Nevében újjáéledt Győrben a patinás Rába ETO, de nem mindenki örül a dolognak

2023. augusztus 11. – 22:43

Nevében újjáéledt Győrben a patinás Rába ETO, de nem mindenki örül a dolognak
Egy csapat van csak nyugaton, a Rába ETO: így hangzott a korabeli induló. A felvételen a régi stadion – Fotó: GYÁÉV kiadvány/moderngyor.com
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban felvette a patinás Rába ETO nevet a győri Vital Judo Klub, melynek elnöke a polgármestert segítő sportügyi tanácsadó. A Borkai Zsolt vezette Győri Atlétikai Clubnál (GYAC) azt rebesgetik, ellenklubot hozhattak létre az ellehetetlenítésükre. Borkai szerint a háttérben már megkeresték a szakosztályvezetőiket, hogy igazoljanak át.

A patinás név felvételéről szóló, a győri sportéletben terjedő hírt megerősíti a civil szervezetek névjegyzékének bírósági bejegyzése, mely szerint július 13-án nyilvántartásba vették a Rába ETO SE-t.

A közzétett módosító végzés szerint valójában névváltoztatásról van szó, a Vital Judo Klub vette fel ezt a nagy múltú nevet. Képviselője a bejegyzés szerint Kovács János, aki a két éve megalakult, győri polgármesteri kabinet mellett működő sportügyi tanácsadó testület tagja, és szinte minden fontos, győri sporttal kapcsolatos városi egyeztetésen ott van. 2021-ben Pro Urbe díjat kapott, az 1997-ben alapított Vital Judo Klub vezetője. Éppen ez a klub tehát az, amely közel negyed század után, néhány hete nevet változtatott, és lett Rába ETO Győr Sportegyesület, vagyis a bejegyzés szerint rövidebb nevén Rába ETO SE. Kovács János megbízatása 2027-ig szól.

Kovácsot telefonon értük el, amikor a Rába ETO-ról kérdeztük, azt mondta, arról nem nyilatkozik, majd úgyis tartanak egy sajtótájékoztatót augusztus 20. után.

Azt szerettük volna megtudni, miért változtattak nevet, hány szakosztályt indítanak, a GYAC riválisaként számolnak-e magukkal, és gondolkodnak-e azon, hogy a GYAC-ból igazoljanak edzőket, versenyzőket.

Idén május végén választották meg a Győri Atlétikai Club (GYAC) elnökének Borkai Zsolt volt győri polgármestert. Az addigi elnökség (benne két alpolgármester, Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs) közleményében rögtön jelezte, „egy szabálytalanul lezajlott fórumon, puccsszerűen választatta meg magát.” Borkai szerint viszont a klub hét szakosztálya is megkereste, hogy induljon az elnökségért.

Az új GYAC-elnök újra aktív lett közösségi oldalán, és Radnótitól azt kérdezte: „egy demokratikus választás keretén belül választott egy közösség vezetőjének, amelyet minden erőtökkel meg akartatok puccsolni. Mi jön ezután? Ellehetetlenítitek a klubot? Nem utaljátok el a klubnak járó pénzt? Bezárjátok a klubot? Esetleg a családtagokat megfélemlítve próbáltok nyomást gyakorolni? Ez jön?”

Néhány nappal később aztán Borkai bejelentette, jövőre független polgármester-jelölt lesz Győrben, ezzel valószínűleg végképp kiásva a csatabárdot.

Ezek után nem meglepő, hogy napok óta téma a GYAC szakosztályainál, mi lehet a célja a Rába ETO név felélesztésének? Azt sejtik, hogy a háttérben a GYAC-ot Borkaival együtt valahogyan félresöpörnék, majd Rába ETO néven 8-10 szakosztállyal „újraélednének.”

Nagy hallal küzd Borkai Zsolt sportelnökként is, miközben egy kapitális harcsát fogott nemrégiben a Marcalban – Fotó: Borkai Zsolt Facebook-oldala
Nagy hallal küzd Borkai Zsolt sportelnökként is, miközben egy kapitális harcsát fogott nemrégiben a Marcalban – Fotó: Borkai Zsolt Facebook-oldala

A Telex elérte Borkai Zsoltot, aki azzal kezdte: maga is a Rába ETO-ban tornászott 6 és 18 éves kora között.

„Emiatt sem vagyok e név és a hagyomány ellen, hisz sokat jelentett nekem. Ez a lépés, az újjáéledés lehetne akár jó is. Mégis értetlenül állok, hisz felettébb furcsa körülmények között lett egy névváltoztatás után ismét Rába ETO. Nálunk a GYAC-ban közel ezren sportolnak, ebből 650 igazolt versenyző. Kellemetlen, hogy az ETO részéről már szakosztályvezetőket kerestek meg, mennek a háttérben az inkorrekt megfűzések, hogy igazoljanak át.

Nem vagyok naiv, kételyeim támadtak, úgy látom, ez legkevésbé sem a hagyományról és a sportról szól. Ha az általam vezetett GYAC ellen, annak kiüresítésére történik mindez, és arra bazíroznak, hogy elszipkázzák a versenyzőket, az különösen érdekes.

Hiába a fricska, nyugodtan alszom, de kérdés, mi lesz a sportoló gyerekekkel. Senkinek sem jó egyfajta instabil állapot a győri sportban. Emiatt ha azt ígérik, és ehhez biztosítékot is adnak, hogy a Rába ETO-ba milliárdokat fektet majd az önkormányzat, és ott jobb helye lesz a sportolóknak, akkor hajlandó vagyok tárgyalni a klubbal. Hozzáteszem, Kovács János máig a GYAC elnökségének is tagja” – mondta a volt polgármester.

Borkai szerint vannak módszerek, amelyekkel meg tudják nehezíteni a GYAC működését, hisz több szakosztály a városi tulajdonban lévő olimpiai sportparkban edz. A bérleti díj emelése – akárcsak az úszóknál – vagy ezáltal a presszió az átigazolásra is ilyen lehet. „Az erőszak azonban nem hoz sikereket. Egy sportolónak a legrosszabb a kiszámíthatatlanság” – tette hozzá.

A győri futballcsapat 1968-ban vette fel a Rába Vasas ETO nevet, de a sportsajtóban már ekkor is csak Rába ETO volt, majd '90-től négy éven keresztül hivatalosan Győri Rába ETO-ként futott: így nyert két bajnoki aranyérmet, Magyar Kupát, és szerepelt a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. Az idősebbek közül sokan még ma is Rába ETO-nak nevezik a csapatot. Néhány napja Dézsi Csaba András győri polgármester is Rába ETO-zott egyet, amikor arról számolt be közösségi oldalán, hogy felújítják a „klasszikus Rába ETO csónakházat.”

A nyolcadszor bajnok győri Rába ETO futsalcsapatának tagjai örülnek a berettyóújfalui Pálfi István rendezvénycsarnokban 2018. június 8-án. A futsal NB I.-döntőjének harmadik összecsapását, a Mezei-Vill FC Berettyóújfalu–Rába ETO-mérkőzést a győri csapat 4-0-ra megnyerte, és összesítésben 3-0-ra győzött a párharcban – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A nyolcadszor bajnok győri Rába ETO futsalcsapatának tagjai örülnek a berettyóújfalui Pálfi István rendezvénycsarnokban 2018. június 8-án. A futsal NB I.-döntőjének harmadik összecsapását, a Mezei-Vill FC Berettyóújfalu–Rába ETO-mérkőzést a győri csapat 4-0-ra megnyerte, és összesítésben 3-0-ra győzött a párharcban – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A Rába ETO nevet utoljára 2010 után a sokszoros magyar bajnok győri futsalcsapat használta, amely azonban 2018 után szétesett. ETO persze ma is van (Rába előtag nélkül): a győri labdarúgók, kézilabdások és a jégkorongozók csapatát hívják így.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!