A „sportbarátság” jegyében találkozott először nyilvános eseményen Borkai Zsolt és a győri polgármester

2023. október 18. – 15:14

A „sportbarátság” jegyében találkozott először nyilvános eseményen Borkai Zsolt és a győri polgármester
Egy teremben a két rivális – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Borkai Zsolt volt győri polgármester az újraindulásának bejelentése óta most először szerepelt Dézsi Csaba András regnáló polgármesterrel ugyanazon a nyilvános eseményen. A testbeszédük feszültségről tanúskodott, a protokollt tartották.

Győr épp annyira nagyváros, hogy ha két ember el akarja kerülni a nyilvános szereplést, azt néhány hétig, esetleg hónapig meg tudja tenni. Utána azonban eljön a pillant, amikor a találkozás elkerülhetetlenné válik. Borkai Zsolt volt győri polgármester június legelején lett a Győri Atlétikai Club (GYAC) elnöke, nem sokra rá bejelentette azt is, hogy 2024-ben újra elindul függetlenként a polgármesteri székért. Dézsi Csaba András jelenleg regnáló polgármester hasonló gyorsasággal reagált a hírre, és a Telexnek kijelentette: abszolút tisztességtelen kampányra számít.

A sportból lett politika

A két politikus nem volt, és már nem is lesz kebelbarát, ezt Győrben eddig sem kellett az embereknek megmagyarázni, és a nyár óta eltelt alig több mint negyedévben a felek ennek számos tanúbizonyságát tették. Kettőjük párharcának eddigi leglátványosabb összecsapása a sport területén bontakozott ki.

A Rába ETO Győr kultikus klubja volt, a hetvenes-nyolcvanas években virágzott, aztán gyakorlatilag megszűnt. Hivatalosan a Rába ETO SC-t most nem azért élesztették fel hamvaiból, hogy a városvezetés visszavágjon a Győri Atlétikai Clubnak (GYAC), amely Radnóti Ákos alpolgármester helyett Borkai Zsoltot választotta meg elnökének. A Rába ETO újraindításával a cél elvikleg az, hogy a város további lehetőségeket kínáljon azoknak, akik sportolni szeretnének.

A tizennégy szakosztállyal felálló Rába ETO SC-ben azonban olyan sportágakat is találni, amelyek amúgy már sikeresen működnek Győrben, így Borkai Zsolt az első perctől azt állítja: ezzel csak a győri sportéletet zilálják szét az olimpia előtt. Hiszen több pálya, uszoda, sportcsarnok nem lesz, mint amennyi eddig volt, így ha újabb szakosztályok jönnek, a meglévőkön kell osztoznia mindenkinek. Nem beszélve arról, hogy a város ezeket is nehezen tartja fenn. Ezt a tavalyi rezsiválság bebizonyította, amikor az uszodákat bezárták és az olimpiai sportparkot is csak korlátozottan tudták nyitva tartani.

A két győri politikus közötti első nyilvános találkozásra, ahol ezt tisztázni lehetett volna, a Borkai által szervezett GYAC-os szülői értekezleten kerülhetett volna sor, amit szeptember végére hívott össze a klubelnök, de arra akkor Dézsi Csaba András egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott elmenni. Ezen a szülőin bukott ki az is, amivel tulajdonképpen a jelenbe érünk, hogy a város mennyi sporttámogatást ad a kluboknak.

Kiderült: a frissen alakult Rába ETO SC ugyanúgy 35 millió forintra számíthat, mint az országos bajnokokat és olimpikonokat felmutató GYAC.

Átadási ünnepség GYAC és ETO nélkül

A szülői értekezlet után néhány nappal tárgyalta a győri közgyűlés a sporttámogatásokról szóló előterjesztést, meg is szavazta azt, így 36 egyesület összesen 165 milliót kap a várostól. Az átadási ünnepségnek, amelyet alig egy hete tartottak, két furcsasága volt:

  • kiderült, hogy már nem Radnóti Ákos a sportért felelős alpolgármester, hanem ezt a területet Szeles Szabolcs – szintén alpolgármester – vette át (a fotó jobb szélén látható),
  • az átadási ünnepségen pedig nem volt jelen sem a GYAC, sem az ETO.

A polgármester ez utóbbinál bejelentette, hogy külön átadást szerveznek a Rába ETO-nak és a Győri Atlétikai Clubnak „az egyetértés és a sportbarátság jegyében”. Erre került sor szerda kora délután az olimpiai sportparkban.

Harmincöt-harmincöt millió a két klubnak – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Harmincöt-harmincöt millió a két klubnak – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Maga az ünnepi ceremónia nem tartott tizenöt percnél tovább. A politikai protokollt követve Dézsi Csaba András és Szeles Szabolcs alpolgármester is beszélt arról, hogy Győr számára fontos a sport, 100 millió forint helyett ezért is tornázták fel az összeget 165 millió forintra. Dézsi a sportklubok egymás mellett élésével párhuzamosan arról beszélt, hogy

„a városban százharmincezren élünk, vitatkozhatunk, de boldogságban, szeretetben éljünk”.

Beszéde végén pedig – utalva a szülőin való távollétére – feldobta a labdát, hogy lehet tőle kérdezni, most itt van.

A Telex megragadta az alkalmat, elsőként a Radnóti-Szeles váltás okára kérdeztünk rá. Dézsi Csaba András úgy fogalmazott, hogy a részletek még nem publikusak, de egy hosszútávű folyamat stratégiai váltásának része ez. Radnóti más feladatot kap, a sport pedig „magasabb polcra kerül” azáltal, hogy a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester kezébe adta a területet. Az olimpiát ő is megemlítette.

Nincs még a GYAC-nak szerződése

Mivel a szülői értekezlet egyik sarkalatos pontja volt, hogy a GYAC 2024-ben is megkapja-e ugyanazokat a termeket, ugyanazokkal a feltételekkel, ahogy eddig bérelte a Győr Projekttől (ez a város cége), ezért rákérdeztük arra is, hogy állnak a tárgyalásokkal? Borkai Zsolt „főbérlőnek” nevezve a Győr Projektet – amely fenntartója az olimpiai sportparknak, ahol a GYAC számos szakosztálya termet bérel –, azt felelte: a szerződést ők mint „albérlők” már előkészítették, hogy lehetőség szerint minél előbb alá is tudják írni. Előbb, mint ahogy az eddigi gyakorlat volt, vagyis hogy évközben kerül csak pecsét a megállapodásra. De a szerződést még nem írták alá.

Dézsi Csaba András erre kicsivel később reagált. Szerinte is előbb kell egy éves bérleti szerződést tisztáznia a feleknek, de leszögezte azt is, hogy a város eddig sem szólt bele a „főbérlő” és az „albérlő” alkujába és a szerződéskötésébe, és ezután sem fog.

Ezzel nyilván azt is üzente, hogy nem az önkormányzat mondja majd meg a cégének, hogy kinek adhatja bérletbe a termeket és pályákat. Ez is aggályként fogalmazódott meg a már említett szülői értekezleten.

Kovács János, a Rába ETO SC elnöke nyilvánosan bejelentette, hogy az ETO nem pályázik azokra a helyekre, ahol jelenleg a GYAC edz. Van és lesz helye a szakosztályainak így is, az olimpiai sportparkban azt a birkózótermet bérelték ki, amely elmondása szerint eddig üres volt.

Így zajlott le tehát az első találkozás Dézsi és Borkai között, utóbbi a város sporttámogatásának átvételekor azt mondta a polgármesternek: „Köszönöm a gyerekek nevében.”

Győrben elkezdődött a választási kampány, sokkal előbb, mint bárhol máshol az országban. Tegyük a végén hozzá: miközben Dézsi és Borkai – színfalak előtti és mögötti – harcát figyeli a város és nyilván mi is, azt már lehet tudni, hogy a polgármesterségért elindul egy harmadik jelölt is: a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület színeiben Pintér Bence szeptember 6-án állt a nyilvánosság elé ezzel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!