Borkai Zsolt a polgármesteri indulásáról is beszélt a Telexnek: Eldöntöm, hogy elmegyek-e a falig

2023. június 1. – 06:59

Borkai Zsolt a polgármesteri indulásáról is beszélt a Telexnek: Eldöntöm, hogy elmegyek-e a falig
Borkai szerint a klub hét szakosztályától is megkeresték, hogy induljon az elnökségért – Fotó: Borkai Zsolt Facebook-oldala
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Megkavarta az állóvizet Győrben, hogy kedden Borkai Zsoltot választotta elnökének a Győri Atlétikai Club (GYAC). A klub javarészt fideszes politikusok alkotta elnöksége nekiugrott a volt városvezetőnek, és puccsot kiáltott, Borkai pedig a Telexnek fenyegetésekről beszélt. Borkai Zsoltot arról is kérdeztük, indulna-e 2024-ben a polgármesterségért, amire talányos választ adott: ugyan még nem határozott a jelöltségről, de azt mondta, a történtek megerősítették, és eldönti, elmegy-e a falig.

Borkai Zsolt számára akár többről is szólhat ez az ügy most, mint egy sportegyesület vezetői székéről. A győri fideszes városvezetés rosszul mérte fel a helyzetet GYAC-ügyben: kaptak egy tüskét, mert nem hitték, hogy a szakosztályvezetők ezt meg merik lépni – mondta egy a helyzetet ismerő forrás a kérdésünkre, miután kedden egymásnak ugrott Győr két fideszes alpolgármestere és Borkai Zsolt korábbi fideszes városvezető. Az ok: helyi sportszakemberek mentek szembe a kijelölt iránnyal, felkérték, majd megválasztották sportegyesületi elnöknek a 2019-ben lemondott és a jachtos szexparti miatt azóta a közéletből eltűnt Borkait.

A szakosztályok keresték meg Borkait

És hogy miként lett a volt polgármester a GYAC elnöke? Borkai Zsolt a Telexnek azt mondta, nagyjából egy hete kezdődött a történet. Ekkor – információi szerint – Papp Oszkárt, a Győri Atlétikai Club elnökét a fideszes városvezetés berendelte, hogy közöljék vele: elfogyott a levegő körülötte, mondjon le a GYAC vezetői posztjáról, az utóda pedig Radnóti Ákos sportért felelős fideszes alpolgármester lesz.

Papp ezt is tette, ezután azonban a klub hét szakosztálya is megkereste Borkait, hogy induljon az elnökségért, mert Radnótiban nem látják a folytatás lehetőségét, a változásról nem is beszélve.

„Mondtam nekik, hogy gondolkodom ezen, de egy feltételem van: ha igen lesz a válaszom, nem szeretném, hogy az utolsó pillanatban kifaroljanak mögülem. Átéltem ezt már egyszer (MOB elnökként – a szerk.), túlélném most is, de fölöslegesen az ember nem szalad bele egy ilyen pofonba” – mondta Borkai a Telexnek. – Arra is figyelmeztettem őket, hogy készüljenek ezek után berendelésekre, fenyegetésekre. Meg is történtek ezek. Így váltunk el, és jött a küldöttgyűlésre szóló meghívó, amelyben még az szerepelt, hogy az elnök lemondott, újat választunk.”

Itt még egységben: a kép jobb szélén Radnóti Ákos alpolgármester, aki Borkai idején is ezt a tisztséget töltötte be. Most a GYAC elnökségi tagjaként azt írja, szabálytalanul lezajlott fórumon puccsszerűen választatta meg magát Borkai Zsolt. A kép bal szélén Kara Ákos parlamenti képviselő, mellette Borkai Zsolt és Borsi Róbert önkormányzati képviselő – Fotó: Borkai Zsolt Facebook-oldala
Itt még egységben: a kép jobb szélén Radnóti Ákos alpolgármester, aki Borkai idején is ezt a tisztséget töltötte be. Most a GYAC elnökségi tagjaként azt írja, szabálytalanul lezajlott fórumon puccsszerűen választatta meg magát Borkai Zsolt. A kép bal szélén Kara Ákos parlamenti képviselő, mellette Borkai Zsolt és Borsi Róbert önkormányzati képviselő – Fotó: Borkai Zsolt Facebook-oldala

Borkai információi szerint Papp Oszkárnak volt aztán még egy útja a városházára, ami már arról szólt, hogy mégse mondjon le, és ezt közölje a küldöttgyűlésen. Megtette, de a többség már nem fogadta ezt el. Hosszas jogi huzavona után végül úgy döntöttek a szakosztályok képviselői, hogy a lemondást visszavonni nem lehet. Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs alpolgármesterek, akik a GYAC elnökségének tagjai, ekkor hagyták el a termet. Még egy fideszes politikus volt tagja az elnökségnek, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, ő azonban napokkal korábban lemondott erről a posztjáról. Nyilvánvalóan összefüggésben volt a lépése az akkor még kialakulóban lévő viharral.

Jogilag erősen vitatható módon, puccsszerűen?

Borkait ezek után nagy többséggel, egy tartózkodással választották meg a GYAC elnökének. Borkai korábbi jóslata beválni látszott, mert már kedd éjjel megjelent a városi újságban egy akár fenyegetésnek is tekinthető „cikk”, amelyet hivatalosan közleményként juttatott el „a GYAC elnöksége”, magyarán Radnóti (aki a Borkai-éra idején is alpolgármester volt) és Szeles a lapnak, és azt változtatás nélkül közreadták. Már a cím is beszédes: „Borkai saját karrierje érdekében veszélyezteti a fiatal sportolók és az olimpiára készülők esélyeit”.

A közlemény szerint „jogilag erősen vitatható módon”, „egy szabálytalanul lezajlott fórumon” „puccsszerűen” választották meg Borkait. Az elnökség azt írja: Papp Oszkár ugyan már korábban fontolgatta lemondását, de kedden „az elnökség kérésére, az egyesület nyugalma, a szakosztályok biztonsága érdekében megváltoztatta szándékát”, és elnök akart maradni. A közlemény szerint a küldöttülésen hosszú jogvita kezdődött, és a küldöttgyűlés végül Papp lemondását tartotta érvényesnek, és az elnökség szerint „jogszerűtlenül választást rendelt el”, ahol a küldöttek többsége Borkai Zsoltot ellenjelölt hiányában megválasztotta elnöknek.

Az elnökség szerint „Borkai egyéni ambícióival, erőszakos viselkedésével több mint ezer győri fiatal sportoló edzéslehetőségét teszi kockára éppúgy, mint az olimpiára készülő sportolók karrierjét.” Azt is írják, hogy Borkai „saját karrierje érdekében veszélyezteti azt a 185 millió forintos kormányzati és csaknem 100 millió forintos önkormányzati támogatás jogszerű, sportcélú felhasználását, aminek előteremtését Győr város vezetésének és a lemondatott Papp Oszkár szakmai munkája alapozta meg.” A közlemény teljes szövege itt olvasható.

Borkai válaszul négy év után újraindította a Facebook-oldalát, és az első posztjában válaszolt is, mondatait Radnóti Ákosnak címezve:

  • Hogy értetted azt, hogy én veszélyeztetem az olimpiára készülő fiatalok esélyeit?
  • Egy demokratikus választás kereten belül választott egy közösség vezetőjének, amelyet minden erőtökkel meg akartatok puccsolni.
  • Mi jön ezután?
  • Ellehetetlenítitek a klubot?
  • Nem utaljátok el a klubnak járó pénzt?
  • Bezárjátok a klubot?
  • Esetleg a családtagokat megfélemlítve próbáltok nyomást gyakorolni?
  • Ez jön?

„Egy biztos, hogy nem fogom hagyni sem magamat, és még inkább azt az ezer fiatal sportolót, akik a klubokban edzenek. Elnökként értük fogok dolgozni” – mondta a Telexnek.

Nem állítom, hogy nem élvezem a történet mindkét vetületét

Ez eddig a történet GYAC-os része, de nem lehet elmenni egy másik, talán még fontosabb olvasata mellett. Győrben ugyanis olyan hírek is terjednek, hogy Borkai a 2024-es önkormányzati választásra fontolgatja az újraindulását a polgármesteri székért. Emlékeztetőül: a volt sportolót a szexbotrány kitörése ellenére 2019-ben megválasztották Győr polgármesterének, de két nappal a választás után bejelentette kilépését a Fideszből, majd lemondott a városvezetői címéről is.

A GYAC elnökeként az egykori sportoló és politikus most kétségkívül visszakerült a helyi közéletbe. Megválasztásának híre után délelőtt megjelentek az első gratulációk is, nemcsak a lakossági, de közéleti körökben is. Ami a civileket illeti, a hozzászólásokból kiolvasható fogadtatás nemcsak vegyes, hanem egyben végletes is: vagy a jachtozást hozzák fel, vagy pedig arról szólnak, hogy jó lenne, ha ismét Borkai lenne Győr polgármestere.

Az első közéleti gratuláló Hajtó Péter győri fideszes önkormányzati képviselő volt a Facebookon. Ő azt írta: „az egyetlen alkalmas személyt választották a küldöttek a jelöltek közül!” Hajtó volt az egyébként, aki februárban díszpolgárnak javasolta a volt polgármestert, végül a címet a közgyűlés Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek adta.

Borkai Facebook oldalának jelenlegi borítóképe – Forrás: Borkai Zsolt / Facebook
Borkai Facebook oldalának jelenlegi borítóképe – Forrás: Borkai Zsolt / Facebook

Hajtó a Telexnek most azt mondta: arra alapozza véleményét, hogy egy korábbi MOB-elnök, olimpiai bajnok biztosan tud segíteni egy győri sportegyesületnek. „Jó döntés született, szakmai, amit sportszakemberek hoztak” – jelezte. Hozzátette, ennek nincs köze a jövő évi polgármester-választáshoz, ez a sportról szól. Arra a kérdésre, hogy a helyi Fideszen belül nem megosztó-e Hajtó különvéleménye, úgy felelt: ez egy szakmai vélemény, téved, aki ebben politikai állásfoglalást lát.

Ezután Bárány István független önkormányzati képviselő gratulált, majd megjelent a Győriek véleménye nevű Facebook-csoportban Balla Jenő szintén győri független önkormányzati képviselő véleménye is: „Végre egy volt sportoló lesz az elnök.”

Vannak, akik egyenesen Borkai polgármesterjelölti kampányának elindítását vélik látni a történetben. Borkai erre így reagált:

„Hallom én is, és azt tudom mondani, hogy ebben a kérdésben még nem született döntés bennem. Az biztos, hogy mindaz, ami történt, s történik most, megerősített engem, azt sem állítom, hogy nem élvezem a történet mindkét vetületét. Köszönöm, aki rám szavazott GYAC elnökként. A munkámat itt elkezdem, és eldöntöm, hogy valóban elmegyek-e a falig vagy sem.”

A vitát eldöntik majd a jogászok

A győri Fidesz-frakció kedden kora délután ülést tartott, ezt a rendkívül közgyűlés indokolta, ami utána következett egyetlen napirendi ponttal egy „javaslat döntés meghozatalára”. Ez azonban nem Borkairól és a GYAC-ról szólt, hanem a helyi ipari park bővítése elleni népszavazási kezdeményezésről. A testület arról döntött, hogy egyetért az alkotmányjogi panasszal az ügyben. A frakcióülésen állítólag nem került szóba Borkai.

Sokakat váratlanul ért, hogy Dézsi Csaba András polgármester nem volt ott a közgyűlésen, és más szerdai programját is lemondta. Közösségi oldalán azonban leírta, mit gondol:

„A Győri Atlétikai Club (GYAC) elnöksége körül kialakult jogi vitában nem kívánok állást foglalni. Azt majd eldöntik a jogászok. Ugyanakkor a tizenhárom szakosztály biztonságos működése, a sportolók edzési lehetőségének biztosítása fontos számomra, melyhez lehetőségeinkhez mérten továbbra is mindent biztosítani fogunk. Számomra a sport a fair playről szól, nem pedig a méltatlan, személyeskedő vitákról” – írta.

Nem reagált megkeresésünkre Simon Róbert Balázs parlamenti képviselő, helyi Fidesz-elnök sem, aki a küldöttgyűlés előtt néhány nappal mondott le GYAC-elnökségi tagságáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!