Győrben hónapok óta kampányol Borkai és Dézsi, az ellenzék meg még azt se tudja, ki legyen a jelöltje

Legfontosabb

2024. január 4. – 10:06

frissítve

Győrben hónapok óta kampányol Borkai és Dézsi, az ellenzék meg még azt se tudja, ki legyen a jelöltje
Ki veszi be Győrt? – Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A győri Tiszta Szívvel a Városért lokálpatrióta egyesület december elején első körös egyeztetésre hívta a helyben működő aktív ellenzéki pártok, illetve a választásban érintett civil szervezetek vezetőit. „A szervezet célja az, hogy a 2024-es választáson egy ellenzéki polgármesterjelölt és egy ellenzéki lista álljon szemben a két fideszes jelölttel: Dézsi Csaba Andrással és Borkai Zsolttal.”

Borkait a Tiszta Szívvel egyesület titulálta fideszes jelöltnek, de ő már 2019-ben elhagyta a pártot, és a párt is őt. Az olimpiai bajnok tornász előtte 13 évig valóban fideszes polgármester, négy évig pedig Fidesz–KDNP-s parlamenti képviselő is volt, de a szexbotránya után a pártja megszabadult tőle. 2019-ben még szűk többséggel ismét megválasztották ugyan győri polgármesternek, de ő két nappal később kilépett a Fideszből, majd városvezetői posztjáról is lemondott. Baloldalinak persze nehéz lenne titulálni őt, ezt valószínűleg ki is kérné magának. Borkai most független jelöltként, a Közösen a Jövőnkért Egyesület színeiben száll újra ringbe.

Jelen állás szerint mintha csak Borkai és a város jelenlegi, fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András mérkőzne a városvezetői székért, kettejük között már Borkai nyári visszatérésekor el is kezdődött a harc. Az ellenzéket egyelőre senki nem tekinti tényleges vetélytársnak – okkal.

A győri ellenzéki tárgyaláson a Tiszta Szívvel a Városért egyesülettel „már együttműködő LMP és Momentum mellett az MSZP, a Jobbik, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a szentiváni civilek is képviseltették magukat, azonban a Demokratikus Koalíció képviselői, Glázer Tímea és párttársai egyéb elfoglaltságra hivatkozva nem mentek el” – olvasható a Tiszta Szívvel a Városért közleményében, amit a Telex is megkapott.

Pintér Bence komoly fejtörést okoz

A Tiszta Szívvel a Városért lokálpatrióta egyesület Dézsi Csaba Andrással és Borkai Zsolttal szemben Pintér Bencét, az Úgytudjuk.hu helyi portál főmunkatársát indítaná polgármesterjelöltként. Baloldali forrásaink szerint azonban náluk többen még nem tartják automatikusnak, hogy Pintér megjelenésével el is dőlt volna a kérdés, hogy csakis ő lehet az összefogás vezére, és a közös ellenzéki jelölt 2024-ben.

A kiadott közlemény szerint valamiféle egyezség született az ellenzéki egyeztető ülésen: ha akár a DK, akár más külön úton szeretne járni, és saját jelöltet jelentenének be, akkor szükség lehet arra, hogy előválasztáson döntsék el a győriek, kit tartanak a legalkalmasabb polgármesterjelöltnek.

Forrásaink azt mondják, Pintér Bence külsős szerepe komoly fejtörést okoz az ellenzéknek. Állítják: egy kiélezett választás után (a Dézsi–Borkai-párharcnak tulajdoníthatóan) akár nyerhet is egy közös ellenzéki polgármesterjelölt Győrben, „de ha a közgyűlésben két oldalról fogják harapni Borkaiék és a Fidesz, akkor rutinos, a hivatali viszonyokat, valamint a közigazgatást sokkal jobban ismerő polgármesterre lesz szükség Győrben. Pintér Bence tapasztalata ebben csekély.”

Hozzáteszik azt is: „Egy sikeres választás után nagyon szorosan együtt kellene működnie a nyertes csapatnak, ezért fontos, hogy az milyen szereplőkkel jön össze.”

A megegyezésbe nyilván úgy megy bele mindenki, ha a mostanihoz képest rosszabbul nem jön ki belőle. Az MSZP-nek és a DK-nak egy-egy (kompenzációs listáról bejutott) képviselője van a jelenlegi közgyűlésben Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) személyében. Emellett Balla Jenő, az Összefogás Győrért Egyesület önkormányzati képviselője jutott be ugyanígy – őket tartják Győrben az ellenzéki oldal vezetőinek.

Ki mit mutat fel az elmúlt évekből?

Ők persze elismerik azt is, hogy Pintér Bence újságíróként tucatnyi olyan esetet hozott, amelyet az ellenzéki oldalon dolgozó politikusoknak illett volna. Országos visszhangja legutóbb a Dézsi Csaba András polgármester számára havi egymillióért bérelt Audinak lett, amelyet aztán vissza is adott a városvezetés a lízingcégnek.

De Glázer Tímea és Balla Jenő is talál a saját listáján olyan témákat, amelyek véleményük szerint igenis hangsúlyosak voltak Győrben az elmúlt három évben. Glázer a Dézsi Csaba András fideszes polgármester megválasztása előtt felmerült anomáliát említi, „amibe anno beleálltunk”. Ez azt feszegette, hogy egyszerre lehet-e valaki orvos és polgármester is, ezt aztán megoldotta a „lex Dézsi” törvény. Egy másik példa a Covid idején a győri vendéglátósoknak javasolt támogatás, amit ő nyújtott be a Borkai után megválasztott Dézsinek.

Glázer Tímea legutóbbi felszólalása a közgyűlésben – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Glázer Tímea legutóbbi felszólalása a közgyűlésben – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Balla Jenő a helyi vízműcég (Pannon-Víz) államosítási folyamatának leállítását hozza fel, amelyben szerinte benne van az ő munkája. Balla online aláírásgyűjtést indított 2022 szeptemberében, népszavazást is szeretett volna háromezer aláírás esetében, de az végül elmaradt.

Az is tény, hogy az országos témává váló győri ügyekért nem egy esetben külsős szervezetek harcoltak, például a szentiváni földek GIPZ besorolása ellen a helyi civilek.

Igazán nagy ügy legutóbb Radnóti Ákos alpolgármester lemondása volt, amelyet Balla Jenő „fideszes belharcnak” nevezett a december 19-i közgyűlésen. Van benne igazság, hiszen a főszereplő Radnóti Ákos fideszes (ex)alpolgármester, megszólalt az ügyben a fideszes polgármester is, a másik oldalon pedig az exfideszes Hajtó Péter áll, aki nem titkoltan támogatja az exfideszes Borkait az újraindulásában.

De a legfontosabb kérdés az ellenzéki oldalon továbbra is a megegyezés a közös polgármesterjelöltről – ha máshogy nem, előválasztás útján.

MSZP és DK: kell hogy legyen jelöltünk

Pollreisz Balázs a Telexnek azt mondta, ezt ő vetette fel, ezzel egyben válaszolt az ellene sorozatosan felhozott kritikára is, miszerint kérdéses, hogy őt, mint korábban legyőzött ellenzéki jelöltet, érdemes-e tovább erőltetni.

„Én is azt tudom mondani, ami tudtommal a DK érve is: az MSZP-nek biztosan kell legyen egy polgármesterjelöltje. De ha belemegyünk az előválasztásba, akkor bármi is lesz a végeredmény, nekünk – és másnak is – ahhoz kell igazodnunk. Olyan nincs, hogy addig oké az előválasztás, amíg az én jelöltem nyer, aztán ha mégis más, akkor kiszállok belőle.”

Ez fontos mondat, már csak annak ismeretében is, amit Pintér Bence polgármesterjelöltként mondott nekünk: „Én biztosan tartom magam a többségi akarathoz. Tehát ha más kap nagyobb támogatást, akkor nem indulok polgármesterjelöltként, hanem maradok egy körzetben, és próbálok ott nyerni. De azt nem tudom, hogy a többiek a környezetemben mit csinálnak ekkor.”

Azt is hozzátette, hogy sokat enyhült a közhangulat a lokálpatrióta egyesületben, egy éve még sokkal többen és sokkal sarkosabban álltak ki amellett, hogy például egy DK-s jelölttel nem akarják egy listán látni a nevüket.

Aki a táblát fogja a közmeghallgatáson: Pintér Bence – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Aki a táblát fogja a közmeghallgatáson: Pintér Bence – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Pintér Bence a Telexnek azt is mondta, nem szeretnék, ha a közös lista „az ellenzéki képviselők mentőcsónakja lenne”, majd hozzátette:

„Ha a listáról beszélgetünk, akkor már eleve beáraztuk a vereséget.

Mi nem ezt akarjuk, azért indultunk, hogy győzzünk. Körzetekben is, mert akkor nincs szükség listás számolgatásra. A jelöltjeink olyan emberek, akik rengeteg kockázatot vállalnak már az indulással is, hiszen nem a politika kényelméből jövünk, hanem külső állásból, amit el tudunk adott esetben veszíteni.”

A DK és az MSZP mellett szól ugyanakkor a politikai tapasztalat, a mozgósítás képessége és rutinja. „A DK jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki párt, ezt nem szabad elfelejteni, és azt sem, hogy az országgyűlési választásokon itt helyben mennyit tett a közös ellenzéki jelölt kampányáért. Sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy Győrben legalább a lehetőség szintjén ne merülne fel, hogy indít a párt polgármesterjelöltet” – teszi hozzá Glázer Tímea, a DK helyi elnökeként is.

Megvan a negyedik polgármesterjelölt is

Balla Jenő most karácsonykor 40 ezer szórólapon kívánt boldog karácsonyt a győrieknek – újonnan bejelentkezett polgármesterjelöltként. Eddig Borkai Zsoltról és Pintér Bencéről lehetett tudni, a Fidesz–KDNP oldaláról pedig Dézsi Csaba Andrásról, aki erről legutóbb az önkormányzati lapban szőrmentén nyilatkozott is, de hivatalos döntés még nem született a személyét illetően.

A Telex megkérdezte Balla Jenőtől, hogy akkor ő most jelöltnek tekinthető-e. A válasza nem volt kőbe vésve, úgy fogalmazott, „tárgyalóképes”. (Indult a Borkai lemondása után, 2020 januárjában tartott időközi polgármester-választáson is, akkor a harmadik helyen végzett 2 százalék körüli eredménnyel Pollreisz és Dézsi mögött.)

„A választási együttműködések terén, azt gondolom, még nagyon korán vagyunk. Tapasztalatból tudom, hogy pozíciókra mindig vannak jelentkezők, a munkára már annál kevésbé.

Bencét egy jó képességű fiatalembernek tartom, de a polgármesteri ambícióiról azt gondolom, hogy több tapasztalatra, és néhány területen: gazdaság, közigazgatás, jog; tárgyi tudásra is szüksége lenne egy ilyen tisztség betöltéséhez”

– mondja Balla.

Visszatértünk ezzel a kiinduláshoz, amelynek alapja, hogy a mostani ellenzék el tud-e fogadni egy kívülről érkező aspiránst vagy marad a bejáratott emberei mellett.

Pollreisz Balázs ebben önkritikus, még akkor is, ha ő volt az, aki a közgyűléseken legtöbbször exponálta magát; bár nem egyszer (nagyon sokszor) ezzel Dézsi Csaba András pofozózsákjává is vált. Pollreisz focis hasonlattal foglalja össze a jelenlegi helyzetet:

Pollreisz Balázs – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Pollreisz Balázs – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Ez olyan, mint amikor a fociligában két NB I.-es csapat ellen a mi megye III.-as csapatunk akarna nyerni.

Ha pusztán a korábbi választásokat nézzük, az esélyek valóban nem túl kecsegtetők az ellenzék számára. A klasszikus baloldali pártok még a nagy összefogás és Borkai botrányának árnyékában is csak listán tudtak embert küldeni a közgyűlésbe.

Mennyi kell a győzelemhez?

Győrben legutóbb a Fidesz–KDNP színeiben 23 932 szavazattal (56,14 százalék) nyert Dézsi Csaba András. Pollreisz Balázs 16 646 szavazatot gyűjtött (39,05 százalék). Szorosabb volt a verseny Borkainál, igaz, akkor más helyzet volt: 19 312 szavazattal (44,33 százalék) mégis nyerni tudott Glázer Tímea előtt, aki 18 671 szavazattal zárt (42,86 százalék).

De mivel 2019-ben is volt csaknem ötezer olyan fideszes szavazó, aki a botrány miatt nem volt hajlandó Borkaira szavazni, ezért lehet, hogy ez fordítva is igaz lesz – most Borkai viszi el a Fidesztől/Dézsitől a szavazatokat. Vagy fordítva is lehet: Dézsi nyer azzal, hogy a „csak Borkaira és a baloldalra ne” szavazók végül az ő neve mellé húzzák az ikszet. A lényeg: az ellenzéknél úgy számolnak, 20 ezer szavazattal már lehet nyerni.

Önjelölt indulók is lesznek, ahogy eddig is voltak, legutóbb (Dézsi Csaba András megválasztásánál) összesen hat névre szavazhattak a győriek, az utolsó három jelölt 546, 325 és 257 szavazatot kapott. Ha a hasonló aspiránsokat kivesszük a képletből, akkor reálisan három jelölt között dőlhet el a közös ellenzéki jelölt személye – ha lesz erről megállapodás.

Pintér Bence mögött a civil szervezetén túl ott az LMP és a Momentum. De lesz ezek szerint külön DK-s és MSZP-s jelölt is. Helyben lehet hallani neveket ez utóbbi pártoknál, de Glázer Tímea és Pollreisz Balázs is azt mondja, az az etikus, ha akkor mondják el, amikor a pártjuk megteszi. Ez 2024 elején várható.

Ha lesz előválasztás, kampányolni is kell. Balla Jenő azt mondja, ő nem feltétlenül híve az előválasztásnak, mert ott az győz, aki a legjobban mozgósít – ez pedig Győrben borítékolhatóan a DK. „Én azért hiszek a versenyben, és minél több induló van, annál több esélye lesz annak, hogy színvonalas emberek kerüljenek a közgyűlésbe. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy ne féljünk versenyezni, az ellenzék ebből csak profitálhat” – mondja.

De, igen, győzelemre játszanak

Pintér Bence szerint nem borítékolható a DK győzelme egy lehetséges előválasztáson, és további előnye lenne egy előválasztásnak, hogy végre elkezdődne a kampány az ellenzék oldalán is. Ők még úgyis belevágnak a dologba, ha kiderül, a polgármesterjelöltet nem ők adják. Nemrég aláírásgyűjtést indított az egyesülete a marcalvárosi kiserdőért, amelynek egy darabjára a helyi hírek szerint uszodát tervezne a város, illetve ott bővítenék a több mint húsz éve működő idősotthont egy új szárnnyal. Borkai is aláírást gyűjt, ő a fizetős parkolózónák kiterjesztésének eltörléséért és a régi, az ő idejében érvényes helyzet visszaállításáért, a Facebook-oldalán azt állítja, 10 ezer aláírásnál tart.

Feltettük Pintér Bencének azt a kérdést is, hogy a legutóbbi DK-s távolmaradás után kinél van a labda, ki hívja majd egyeztetni a másikat. „Január elején keresünk mindenkit, mert el kell indulni.”

És persze nem utolsó kérdés, hogy a DK helyben mit szól ehhez, és egyáltalán: miért nem voltak ott a decemberi egyeztetésen. Glázer Tímea a Telexnek azt mondta, egy másik, mosonmagyaróvári rendezvényen voltak, „Bencének ráadásul előre jeleztem ezt, nem is értettem az Fb-reakcióját”. Glázer hangsúlyozta, hogy

„a megegyezésben és a hosszú távú együttműködésben, a város közös vezetésében érdekeltek. Győrben győzhet az ellenzék,

és végre meg tudjuk mutatni, milyen az, amikor nyugodt körülmények között tudunk várost vezetni egy együttműködő csapattal. Az a kakasviadal, amit a túloldalon látunk, káros Győrnek.”

Pollreisz Balázs Glázerhez csatlakozva vetítette előre a taktikájukat, amely nem forradalmi, de aktuális: „Ha a Fideszen belül egymást nyírják, nekünk azzal kell kiállnunk, hogy ettől távol maradunk, és mit gondolunk Győr jövőjéről.”

Balla Jenőtől, aki kisebb nyomás alatt nyilatkozhat a győzelmi esélyekről, azt kérdeztük, szerinte tizennyolc év után az ellenzék akar-e még egyáltalán győzni Győrben. Azt mondta: „Erre nem válaszolnék. Az viszont biztos, hogy mindent fel lehet tenni egy polgármesterjelölt győzelmére, de az nem ér semmit, ha nincs mögötte a közgyűlési többség.”

Borkai Zsolt is gratulál, mert az ő ciklusában döntöttek a beruházásról – Fotó: Borkai Zsolt / Facebook
Borkai Zsolt is gratulál, mert az ő ciklusában döntöttek a beruházásról – Fotó: Borkai Zsolt / Facebook

És hogy mit csinál közben a két másik, polgármesterjelöltként számontartott politikus? Győr idei egyik legnagyobb beruházásához, az új mentőállomás átadásához gratulálnak. Dézsi azért, mert ő a polgármester, Borkai azért, mert ő volt a polgármester, amikor döntöttek a beruházásról.

Náluk már kampány van.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!