Fideszes belháború Csepelen: a Gyurcsánnyal való összejátszás mellett már elmagyarpéteresedéssel is vádolják egymást

Legfontosabb

2024. április 2. – 16:45

Fideszes belháború Csepelen: a Gyurcsánnyal való összejátszás mellett már elmagyarpéteresedéssel is vádolják egymást
Németh Szilárd és Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere az Összetartozás házának felavatásán Csepelen a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Mi folyik Csepelen? – teheti fel a kérdést magának, akihez csak egy-egy hír jut el, de nem követi szorosan a XXI. kerület politikai történéseit. Ha röviden foglaljuk össze a dolgokat, akkor is elég kacifántos történet rajzolódik ki a szemünk előtt. A kerület polgármesterét, Borbély Lénárdot Németh Szilárd tavaly kizáratta a Fideszből, majd alkalmatlansággal és a közpénzek elherdálásával vádolta, hogy aztán választási megállapodást ajánljon neki. A belviszály odáig fajult, hogy a két oldal most egyszerre vádolja a másikat az ellenzékkel való összejátszással. Borbély Lénárdék szerint Németh Szilárd az ellenzéket segíti, miközben a csepeli Fidesz olyan közleményeket ad ki, miszerint létrejött a Borbély-Gyurcsány tengely, és Borbély Lénárd a dollárbaloldallal szövetkezik.

Borbély azon kevesek egyike, akik fideszesként nyerni tudtak Budapesten a 2019-es önkormányzati választáson. Miután Németh Szilárd kizáratta a fideszes polgármestert a pártból, érdekes helyzet alakult ki. A képviselő-testületben a csepeli ellenzéknek és a Fidesznek is 6-6 képviselője van, míg a polgármestert a két független képviselő és a három alpolgármester támogatja – közülük kettőt szintén a Fideszből zártak ki, a harmadik egy civil egyesület képviselője. Miután a Fidesz-frakció látványosan szembefordult Borbéllyal, és alapból az ellenzék sem támogatja őt, sosem lehet előre tudni, mit szavaz meg a testület, és mit nem.

A polgármester és Németh Szilárd háborúskodása nem most kezdődött. A hírek szerint a konfliktusuk abból fakad, hogy a Fidesz alelnöke és örök gasztrofelelőse nem tudta elengedni, hogy nem ő vezeti a kerületet. A 2,4 milliárdos csepeli birkózócsarnok ügye vagy a csepeli focicsapat kiszorítása is erre vezethető vissza.

Fidelitas-tagok és Németh Szilárd emberei a jelöltek között

Sok másik budapesti kerülethez hasonlóan hosszú ideig Csepelen sem lehetett tudni, kit indít a Fidesz polgármesternek. A hírek szerint Németh Szilárd több lehetséges jelöltet is megkeresett, de ők kivétel nélkül nemet mondtak neki. A Borbély propagandalapjának tekinthető Csepel.info közben azt terjesztette, hogy Németh Szilárd egy ismert sportolót, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózót indítaná Borbély ellen, de ezt maga Lőrincz cáfolta a Telexnek. Egy ideig tartotta magát az a pletyka is, hogy a Fidesz végül hagyja nyerni Borbélyt, vagy legalábbis nem akadályozzák a győzelmét.

Úgy tűnik, nem ez a forgatókönyv valósult meg, mivel a Fidesz alelnöke legutóbb már nyíltan egykori harcostársa és alpolgármestere ellen kampányolt. A csepeli politikát ismerő forrásaink szerint azért is kaphatott szabad kezet a Fidesz vezetésétől Németh Szilárd, mert választókerületi elnökként nagyobb szava van a pártban, mint egy polgármesternek. Ebbe akár az is belefér, hogy elbukják a kerületet.

Németh Szilárd február végén jelentette be, hogy Dudás Zoltán lesz a Fidesz polgármesterjelöltje Csepelen. Információink szerint Dudás Németh Szilárd régi emberének számít, Németh Szilárd titkáraként szokták emlegetni. A tanári és szociális munkás végzettségű, jogi diplomával is rendelkező Dudásnak nincs komoly politikai tapasztalata, nem indult még választáson. 2012-ben nevezték ki a csepeli kormányhivatal élére, előtte a fővárosi önkormányzatnál, a XI. kerületnél és az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozott. Volt gyermekvédelmi szakértő, lakásügyi koordinátor, ifjúsági referens, tanácsos, minisztériumi osztályvezető. Nagy kérdés, mire lesz képes Borbély Lénárd ellen, aki még fideszes színekben 52 százalékos eredményt ért el 2019-ben, de az összellenzéki jelölt, Erdősi Éva is 40 százalék felett teljesített.

A listás választási rendszer visszaállításával a kerületi polgármesterek már nem lesznek tagjai a fővárosi közgyűlésnek, amivel jelentősen csökkent a polgármesteri pozíció jelentősége. Ez magyarázhatja, miért állt bele a Borbéllyal való háborúskodásba Németh Szilárd, és miért egy olyan jelöltet indít ellene, akinek papíron nem sok esélye van. A Fidesz és Németh Szilárd könnyű szívvel beáldozhatja a polgármesteri posztot Csepelen, cserébe a csepeli képviselő-testület uralásáért.

Az is hivatalos már, hogy kik lesznek a Fidesz egyéni jelöltjei. 2019-ben a 12 egyéni választókerület felében tudott nyerni a Fidesz. A győztes jelöltek közül négyen most is benne vannak Németh Szilárd csapatában, egyedül Szuhai Erika és a csepeli Fidesz frakcióvezetője, Bercsik Károly nem indul idén. Utóbbi azért meglepő, mert Bercsiket is lehetséges polgármesterjelöltként emlegették. Információink szerint ennek köze lehet ahhoz, hogy Bercsik és Szuhai is megszavazta a 2024-es költségvetést, miközben a többi fideszes képviselő nemmel szavazott. Hogy mennyire eldurvult a helyzet a Fideszen belül, jól jelzi, hogy a csepeli Fidesz szimplán csak árulóként hivatkozott rájuk a március 20-i közleményében.

Németh Szilárd részben a csepeli Fidelitas tagjaival töltött fel csapatát. Tóth Endre a csepeli Fidelitas elnöke, Kiss Örs pedig az alelnök. A csepeli Fidelitas rendszeresen posztol Borbély Lénárdot lejárató videókat, amelyekben személyi kultusszal, alkalmatlansággal, törvénysértésekkel és a közpénzek elherdálásával támadják. Egyik korábbi posztjukban azt vetették a polgármester szemére, hogy kátyúzás helyett fekvőrendőrök telepítésére költi a csepeliek pénzét. Egy másik bejegyzésben pedig zűrös ügyekre és korrupciógyanúra utalgattak.

A jelöltek között találjuk Páncsics Krisztiánt is, aki a Fenntartható Fejlődés Kabinetet vezeti a Fidesz ifjúsági szervezetében. Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy egyike volt azoknak a Fidelitas-tagoknak, akik a 24.hu cikke szerint nem sokkal az I. kerületben tartott 2023-as időközi választás előtt jelentkeztek be egy kerületi lakcímre, ahol amúgy egy magánklinika működik. Ezen az időközin szerezte vissza a Fidesz a képviselő-testületi többséget az I. kerületben, de a győzelem csupán 60 szavazaton múlt. A siker után a fidelitasosok és ismerőseik sorra kijelentkeztek a lakcímről.

Nem fidelitasos, de szintén egyéni jelölt Gál Balázs, aki ugyancsak Németh Szilárd embere. A 24.hu korábbi cikke szerint ő vezette a Németh Szilárd-féle birkózó alapítványt. 2010 és 2014 között Németh polgármesteri kabinetjének volt a tagja, később pedig az önkormányzat közrendvédelmi bizottságában kapott helyet. A többi egyéni jelöltről is úgy tudjuk, hogy valamilyen formában Németh Szilárdhoz kötődnek: Rácz Botond például a Németh Szilárd-féle csepeli focicsapatnál dolgozik.

Németh Szilárd népszerűtlenségében bízhat a polgármester

Borbély Lénárd több mint húsz éven át volt a Fidesz tagja, sokáig Németh Szilárddal együtt vezették Csepelt. 2010 és 2014 között Németh Szilárd alpolgármestere volt, majd miután Németh országgyűlési képviselő lett 2014-ben, Borbély követte őt a polgármesteri székben. Borbély Lénárd volt a Fidesz egyik legsikeresebb politikusa Budapesten, az ellenzék 2019-es előretörésekor is nyerni tudott a fővárosban.

A 2024-es önkormányzati választáson már hivatalosan függetlenként, a Közösen Csepelért Polgári Egyesület nevű helyi civil egyesület jelöltjeként indul a választáson. Decemberben már be is mutatta a csapatát, azt a 12 egyéni képviselőjelöltet, akikkel együtt indul a választáson. Van köztük úszóoktató, csepeli vállalkozó, birkózóedző és amatőr kick-box világbajnok is.

Borbély szempontjából nagyon nem mindegy, hány egyéni képviselőre számíthat újraválasztása esetén, mivel jelenleg nincs többsége a csepeli közgyűlésben. Nem egyszer fordult elő, hogy a fideszesek és az ellenzékiek együtt szavazták le a javaslatait. Az idei költségvetést is csak második nekifutásra sikerült elfogadtatnia, a fideszesek ezúttal is nemmel szavaztak, kivéve a fent már említett két képviselőt. Nem lesz könnyű dolga, mert csapatában csupán két olyan jelölt van, aki jelenleg is önkormányzati képviselő, azaz 2019-ben nyerni tudott. Azonban Kovács Dávid Attila és Tóth Sándor is még ellenzéki színekben jutott be a közgyűlésbe, csak azóta átálltak Borbélyhoz. A többi jelölt nagyrészt újoncnak számít a politikában, bár helyben nem ismeretlenek. A szakadár fideszesek – Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek – közül egyikből sem lett egyéni jelölt, ők maximum a kompenzációs listán lehetnek rajta.

Borbély malmára hajthatja a vizet, hogy az országgyűlési választások adatai és a polgármester-választások eredményei alapján népszerűbb a Fidesznél. Persze ettől még a fideszes szavazókra is hajt Borbély, ezért is mondja el úton-útfélen, hogy ugyanazokat az értékeket és elveket vallja, mint fideszesként. Borbély mellett szólhat az is, hogy a helyi politikusok szerint Németh Szilárd népszerűtlen Csepelen. Elég csak megnézni, hogyan szerepelt az országgyűlési választásokon: zsinórban háromszor is kikapott az ellenzéki Szabó Szabolcstól. Úgy látszik, ez cseppet sem zavarja Némethet, mert már Facebook-oldala alapján is egyértelmű, hogy ki a főnök a csepeli Fideszben. Ő jelentette be Dudás Zoltán indulását és az egyéni jelöltek névsorát, mindenki vele fotózkodik.

Csepelen speciális helyzet alakult ki azzal, hogy nem kettő, hanem három tömb versenyez egymással. Itt meg tudott egyezni az ellenzék, így a DK visszaléptette jelöltjét, és az MSZP-vel és a Párbeszéddel együtt beállt a momentumos Dukán András Ferenc polgármesterjelölti kampánya mögé. Nem tudni, hogy ez a felállás hogyan befolyásolja majd a választókat: mennyire osztja meg a fideszes szavazókat Borbély Lénárd és Németh Szilárd konfliktusa, és ebből mennyit profitálhat a közös listával induló ellenzék, illetve a rajtuk kívül saját polgármesterjelöltet indító Mi Hazánk. A Fidesznek az segíthet, hogy az önkormányzati választást egy napon tartják az EP-választással, ami talán magasabb részvételt hozhat a választáson.

Győrben alakult ki hasonló felállás, ahol a fideszes Dézsi Csaba András polgármester ellen az adriai szexpartiba belebukó exfideszes Borkai Zsolt, az újságíróból politikussá avanzsáló Pintér Bence, a DK-s Glázer Tímea és az MSZP-s Pollreisz Balázs indul. (És akkor nem számoltuk ide a két civil jelöltet, velük együtt már hét induló van.)

Blöff volt a békejobbot jelentő választási ajánlat

Egy pillanatig úgy tűnt, hogy kibékül egymással a két oldal. Március 11-én az MTI-ben megjelent közleményben ajánlott választási megállapodást a csepeli Fidesz. Németh Szilárd ajánlata úgy szólt, hogy a másik javára visszalépő jelölt a tizenkét egyéni választókörzetből hétben indíthat egyéni jelöltet, míg az állva maradó polgármesterjelölt csak ötben. Ez azt jelentené, hogy a Fidesz és a Borbély mögött álló Közösen Csepelért Polgári Egyesület egyik egyéni választókerületben sem indulna el egymás ellen.

Jól mutatja a csepeli politikai helyzet abszurditását, hogy a helyi Fidesz egy olyan nyilatkozat kiadását is javasolta, ami így szólt: „Kijelentjük és garanciát vállalunk, hogy az önkormányzati választás során nem működünk együtt Gyurcsány és Soros kitartottjaival, a baloldallal. Viszont nem kampányolunk egymás ellen.” Nem véletlenül így fogalmazták meg a tervezett nyilatkozatot. Ha Borbély visszautasítja az ajánlatot, mutogathatnak rá, hogy na tessék, nem volt hajlandó elhatárolódni Gyurcsányéktól. Eleve azzal vezették fel a javaslatot, hogy a baloldal hatalomra kerülését akarják megakadályozni azzal.

Borbély Lénárd azonban nem utasította vissza élből az ajánlatot. Először arról írt Facebook-oldalán, hogy fontos a megbékélés és a párbeszéd. Majd egy héttel később hamisnak és félrevezetőnek nevezte a javaslatot, amit szerinte „elvtelen megalkuvás” lenne elfogadni, mert ezzel tálcán kínálnák fel Csepelt az ellenzéknek. Ennek megfelelően jött is a Fidesz reakciója: Borbély lepaktált a baloldallal, Borbély „elmagyarpéteresedett”. Nem véletlenül várt ki a polgármester, meg akarta várni a költségvetés megszavazását.

A polgármester azzal érvelt, hogy a javaslat értelmében sem az őt támogató civil egyesület, sem a Fidesz nem állíthatna kompenzációs listát, mivel ahhoz az új választási törvény értelmében az egyéni választókerületek legalább kétharmadában kell jelöltet indítaniuk. Ez Csepel esetében nyolc egyéni jelöltet jelent, Németh Szilárd ajánlata pedig maximum hét jelöltről szólt. Borbély ezzel nem is annyira burkoltan azt sugallta posztjában, hogy Németh Szilárd az ellenzéket felhasználva, az ellenzék megsegítésével buktatná meg őt.

2019-ben öt mandátumot osztottak ki a kompenzációs lista alapján a pártok és a jelölő szervezetek között. Ezekből kettőt a Fidesz, kettőt az egyesült ellenzék vitt el, és egy jutott a Buckai Szövetség Egyesület néven induló függetleneknek. A kompenzációs listán bejutott két fideszes képviselő, Ábel Attila és Morovik Attila Borbély oldalára állt a fideszes belháborúban, és a hivatalosan független Pákozdi József is őt támogatja. Nélkülük nagy bajban lett volna a polgármester a képviselő-testületben.

A jelenlegi erőviszonyok alapján az a reális, hogy nagyon is számítani fog, kinek van kompenzációs listája, mivel akár 1-2 mandátumon is múlhat a közgyűlési többség. Borbély Lénárdéknak az az érdekük, hogy minél több jelöltjük induljon, még akkor is, ha nem nyernek mindenhol, mivel a kompenzációs mandátumokat a vesztes jelöltek töredékszavazatai után osztják ki. Csak abban az esetben nincs számukra jelentősége a kompenzációs listának, ha mondjuk 8-10 helyen nyernek.

Összességében Németh Szilárd ajánlata egy blöff volt. Olyan feltételeket ajánlott, amelyekről lehetett sejteni, hogy Borbély Lénárd nem fogad el. Azzal sem járt volna jól Borbély, ha a fideszes jelölt visszalép a javára. Abban az esetben csupán öt egyéni választókerületben indíthatott volna jelöltet, amivel borítékolhatóan kisebbségbe került volna.

Közös jelölttel győzne Csepelen az ellenzék

És közben mit csinál az ellenzék? Március elején jelentették be a pártok, hogy megállapodtak a közös polgármesterjelölt személyében. A DK belement, hogy a Momentum önkormányzati képviselőjét, Dukán András Ferencet indítsák Borbély Lénárd ellen. A sokáig matematika tanárként dolgozó Dukán a 2019-es választáson került be a képviselő-testületbe. Egyéniben szoros csatában, 18 szavazattal kapott ki a Fidesz csepeli frakcióvezetőjétől, a Németh Szilárd szerint azóta árulóvá vált Bercsik Károlytól, így a kompenzációs listáról szerzett mandátumot. Dukánt a Momentum és a DK mellett az MSZP és a Párbeszéd is támogatja. Öt éve a Jobbik és az LMP is beállt a közös polgármesterjelölt mögé, most nem így történt.

Dukán András Ferenc a Telexnek azt mondta, hogy a kerületi polgármesterjelöltek személyét a pártok országos vezetése hagyta jóvá. Az egyéni jelöltekről és a kompenzációs lista összetételéről viszont a helyi szervezetek állapodhattak meg. Dukán szerint viszonylag zökkenőmentesen zajlottak az egyeztetések a pártok között, gyorsan sikerült megállapodniuk a jelöltekről. A jelöltek személye és alkalmassága döntött, és nem az, hogy melyik párt hány jelöltet akart, mondta az ellenzék polgármesterjelöltje. A megállapodás értelmében a 2019-ben győztes képviselők automatikusan megkapták az újraindulás lehetőségét, és azok a jelöltek is, akik csak pár százalékkal kaptak ki öt éve. A jelöltek között van a 2019-ben győztes Losonci Róbert és Takács Krisztián, illetve Papp-Veisz Tünde is, aki 36 szavazattal kapott ki a fideszes ellenfelétől. A 2019-es összellenzéki polgármesterjelölt, Erdősi Éva szintén egyéniben próbálkozik most.

Dukán András Ferenc az ellenzék esélyeiről azt mondta: nem lesz egyszerű legyőzniük Borbély Lénárdot, mert az önkormányzat rengeteg pénzt költ a polgármester népszerűsítésére. „Minden utcasarkon ő mosolyog a csepeliekre.” Szerinte azzal tudják felvenni a versenyt, hogy világos víziót kínálnak a választóknak, és elmondják, mit csinálnának másképpen Csepelen. „Látszatkormányzás és látszatberuházások helyett a valódi problémákkal foglalkoznánk. Nagy szükség lenne a csepeli gerincútra, a kerületen átmenő tehervonat-forgalom is megoldatlan, sok a szegény, nincs elég orvos az egészségügyi intézményekben” – sorolta a megoldásra váró problémákat. Dukán András Ferenc az elmúlt tizennégy év legnagyobb ellenzéki sikerének tudja be, hogy sikerült kiharcolniuk a 2024-es költségvetés elfogadásakor, hogy az önkormányzat egymilliárdot költsön útfelújításokra, ezenkívül a szociális juttatások növelését és a kerületi dolgozók visszamenőleges béremelését is el tudták fogadtatni Borbély Lénárdékkal.

Megkérdeztük a véleményét arról is, hogy Borbély Lénárd és Németh Szilárd egymást vádolja az ellenzékkel való kollaborációval. „Borbély Lénárdot ügyes politikusnak tartom, ő is az emberarcú fideszes imidzsét próbálja hozni, illetve újabban a független civilt, de közben gátlástalanul hazudik rólunk. Méltatlan, hogy emiatt kell magyarázkodnom, egyszerre tudnék sírni és nevetni. Németh Szilárd hazugságait pedig már jól ismerjük, szót vesztegetni is kár ezekre. Mi Csepelért dolgozunk, nem Borbélyért és nem Némethért.” Dukán nem tudja, mi lehetett a Fidesz választási ajánlatának a célja, mert jelenleg nem látja reálisnak Borbély Lénárd és Németh Szilárd kibékülését. „Pedig Borbély Lénárd szívesen kitenné a Fidesz-logót, hiszen lépten nyomon azt hangsúlyozza, hogy az értékrendje nem változott.”

A csepeli ellenzék igyekszik azt kommunikálni, hogy a belviszály ellenére Borbély Lénárd ugyanúgy a Fidesz embere, mint Németh Szilárd, csak összevesztek a pénzen. Dukán András Ferenc szerint ezt bizonyítja, hogy a csepeli közgyűlés több milliós támogatást szavazott meg a Tusványost szervező alapítványnak. Dukán egyébként úgy gondolja, hogy a fideszesek inkább Borbély Lénárdra szavaznának Csepelen, mert ő is úgy látja: Németh Szilárd népszerűtlen a kerületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!