A pletykák nem igazolódtak, de lemondott a győri fideszes alpolgármester, aki karaktergyilkosságot emleget

2023. december 19. – 13:11

A pletykák nem igazolódtak, de lemondott a győri fideszes alpolgármester, aki karaktergyilkosságot emleget
Radnóti Ákos a győri közgyűlés keddi ülésén – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Radnóti Ákos alpolgármester a győri önkormányzatnál betöltött tisztségéről. A ki nem mondott vádakat, a városban hónapok óta terjengő szóbeszédet tagadta, szerinte karaktergyilkosság áldozata. Dézsi Csaba András polgármester szerint e mögött a Fidesz frakcióból nyáron menesztett Hajtó Péter áll, akit csupán a sértettség motivál.

„Nagyon egyértelmű kérdésem van, amire kérem, igennel vagy nemmel válaszoljon:

Zajlik, zajlott-e rendőrségi nyomozás önnel szemben, illetve ha nem, pótmagánvádas eljárásban történt-e ilyen?”

– kérdezte a szocialista Pollreisz Balázs képviselő a fideszes Radnóti Ákostól, aki a keddi közgyűlésen utoljára ült az alpolgármesteri székben.

„Nem. Nem. Nem” – válaszolta ekkor már röviden Radnóti.

Ezt megelőzően hosszabban is cáfolta, hogy a városban pletykaként terjedő híresztelés vele kapcsolatban igaz lenne. De még itt sem nevesítette sem ő, sem más magát az „ügyet”, amelyet Hajtó Péter, a győri Fidesz-frakcióból a nyáron menesztett képviselő nemrég a Facebookon közzétett nyílt levelében „erőszakos bűncselekménynek” titulált.

Dézsi is, a Telex is utánanézett

Az az állítólagos ügy, amire Hajtó csak utalgatott, jogi okokból nem írható le itt, mert megerősítést nem nyert, igaz, hétfőig cáfolni sem cáfolta senki. Dézsi Csaba András Radnóti válasza után elmondta, „ezt a kérdést feltettem én is neki (Radnótinak), a válaszhoz kell tartanom magamat”.

A Telex is megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát még hetekkel ezelőtt. Kérdésünkre, hogy Radnóti Ákos ellen zajlik-e nyomozás, előbb a Győr-Moson-Sopron-, majd pedig a Veszprém vármegyei főkapitányságról érkezett nemleges válasz. A pótmagánvád egy másik lehetőség, arra a rendőrség értelemszerűen nem válaszolhat, de Radnóti most megtette.

Hajtó sértettségével magyarázzák

Várható volt, hogy ezzel nem lesz vége a közgyűlési vitának. A lemondott alpolgármester, majd Dézsi Csaba András fideszes polgármester is Hajtó Péterhez fordult, aki nyárig a Fidesz-KDNP frakció tagja volt, azóta viszont függetlenként dolgozik a közgyűlésben.

„Hajtó Péter tanúk előtt jelentette ki, hogy sértettsége okán karaktergyilkosságot követ el Radnóti Ákos és ellenem is” – mondta Dézsi Csaba András. A polgármester szerint Hajtó sértettsége abból fakad, hogy nem indulhat a következő választáson a körzetében. Dézsi aztán továbbment. Közölte, hogy Hajtó szégyellje magát azért, mert zavart akar kelteni a város működésében és lejárat olyan embereket, akiket gyűlöl.

A képviselő Radnótinak annyit mondott, hogy reméli, hogy igazat mond „mert akkor áldozat sincs”.

Hajtó Péter – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Hajtó Péter – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Kinek van köze a Győri Bulvárhoz?

A most lemondott alpolgármester támadásba lendült, és most már ő kérdezte Hajtótól, hogy van-e köze a Győri Bulvár című Facebook-oldalhoz, amelyen néhány hete nagyon egyértelműen körbeírták azt az állítólagos bűncselekményt, amelyet a szóbeszéd akkor még „egy alpolgármesterhez” kötött.

Radnóti a kérdést a képviselő-testület DK-s és MSZP-s két tagjának, tehát Glázer Tímának és Pollreisz Balázsnak is címezte. Utóbbiak azonban már nem kaptak szót, bár a maguk részéről annyit bekiabáltak, hogy „nem”. Hajtó válasza az volt, hogy „nem vagyok a regisztrált tagok között, ez nyilvános, meg lehet nézni”, ez viszont kicsapta a biztosítékot Dézsi Csaba Andrásnál. Közölte, hogy Radnóti inkább visszavonja a kérdését, de „hazugságokra nincs szükség”.

„Dolgozzunk gyerekek, mert arról a szól a megbízásunk” – zárta le a polgármester a vitát, a képviselők pedig elmentek szavazni.

A vita legemlékezetesebb pillanatait nem az ügy főszereplőinek köszönhetjük, hanem Fodor Roland független képviselőnek. Ő még ellenzéki összefogással indult és jutott be a közgyűlésbe, de aztán szétvált az útja a DK-val és az MSZP-vel; az utóbbiak mindezt „árulásnak” tartják. A lényeg, hogy Fodor az adventről, a karácsonyról és szeretetről szónokolt, megjegyezve, hogy a politikus is ember, mindenkinek van családja, nem lehet bárkiről bármit büntetlenül kiírni a Facebookra, és egyébként is minden képviselő azért lépett erre az útra, hogy jobbá tegye a világot. De ezek szerint Hajtó Péter semmit nem tanult a 2019-es Borkai-botrányból, ott folytatják, ahol abbahagyták.

A szünet után kinevezték alpolgármesternek Laczkovits-Takács Tímeát, aki esküjét letette.

Többször felröppent a hír, aztán beteljesült

Radnóti Ákos lemondása vagy lemondatásának híre hónapok óta többször felröppent a városban, de csak helyi szóbeszédként, ahogy az esetleges ok is; a lépést senki nem tette meg – egészen mostanáig. Az egyik alkalom, amikor Radnóti távozásának „híre” ismételten beszédtéma lett Győrben, október közepéhez köthető: Dézsi váratlanul elvette tőle a sport területét, ahol pedig nagyon aktív volt, és átadta a másik alpolgármesternek, Szeles Szabolcsnak.

Erre rá is kérdeztünk azon a nyilvános eseményen, amelyen Borkai és Dézsi három év után először találkozott immáron nyílt riválisként. Dézsi akkor azt válaszolta a Telexnek, hogy Radnóti más feladatot kap, a sport pedig „magasabb polcra kerül” azáltal, hogy a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester (Szeles) kezébe adta a területet.

Itt még a sportért felelt Győrben Radnóti Ákos – Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András
Itt még a sportért felelt Győrben Radnóti Ákos – Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András

Az új feladat – az önkormányzat sajtóosztályának hétfői közleménye szerint – az, hogy Radnóti turisztikai és marketing menedzser lesz. Ez nyilvánvaló visszalépés az alpolgármesteri poszthoz képest, a kritikusok nem is hiszik el, hogy ezt az érintett is szerette volna. Az önkormányzati Fidesz frakcióból nyáron menesztett, most már független képviselőként dolgozó Hajtó Péter a kiadott városházi sajtóközleményre

Zámbó Jimmy Bukott diák című dalával reagált, illetve azzal, hogy „egy ranggal és felelősséggel járó pozíciót otthagyni egy kisebb projekt vezetéséért, ugyan már…”

Mi a valódi indok?

A 2024-es választáson induló Tiszta Szívvel a Városért Egyesület – ennek polgármester-jelöltje Pintér Bence – pedig közleményében követelte, hogy Dézsi Csaba András árulja el a valódi indokot (…), az egyesület ugyanis „nem tartja valószínűnek, hogy a Dézsi-Borkai-éra egyik politikusi alapembere a választás előtt fél évvel úgy döntsön, hogy lemond az alpolgármesteri pozíciójáról azért, hogy turisztikai menedzser legyen az önkormányzatnál”. Szerintük „érdemes lenne egy ezen a területen tapasztalatokkal rendelkező szakembert ebbe a pozícióba ültetni egy olyan személy helyett, aki az elmúlt évtizedben munkatapasztalatot csak kényelmes politikai pozícióban szerzett”.

Forrásaink már napokkal ezelőtt jelezték, hogy Radnóti Ákos a december 19-i közgyűlésen lemond, és már az utódját is kijelölték Laczkovits-Takács Tímea személyében. Ő volt az a képviselő, aki Hajtót az elhíresült káromkodása miatt lemondásra szólította fel. Augusztus végi közleményében a többi mellett azt írta: „Győr városa 2019-ben hasonló morális válságot szenvedett el Borkai Zsolt akkori polgármester miatt, és családanyaként most ismét úgy érzem, mélyen megalázó és méltatlan helyzet ez”.

Az utód Laczkovits-Takács Tímea Ménfőcsanak önkormányzati képviselője, most már alpolgármester – Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András
Az utód Laczkovits-Takács Tímea Ménfőcsanak önkormányzati képviselője, most már alpolgármester – Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András

A vihar előtti csendet Hajtó Péter törte meg szombaton, amikor nyílt levelet írt a polgármesternek azzal a kérdéssel, hogy zsarolhatóvá vált-e az egyik alpolgármestere. Hajtó nem nevesítette Radnótit, s bár mi minden érintettet kerestünk, hétfőig senki nem reagált. Akkor jött a már említett közlemény Radnóti lemondásának hivatalos hírével, erre hétfő este az érintett politikus a Facebook oldalán annyit írt: „Több változásra is sor kerül a hivatalban. Minden egyéb pletyka, álhír, nem igaz.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!