Győr már hét polgármesterjelöltnél tart, az ellenzéki összefogás nem látszik

2024. február 26. – 12:55

Győr már hét polgármesterjelöltnél tart, az ellenzéki összefogás nem látszik
Dézsi Csaba András (középen) a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltjeivel. Balján Kara Ákos, jobbján Simon Róbert Balázs a két országgyűlési képviselő, akik a párt helyi vezetői is. Fotó: Facebook / Simon Róbert Balázs
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Győrt jelenleg is vezető, fideszes Dézsi Csaba András pénteken a Facebook-oldalán jelentette be, hogy 100 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett a Fidesz győri szervezete őt javasolja polgármesterjelöltnek. Ezzel sorrendben Dézsi a hetedik aspiráns a városvezetői posztra, korábban ugyanis már jelezte indulását

  • a szexbotrányába 2019-ben belebukó Borkai Zsolt (Közösen a Jövőnkért Egyesület),
  • őt követte Pintér Bence (Tiszta Szívvel a Városért) újságíró,
  • a karácsonyi üdvözlőlapokon magát polgármesterjelöltként aposztrofáló, szintén civil jelölt, Balla Jenő (Összefogás Győrért Egyesület);
  • január elején a semmiből feltűnt a Borkai újraindulását törvénymódosítással megakadályozni kívánó Szilágyi Norbert (Megoldás Mozgalom),
  • megnevezte jelöltjét a DK is Glázer Tímea személyében,
  • időrendben – eddig – utoljára pedig az MSZP lépett, bejelentve Pollreisz Balázs indulását a lehetséges előválasztáson.

Teljes listát a képviselőjelöltekről eddig Dézsi és Borkai közölt. Pintér Bencéék öt nevet hoztak nyilvánosságra a lehetséges tizenötből, a baloldalon pedig még mindig ott van elvi lehetőségként az előválasztás és a közös lista, de konkrétumok nincsenek.

Győr jó eséllyel kétszeres csúcstartó eddig: Borkai Zsolt tavaly májusi visszatérésével itt kezdődött el leghamarabb a választási kampány. És megkockáztatjuk azt is, hogy más városban ennyi jelölt még nem jelentkezett be februárig.

Dézsi nem meglepetés, a listája kicsit az

Az, hogy a győri Fidesz Dézsi Csaba Andrást indítaná újra, nem számít meglepetésnek. Bár lehetett hallani arról, hogy a jelenlegi polgármester habitusát a helyi párttagok sem fogadják kritika nélkül, a végső szavazáson ez nem látszik.

A 22 fős győri közgyűlésben Hajtó Péter nyári kizárásáig a polgármester mellett még 14 Fidesz-KDNP képviselő ült – mind megnyerte 2019-ben a körzetét, tehát nem kompenzációs listáról kerültek be. A polgármester azonban most új csapattal fut neki a választásnak: a közös fotón hét új ember szerepel. Olyan nevek is hiányoznak a most posztolt, közös fotóról, akik több cikluson keresztül behúzták eddig a körzetüket. Hozzá kell tenni azt is, hogy a 2019-2024 közötti időszakban Dézsi csapatát még azok a képviselők tették ki, akik Borkai Zsolt felkérésére indultak és nyertek 2019-ben, tehát lehet őket „Dézsi embereinek” hívni, de még igazabb úgy a mondás, hogy „fideszesek”.

Hiányzik Dézsi mögül Hajszán Gyula, akit a Verebes-aranycsapat játékosaként városszerte ismernek, ő Szabadhegy városrész képviselője volt eddig. Még nagyobb név a hiányzók között a nemrég az alpolgármesteri posztról lemondó Radnóti Ákos. A hét távozó között érdemes még megemlíteni Sik Sándort, aki ősidők óta vitte Szentivánt – azt a városrészt, ahol a tervezett/nem tervezett akkumulátorgyár miatt a helyiek álltak csatasorba, mert azt érezték: sem a városvezetéstől, sem pedig a képviselőjüktől nem kapnak segítséget.

A Dézsi Csaba András listáján szereplő hét új ember között a győri kosárcsapat elnöke, Fűzy András a legismertebb. Végül azt is hozzá kell tenni, hogy a Fidesz győri szervezete ezt a névsort – Dézsi Csaba Andráséval együtt – javasolja a 2024-es önkormányzati választáson való indulásra, de a végső döntést, ahogy tavaly nyáron a polgármester nyilatkozta a Telexnek, minden bizonnyal Orbán Viktor mondja ki. Az a tény, hogy nyilvánosságra hozták a teljes listát, nyilvánvalóan előre vetíti, hogy ez lesz a végleges is.

Borkai vitte Hajtót és Bárányt

Borkai Zsolt, ha nem is sokkal, de beelőzte Dézsit a képviselőjelöltjei bemutatásával. Ő már múlt hét szerdán nyilvánosságra hozta a listát, ahol csupa új nevet találunk, három kivételével: a Fidesz-frakcióból nyáron kizárt Hajtó Péter eddig is nyíltan támogatta Borkait, így ez nem meglepetés. A jelenlegi közgyűlésbe mindössze egy olyan képviselő jutott be a körzetét megnyerve, aki nem fideszes: Bárány István függetlenként indul és nyer általában, most pedig a Borkai-csapatban látjuk. Herold Ádám borász is szemet szúrhat, ő ugyanis a Győrrel szomszédos Pér település polgármestere volt korábban, most viszont győri színekben indul.

Borkai Zsolt a tizennégy képviselőjelöltjével – Fotó: Facebook / Borkai Zsolt
Borkai Zsolt a tizennégy képviselőjelöltjével – Fotó: Facebook / Borkai Zsolt

Eddig Borkai kampányolt a leglátványosabban Győrben. Gyűjtött már 12 ezer aláírást a parkolóövezetek kiterjesztése és a díjak megemelése ellen, most pedig „győri párbeszédet” hirdetett.

Civilek a startvonalon

Az időrendiség miatt soroljuk a baloldali jelöltek elé a civileket, mert valóban ők jelentek meg előbb. Közülük Pintér Bence csapata, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület a legaktívabb. Ők is aláírásgyűjtésbe kezdtek, a marcalvárosi kiserdő megmentéséért, és úgy tűnik, ezt a csatát megnyerték. Az önkormányzat médiafelületén Bozsoki Szilveszter főosztályezető és Szaksz Vince főépítész a minap bejelentette, hogy jogilag is zöld területté minősítik át az erdős részt, így oda nem épülhet sem uszoda, sem idősotthon, sem más épület.

A Tiszta Szívvel egyesület eddig öt jelöltjét hozta nyilvánosságra, és egyelőre kérdés, hogy az ellenzéki közös lista állításába belemennek-e. Most úgy tűnik, nem szűkül a szakadék, ami köztük és a DK között keletkezett.

Előválasztás – de kivel?

Az eredeti terv az volt, pontosabban lett volna, hogy február 15-ig megtartják az előválasztást az ellenzéki oldalon, és egy polgármesterjelölt, illetve egy közös lista lesz. Az elmúlt voksolások tapasztalataiból kiindulva ez lenne az egyetlen esély arra, hogy az ellenzék valós eséllyel szálljon be a választásba, amelyet 2006 óta csak fideszes induló nyert meg – előbb több cikluson át Borkai, majd 2020-ban Dézsi.

A Tiszta Szívvel-egyesület azonban nem fogadta el a DK-s Glázer Tímea polgármesterjelöltségét, az előválasztás így elúszni látszik. Még akkor is, ha az előválasztási bizottság megalakult azzal a feladattal, hogy legkésőbb március közepéig lezárják a kérdést. A DK a polgármesterjelölt személye után akarja nyilvánosságra hozni a képviselőjelölti névsort – tudta meg a Telex. Jelen pillanatban Glázer Tímeának és az MSZP-s Pollreisz Balázsnak kellene megmérettetnie magát az előválasztáson, de annak nincs sok értelme, ők is tudják.

Győr-Moson-Sopron vármegyében 2006 óta nem tudott labdába rúgni a baloldal. Minden jel arra utal, hogy hazánk legdinamikusabban fejlődő megyéjében most is inkább csak saját magának okozhat problémát a kormánypárt – írtuk a Telexen a Választási Földrajz elemzésében. A győri közgyűlésben 16 egyéni körzet mellett hat kompenzációs hely volt eddig, a 2024-es választáson azonban eggyel kevesebb egyéni mandátumot lehet majd megszerezni, 15 körzetben szavaznak a győriek a jelöltekről.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!