Ruha alapján választotta ki a csoport, hogy kiket vernek agyba-főbe

2023. február 13. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatót tartott a BRFK a szombati, kitörés napi, súlyos, fizikai támadásokkal kapcsolatban. A videófelvételekkel és tárgyi bizonyítékokkal kísért tájékoztató csak a baloldalinak vélt, brutálisan agresszív elkövetőkről és bűncselekményekről szólt, a vélhetően szélsőjobboldaliak által elkövetett szombati agresszióról most csak annyi szó esett, hogy nyomoznak az ügyben.

Nyerges Béla alezredes, a BRFK nyomozó főosztályának osztályvezetője arról beszélt, hogy a közösség tagja elleni erőszakos cselekedetek (tehát a jobboldalinak vélt emberekre támadó elkövetők esetében) bűncselekmény-sorozatról van szó, négy bűncselekményről tud a rendőség.

  • Az első eset február 9-én történt a Fővám téren, itt három lengyel állampolgárt, járókelőt váratlanul megtámadta 7-8 fő, és különböző eszközökkel (pl. viperával) ütlegelni kezdték őket. Az elkövetők elfutottak, a járókelők közül többeknek is csontja tört.
  • Február 10-én Gazdagréten egy nyolc fős csoport támadott meg egy military ruházatban lévő férfit. Itt is viperával támadtak, és gázspray-vel is lefújták őt. A férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett – mondta Nyerges.
  • Még ezen a napon éjszaka egy magyar párt is megtámadtak az V. kerületi Bank utcában, itt egy ötfős bandáról volt szó. Az egyik járókelő súlyos sérüléseket szenvedett.
  • Másnap, február 11-én reggel a Mikó utcában is megtámadtak járókelőket. Ez volt a negyedik támadás.

Nyolc sértettből három szenvedett súlyos sérüléseket, nekik jellemzően csontjaik törtek.

Egy 24 fős rendőrcsoport kezdett dolgozni az ügyön, de volt olyan napszak, amikor 40-45-en dolgoztak az eset felderítésén.

A rendőrség kíváncsi volt arra, miért pont ezeket a sértetteket választották ki az elkövetők, négy különböző helyszínen. Nem vettek el tőlük semmit, nem rabolták ki az áldozatokat, csak ütötték, rúgták őket.

A rendőrség arra jutott, hogy a megtámadottak ruháiban volt hasonlóság, terepmintás ruhadarabokat, fekete ruhákat, bakancsot viseltek, esetleg bomberdzsekit. „Jobboldali beállítottságúnak tűnhettek” – mondta Nyerges.

Három esetben nem volt dialógus a támadók és az elkövetők között, egyedül a Gazdagréti téren kérdezték meg a megvert férfit még a támadás előtt, hogy a kitörés napjára megy-e, amire mondta, hogy nem oda, hanem dolgozni megy. Az alábbi videón látható a bestiális gazdagréti támadás:

A rendőrség arra jutott, hogy minden esetben követték az áldozataikat az elkövetők a támadás előtt. Összesen 15 fős csoportról beszélünk, akik különböző felállásokban hajtották végre az erőszakos cselekményeket.

Szombaton kora délután fogták el az elkövetők egy részét az I. kerületben. Az ekkor elfogott három személy közül kettő német, egy olasz állampolgár volt. A holmijuk között volt gázspray, speciális kesztyű, további támadásokra készülhettek.

Nyerges Béla alezredes, a BRFK nyomozó főosztályának osztályvezetője – Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Nyerges Béla alezredes, a BRFK nyomozó főosztályának osztályvezetője – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

És elfogtak egy magyar nőt is, aki a rendőrség szerint bevallotta, hogy baloldali érzelmű. Nyerges szerint feltűnő volt, hogy nagy számban vettek részt nők a támadásokban. Az elfogott támadók tagadják tetteiket, és nem működnek együtt a rendőrséggel, nem válaszolnak alapvető kérdésekre sem.

Szélsőbalosok és szélsőjobbosok is vertek embereket, most csak a balosokról volt szó

Szombaton fogták el a rendőrök a gazdagréti verekedés négy tagját. A BRFK egy magyar nőt, egy külföldi férfit és két külföldi nőt közösség tagja elleni erőszak bűntette és annak előkészülete miatt hallgatta ki, majd őrizetbe vették őket.

Még aznap került fel az internetre több olyan videó, amelyeken a budapesti Gazdagréten nyolc ember hátulról viperával megtámad, leüt, majd paprikaspray-vel lefúj egy férfit. Radikális portálok szerint a támadók többségében német antifasiszták voltak, akik szélsőjobboldali megemlékezőnek nézték az utcán sétáló férfit. Azt, hogy a támadók valóban antifasiszta motivációkkal rendelkeztek volna, egyelőre senki nem erősítette meg, de a rendőrség közleményéből és a videófelvételekből erre is lehet következtetni.

Az eset alig közvetlenül azelőtt történt, hogy szombaton szélsőjobboldali szervezetek és az antifasiszta mozgalom tagjai felsorakoztak egymással szemben a budai Vár aljában. Az alkalmat február 11., a magyar és német katonák 1945-ös kitörési kísérletének emléknapja adta, ami a hungarista mozgalom fontos megemlékezése; ilyenkor a nemzetközi szélsőjobboldal és az antifasiszta mozgalom tagjai egyaránt Budapestnek veszik az irányt.

Szombaton volt egy másik verekedés is. A Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál megvertek három járókelőt, a támadók tettét szélsőséges ideológiák vezérelték, a rendőrség előállította a tetteseket.

A Magyar Jelen szombat délutáni közvetítésében utaltak arra, hogy ezek az elkövetők a Betyársereghez tartozhatnak. „A Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket” – írták, később megerősítve, hogy több tag ellen indított a rendőrség eljárást aznap délután. A megtámadottak, három férfi és két nő, akiknek a személyazonosságát védik, magyarok, nem tüntetésre, csak ebédelni tartottak, amikor fekete ruhások rájuk támadtak.

Ebben az esetben a BRFK csoportosan elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt nyomoz. Erről az esetről a nyomozás tényén kívül semmi egyebet nem közöltek a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón, nem tudni, hogy erről is lesz-e bővebb közlés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!