A Németh Szilárdot harmadszorra is legyőző Szabó Szabolcs szerint saját médiára lenne szüksége az ellenzéknek

2022. április 7. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút készített a 444 azzal a Szabó Szabolccsal, aki a csepeli-soroksári választókerületben egymás után harmadszorra is megverte Németh Szilárdot a választáson. A korábban az Együttben, majd rövid ideig az LMP-ben politizáló Szabó a parlamentben a Momentum frakciójába ül be, azonban meglehetősen határozott elképzelései vannak arról, hogyan érdemes dolgozni az ellenzéki képviselőknek a következő kétharmados időszakban.

Szabó szerint azt el kell ismerni, hogy a korábbi időszakhoz képest az ellenzék olyan helyeken is meg tudott jelenni, ahol tíz-tizenöt éven át nem láttak ellenzéki kampányt, a probléma inkább ott volt, hogy ezt a munkát elhanyagolták a két választás közötti időszakban. Azt is problémásnak látja, hogy annak ellenére, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon előre tudott lépni az ellenzék, nem tudtak saját önkormányzati médiarendszert kialakítani.

„Most ott tartunk, hogy van egy nagy fideszes propaganda, amit én nem tekintek újságírásnak vagy sajtónak. Van egy viszonylag szűk független média, és nincsen ellenzéki média. Sokan szokták emiatt piszkálni a független sajtót, dehát az a dolguk, hogy leírják, hogy mi történik, kérdezzenek, kritizáljanak, függetlenül attól, hogy melyik oldalon állnak. Mindenkinek mondom, hogy ne várja egyik független sajtótól vagy újságírótól, hogy pártpropagandát toljon, mert nem az a dolga. Ha valaki pártmédiát szeretne, akkor azt föl kell építeni”

– mondja Szabó, aki arra is kitér, hogy nettó választási csalásnak tartja, hogy a kormány már az oltási levelezőlistán is pártpropagandát nyomott. Szerinte egyébként nincs más választás, mint úgy készülni a 2026-os választásokra, hogy az ellenzéknek be kell épülnie a helyi közösségekbe, aminek köszönhetően ő is évről évre megnyeri körzetét a Fideszben erős embernek számító Németh Szilárddal szemben.

Kitér arra is, hogy a harmadik ciklusát kezdi meg parlamenti képviselőként, de szerinte három-négy ciklusnál többet már nem lehet ép ésszel végigcsinálni.

„Nem vagyok pszichológus, de azt látni vélem a négy-öt-hat ciklus óta politizáló embereken, hogy ott már mentális billenés van, amit saját magukon észre sem vesznek.”

Orbán Viktor egyébként zsinórban a negyedik, összesen az ötödik kormányfői ciklusát kezdi meg.

Szóba kerül az is, hogy Szabó szerint lassan kontrollálhatatlanná válik a Fidesz szavazótábora a folyamatos kormányzati gyűlöletkeltés miatt, aminek jele, hogy az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban a Fidesz szimpatizánsai meg vannak zavarodva, és nem tudják, melyik oldal mellé kell állni. Szerinte ez hamar masszív EU-ellenes retorikába csaphat át, aminek hasonló lehet a következménye, mint a brexit, tehát Magyarország népszavazással kilép az Európai Unióból.

Gyakori téma a választások óta, hogy egyáltalán van-e értelme ekkora fideszes fölény mellett beülni a parlamentbe az ellenzéki képviselőknek, de Szabó szerint ez nem jó felvetés. Szerinte minimálisra kell venni a parlamenti jelenlétet, nem nagyon szabad funkciókat felvenni, és értelmetlen bizottságokban üldögélni. De ez csak egységes fellépéssel működik.

„Annak nincs hatása, ha a parlamentben interpellációban elmondom, hogy mi a baj a Gubacsi híddal, a válasz úgyis csak az lesz, hogy a Gyurcsány embere vagy. Akkor már sokkal értelmesebb, ha szólok az asszisztensemnek, hogy beszéljen le egy találkozót az illetékes államtitkárral vagy osztályvezetővel, odamegyek, és elmondom neki, hogy ez a probléma. Aztán elmegyek egy hónap múlva is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!