Sportklubháború törhet ki Borkai és Dézsi között Győrben

2023. augusztus 30. – 15:58

Sportklubháború törhet ki Borkai és Dézsi között Győrben
A Rába ETO sportklub bemutatkozó sajtótájékoztatója Győrben – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Színfoltként tekint magára a Győrben újraélesztett Rába ETO: a város ugyan támogatja, de szponzorokat keres, mert a mellé álló Rába csupán a névhasználatot biztosította, az egyetem pedig a sportolói bázist és a campus sportlétesítményeit. Az elnök szerint nem akarnak senkit átcsábítani a GYAC-tól, Dézsi Csaba András győri polgármester pedig azt mondta, másfél éve szervezi a klub elindítását.

Bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott ma a Rába ETO sportklub Győrben. Miért kell a patinás nevű egyesületnek bemutatkoznia? A Telex számolt be róla elsőként, hogy júliusban felvette a patinás Rába ETO nevet a győri Vital Judo Klub, melynek elnöke a polgármestert segítő sportügyi tanácsadó.

A Borkai Zsolt vezette Győri Atlétikai Clubnál (GYAC) azt rebesgették, ellenklubot hozhattak létre az ellehetetlenítésükre. Kovács János, a Rába ETO elnöke gyakorlatilag erre válaszolva azzal kezdte a mai rendezvényt, hogy

„nem volt más szándékunk a klub létrehozásával, mint hogy még egy színfolt legyünk Győr életében, még több lehetőséget adva a sportoláshoz” – utalt arra, hogy nem GYAC-konkurenciaként tekint magukra.

Kiemelte a tömeg- és szabadidősport megjelenését a Rába ETO-nál, magukhoz vonzva „a futóköröket, a vízi túrázókat vagy akár a spartanos akadályversenyzőket.”

Palkovics László exminiszter, a Széchenyi István Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelő bizottságának elnöke szerint 14 ezer győri egyetemistának nyílik sportolási lehetősége a Rába ETO megalakulásával, ezért kötöttek stratégiai megállapodást a klubbal.

Természetes volt, hogy hozzájárulunk a névhasználathoz – mondta Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, mindezt többek közt azért, hogy a Rába Csoport és Győr közötti kapcsolat ismét a régi legyen.

Kérdés, honnan lesz elég forrás?

Ami pedig az elvarratlan szálakat illeti, Kovács János, a Rába ETO SE elnöke bejelentette, hogy a GYAC-nál az eddig a pillanatig élő igazgatósági tagságáról lemondott. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy 500 sportolóval kezdi meg működését a Rába ETO, a céljuk az, hogy az év végére a szám ezer legyen, azt követően pedig 2000-3000. Kiderült, hogy az induló 500 sportoló döntő része a küzdősportból, s azon belül a dzsúdóból kerül ki. Ez nem meglepetés, hisz a Vital Judo Klub váltott nevet. Kovács néhány tíz embert említett még a teniszből, az úszóktól, a karatéból és a birkózásból, akik már Rába ETO-sok, de a bázis bővítését a szabadidő- és tömegsportban látja. Az új klub induló tőkéjét nyilvánvalóan a volt Vital büdzséjéből teremtik elő, erre spóroltak valamennyit.

Kovács János, a Rába ETO SE elnöke – Fotó: Dr. Dézsi Csaba András / Facebook
Kovács János, a Rába ETO SE elnöke – Fotó: Dr. Dézsi Csaba András / Facebook

Ez azonban első ránézésre kevésnek tűnik egy 14 szakosztályos induló klubnál, így arra is rákérdeztünk, miből teremtik elő a szükséges forrásokat, valamint, hogy a Rába és az egyetemi alapítvány szponzora lesz-e az egyesületnek. Palkovics László úgy fogalmazott, indirekt módon támogatnak, a campus sportlétesítményei mellett a leendő sportoló tömeget tudják biztosítani.

A Rába egyelőre csupán a nevét adta, Hetzmann Béla a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgató szerint egy esetleges szponzoráció kérdéséről később születhet döntés. Az elnök arra a kérdésre, hogy ha pénzzel sem a Rába, sem az egyetem nem támogatja a klubot, miként áll össze a költségvetés, úgy reagált: már tárgyalnak szponzorokkal. Emellett egy kereskedelmi cég például sporteszközöket ajánlott fel, s a sajtótájékoztatón megjelenő Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke jelezte, 800 négyzetméteres tatamival segítik a Rába ETO ezen szakágát.

Dézsi Csaba András polgármester a helyi ipar szponzorációjára, támogatásra számít, de leszögezte – szintén a Telex kérdésére –, hogy a GYAC-ot ugyanúgy támogatni fogja Győr, ahogy eddig. „Pontosabban támogatni fogunk minden tehetséges sportolót, függetlenül attól, hogy milyen klubnál tevékenykedik, ha jogos igényt látunk.” Az állami támogatásról nem a város dönt (ez tény), Győrnek három kiemelt klubja van: a Borkai vezette GYAC, a Jakabos Zsuzsannával és Szabó Szebasztiánnal fémjelzett Győri Úszó Egyesület és a Győri Vízisport Egyesület, amely szintén ad felnőtt és korosztályos országos bajnokokat a sportágnak.

A sportélet fenntartásának tetemes költségére pedig nincs jobb bizonyíték, minthogy a rezsiválság idején bezárták Győrben a sportuszodákat – az 50 méteres medencét ősz óta először a nyár elején használhatták az élsportolók –, az olimpiai sportparkot, ahol az EYOF-ot (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált) 2017-ben rendezték, szintén csak korlátozottan, napi óralimit mellett nyitották ki a téli hónapokban.

Az elnök szerint szűz területet céloztak meg

Dézsi sem mondott konkrét összeget, hogy mennyi pénz van most a sport támogatására, de szerinte abból nem lehet probléma, hogy a városban meglévő sportolási helyszíneken osztozni kell – most tehát egy klubbal többnek. Az egykori híres győri öttusaedzőről elnevezett Magyar Vilmos Uszodát említette példaként, amelyet most újítanak fel, s azoknak az úszóknak az otthona lehet, akik nem a Petrov testvérpárral, hanem az egy generációval idősebb Farkas Jánosnál edzhetnek majd (Farkas János lett a Rába ETO SE úszószakosztályának vezetője).

Dézsi Csaba András polgármester – Fotó: Dr. Dézsi Csaba András / Facebook
Dézsi Csaba András polgármester – Fotó: Dr. Dézsi Csaba András / Facebook

Borkai egyébként néhány hete a Telexnek azt mondta, a háttérben már megkeresték a GYAC-os szakosztályvezetőiket, hogy igazoljanak át. De Kovács János szerint ők nem akarnak sem sportolókat, sem edzőket átcsábítani, a Rába ETO szakosztályai közül több elve is szűz területet céloz, tehát olyan szakágakat, amelyeknek bázisuk nem volt Győrben (Dézsi is beszélt erről a sajtótájékoztatón).

Dézsi: Győr sportélete nem lehet Rába ETO nélkül

Borkai most megismételte a Telexnek: csak káoszt hoz a mesterségesen felélesztett Rába ETO, és nehéz megtalálni benne azt, hogy a sportolóknak, köztük a gyerekeknek ez miért jó.

Sportszakmai vonalon még egy vetületet említettek: Győrben vajon van-e annyi tehetséges gyerek, akik klubszinten is sportolnának, versenyeznének, és annyi edző, aki őket felkészíti? Erre persze válasz lehet az, hogy a tömegeket akarják a Rába ETO-val megcélozni.

Dézsitől megkérdeztük, hogy ha néhány héttel ezelőtt a város terveinek megfelelően Radnóti Ákos alpolgármestert választják ma a GYAC egyesületei a klub elnökének (és nem Borkai Zsoltot), akkor is itt lennénk-e a Rába ETO SE megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón. Azt felelte: „A Rába ETO SE szervezésén másfél éve dolgozom, dolgozunk. Győr sportélete nem lehet Rába ETO nélkül.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!