mit gondolnak, megrohamozzuk a Parlamentet?” – méltatlankodott egy fiatal lány.

Kövesse Facebook-élő közvetítésünket a rendezvényről! Ha cikkünkből nem töltődik be a videó, itt találja.

A tüntetést az Országház elé a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen szervezték. A „Propagandatörvény helyett elfogadást” névre hallgató rendezvényt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a Szivárványcsaládokért Alapítvány hirdette meg. Itt írtunk bővebben arról, hogy a pedofíliaellenes törvénycsomagba illesztett módosító javaslatok az LMBTQI-embereket hogyan érintik.

A szervezők azt írták: „A kormánypárti képviselők olyan kirekesztő és gyűlöletkeltő javaslatokat nyújtottak be, amelyek célja, hogy teljesen eltüntessék az LMBTQI embereket a nyilvánosságból, és betiltsák azokat a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak.” Az ellen is tiltakoznak, hogy a kormány „a törvényjavaslattal igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.”

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

Szekeres Zsolt jogász a Magyar Helsinki Bizottságtól a saját gyermekkorát mesélte el, amikor megbélyegezték melegként. Szörnyetegnek nevezte a parlamentben ülő kormánypárti képviselőket, akik megszavazzák a javaslatot: „a gyerekeket meg kell védeni, de tőletek kell megvédeni” – mondta az Országházra mutatva. Szerinte gyerekek életét fogja még elviselhetetlenebbé tenné „az undorító gyűlöletkeltés”.

Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ-szekciójának egyik alapítótagja arról beszélt, hogy az LMBTQI-fiatalok körében gond lehet az öngyilkosság, és a politikai haszonszerzés érdekében szerinte ezeknek a fiataloknak az életét teszik kockára. Erdős Erik Robin, a Prizma Transznemű Közösség szervezője arról beszélt, hogy transzidentitású emberként sokan élnek „téves adatokkal” a személyi okmányaikban, miután a parlament korábban megtiltotta a nem- és névváltoztatás lehetőségét. Szerinte senkinek nem kell attól félnie, hogy „egy heterót bemelegít, ha szakszerűen hall ezekről a kérdésekről”.

Szekeres Zsolt felszólal a tüntetésen – Fotó: Huszti István / Telex
Szekeres Zsolt felszólal a tüntetésen – Fotó: Huszti István / Telex

Székely Kriszta színházrendező arról beszélt, hogy gyerekkorában a Dallasban hallotta először a homoszexuális szót, amikor Lucy egyik udvarlója végül coming outolt a fiatal Ewing lánynak. A színházrendező akkor tudta meg, hogy van szó arra, amit ő is érez.

Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány tagja azzal kezdte, hogy megskandáltatta a közönséget, hogy „a család az család”. Majd arról beszélt, hogy szerinte a javaslat azért veszélyes, mert bántani és zaklatni fogják a szivárványcsaládokban élőket, mint például a kisfiát. „Hagyják békén a gyerekeinket!” – üzente a kormánynak. Szerinte a javaslat értelmezhetetlen, mert vajon az a homoszexualitás megjelenítése, ha a kisfia látja otthon a családját. Ráadásul szerinte a javaslat azért gonosz, mert betiltja azokat a könyveket, amelyek sok szivárványcsaládnak jelentettek „katartikus élményt”.

A szervezők a rendezvény végén bejelentették, hogy ha elfogadják a javaslatot (ami szinte borítékolható), Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy ne írja alá.

A közönség ezután a Sándor-palota felé kiabálta, hogy „nem hagyjuk”. A szervezők itthon és külföldön is fel akarnak használni minden eszközt, hogyha hatályba lép, akkor megsemmisítsék ezt a törvényt.

A javaslatról kedden szavaz a parlament. A Fidesz–KDNP – amelynek képviselői benyújtották a módosítókat – támogatják a javaslatot, és az ellenzék ugyan elutasítja a melegellenes módosítókat, mégsem egységesen lép fel: a Jobbik kedden igennel szavaz, míg a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd képviselői nem vesznek részt a szavazáson, ahogy a Momentumhoz csatlakozott független képviselők is bojkottálják a szavazást. A szervezők arra kérték a tüntetőket a végén, hogy írjanak alá egy molinót, amelyet kedden bemutatnak a parlamenti képviselőknek. A végén a résztvevők egy csoportja élőláncot próbált fonni a Parlament épülete köré, ám ez már nem a hivatalos program része volt.

Fotók: Huszti István / Telex Fotók: Huszti István / Telex
Fotók: Huszti István / Telex

A melegellenes módosítások ellen hétfőn tiltakozott az RTL, amely szerint a javaslatcsomag „aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva” korlátozná azt is, hogy a médiában a homoszexualitás megjelenjen, egyben tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, reklámokban. Az RTL mellett a Szigetet, az Akváriumot, az Artisjust, a Mahaszt és még számos meghatározó zeneipari szereplőt tagjai között tudó Music Hungary Szövetség is közleményt adott ki a törvénytervezet ellen, „aggasztónak és érthetetlennek” nevezve azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!