Választási megállapodással akarja megfékezni a fideszes belháborút a csepeli pártszervezet

2024. március 11. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

A csepeli Fidesz–KDNP a baloldal hatalomra kerülésének megakadályozása érdekében önkormányzati választási megállapodást javasol Borbély Lénárdnak

– ismertette hétfőn a Magyar Nemzet a kormánypárt csepeli szervezet közleményét. A pártszervezet szerint „félre kell tenni minden vélt vagy valós ellentétet, múltbéli és jelenlegi sérelmet, az egyéni érdekeket”, ezért azt javasolja, hogy vagy a húsz évig a Fidesz színeiben politizáló, de kizárása után függetlenként induló polgármester, Borbély Lénárd vagy pedig Dudás Zoltán, a Fidesz mostani polgármesterjelöltje lépjen vissza a másik javára.

A visszalépést bevállaló politikus a javaslat értelmében a tizenkettőből hét egyéni képviselői körzetet nevezhet meg, ahol az induló polgármesterjelölt visszalépteti saját jelöltjeit, így a Fidesz és a Borbély mögött álló Közösen Csepelért Polgári Egyesület egyetlen egyéni képviselői körzetben sem indul egymás ellen. A Borbélyt nem is olyan régen még élesen támadó csepeli Fidesz egy olyan nyilatkozatra is javaslatot tett, melynek szövege szerint:

„Kijelentjük és garanciát vállalunk, hogy az önkormányzati választás során nem működünk együtt Gyurcsány és Soros kitartottjaival, a baloldallal. Viszont nem kampányolunk egymás ellen.”

A csepeli fideszes belháború akkor vált nyilvánvalóvá, amikor 2022 decemberében Németh Szilárd inkább feloszlatta a csepeli Fidesz-alapszervezetet, csak hogy kizárhassa onnan Borbély Lénárd polgármestert. A polgármester azonban egy civil egyesület színeiben újraindul a kerület vezetéséért, vele szemben a Fidesz Dudás Zoltánt indítja.

Frissítés: Borbély Lénárd Facebook-posztban utasította vissza a megállapodást.

A polgármester azt írta, hogy „ma a sajtón keresztül politikai paktum megkötésére kaptam üzenetet olyan emberektől, akik az utóbbi időben sajnos sok támadást intéztek Csepel érdekeivel szemben”, és kijelentette, hogy „a párbeszéd és a megbékélés fontos, de csak akkor, ha Csepel jövőjét és az itt élő emberek boldogulását szolgálja”.

Borbély Lénárd és a Közösen Csepelért Polgári Egyesület tagjai egy kampányeseményen – Fotó: Közösen Csepelért Polgári Egyesület / Facebook
Borbély Lénárd és a Közösen Csepelért Polgári Egyesület tagjai egy kampányeseményen – Fotó: Közösen Csepelért Polgári Egyesület / Facebook

Borbély több mint húsz éven át volt a kormánypárt tagja, sokáig Németh Szilárddal együtt vezették a csepeli önkormányzatot. Németh négyéves polgármestersége alatt Borbély volt a helyettese, amikor pedig Németh 2014-ben az országgyűlési képviselőséget választotta, Borbély lett az utódja. A megromlott viszony hátterében a konkrét ügyeken (mint a 2,4 milliárdos csepeli birkózócsarnok vagy a csepeli focicsapat sorsa) kívül a hírek szerint az is áll, hogy Németh Szilárd nem tud beletörődni abba, hogy meggyengült a kerületi politikára gyakorolt befolyása.

A csepeli választási kampányról és a polgármesterjelöltekről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!