Kiengedik a pedofil bűnsegédjét, aztán még te köszönd meg nekik

2024. február 8. – 17:21

Kiengedik a pedofil bűnsegédjét, aztán még te köszönd meg nekik
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Varga Judit igazságügyi miniszter (b) átveszi kinevezési okmányát Novák Katalin köztársasági elnöktől, mellette Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában 2022. május 24-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést” – mondta Orbán Viktor csütörtök délutáni Facebook-videójában. Múlt pénteken az egész országot felháborította, amikor kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre elnöki kegyelemben részesült.

A fideszes politikusok és a kormányzati média napokig hallgatott és terelt azt remélve, hogy minél kevesebb emberhez jutnak el az ügy részletei. Láthatóan nem volt ötletük sem, hogyan kezeljék a helyzetet, hiszen az utóbbi években éppen ők tették politikai szlogenné, hogy „el a kezekkel a gyerekeinktől”, és éppen ők vádolták előszeretettel pedofíliával a politikai ellenfeleiket. Meg is romlott az alaplé Rogán Antal kommunikációs boszorkánykonyhájában, keddre sikerült csak megszülni az első – meglehetősen gyenge – fideszes reakciót az ügyre: Kocsis Máté frakcióvezető bedobta, hogy igazából a baloldal a pedofil. Jobb nem jutott az eszükbe másnapra se, szerdán már a megafonosok kezdték libasorban kirakosgatni a videóikat ugyanerről.

De ezzel sem kerültek ki a gödörből, az ellenzéki pártok tüntetéseket szerveztek, törvénymódosításokat kezdeményeztek, lemondásra szólították fel Novák Katalin köztársasági elnököt. A nyilvánosság nem nyugodott meg, márpedig ha ez a kormány egyvalamiben jó, akkor az a közhangulat folyamatos monitorozása. Nem volt mit tenni, betörték a Vészhelyzet esetén betörni feliratú üveget, és elővették a csodafegyvert: Orbán Viktor facebookos bejelentését.

A miniszterelnök elismételte, amit Novák Katalin mondott kedden: „pedofil elkövetők számára nincs kegyelem”, aztán belekezdett a hímezés-hámozásba. Azt mondta, bead egy alkotmánymódosítást, mert „tiszta helyzetet kell teremteni”. Rogán Antal pedig reménykedik, hogy a magyar választók többségének memóriája tényleg olyan, mint az aranyhalaké, és elfelejtik, hogy a helyzet, ami most akkor Orbán szerint nem elég tiszta, éppen a kormány miatt állt elő.

Ez az, amiről Orbán egyetlen szót sem ejt a bejelentkezésében: a politikai és erkölcsi felelősség ebben az ügyben őket terheli. Nem csupán azért, mert a K. Endre kegyelméről formálisan döntő Novák Katalin nem független a Fidesztől és Orbán Viktortól, hanem azért is, mert

a köztársasági elnöki kegyelem intézménye lényegében miniszteri, ha úgy tetszik, kormányzati kegyelem.

Ha valaki elolvassa a – fideszes többség által megszavazott – büntetőeljárásról szóló törvény vonatkozó részeit, egészen nyilvánvaló, hogy Magyarországon senki nem kaphat kegyelmet, ha az igazságügyi miniszter ebbe nem egyezik bele. A köztársasági elnöki kegyelmet ugyanis az igazságügyi miniszternek kell ellenjegyeznie, anélkül a kegyelem nem érvényes, hiába döntött róla az államfő.

K. Endre kegyelmi kérvényét Varga Judit ellenjegyezte. Varga Judit főnöke pedig Orbán Viktor miniszterelnök. El lehet persze játszani, hogy Orbán erről az egészről semmit nem tudott, és K. Endre kegyelme csak Novák Katalin és Varga Judit magánakciója volt, de akkor az azt jelenti, hogy Orbán Viktor nem végzi valami jól a munkáját.

Erről az egészről Orbán finoman annyit mondott a csütörtöki videóban, hogy „kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről”, de ez hazugság. Nem az elnöki kegyelem jogköréről alakult ki vita, hanem arról, hogy egy ilyen döntésért vállalni kell valakinek a felelősséget. Orbán üzenete persze ebből a szempontból is világos: a kormány és ő az égvilágon semmilyen felelősséget nem fog vállalni, maximum Novák Katalin.

Orbán szerint ebben a vitában „nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos egyértelmű döntéssel”, azt azonban nem mondja el, hogy szerinte ki a jó ég „jogászkodik” itt.

Senki nem jogászkodik, az emberek csak felelőst, felelősségvállalást akarnak látni.

Vagyis, ha valaki jogászkodik, hát az éppen Orbán Viktor, aki ismét hozzányúl az alkotmányhoz. Mintha az egész helyzetért sem ő, sem a kormány, sem Novák nem lenne hibás, csak az alkotmány (amit persze szintén ők írtak). Mintha az egész helyzet csak holmi jogszabályok szerencsétlen együttállása miatt állt volna elő.

De ez nem a jogszabályokon múlik, hanem a joggyakorlókon. A jelenlegi törvények is tökéletesen működnek, annyi kellene csak, hogy ne kapjanak kegyelmet olyanok, akik nem érdemlik meg.

K. Endrét nem a jogszabályok engedték ki, hanem Novák Katalin és Varga Judit. A köztársasági elnök és a kormány. És a végén – írjanak bele bármit utólag az alkotmányba – ő kinn is marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!