Cséfalvay Attila

RSS

Most Rajka lakóinak többsége és az Audi is drágábban kapja a benzint a külföldi rendszámú autók miatt

Jobban örült volna a Rajkára költöző több ezer szlovák állampolgár, ha lakcímkártyához kötötték volna a hatósági áras tankolást. De többen máris megtalálták a kiskaput: láttunk olyan automata benzinkutat, ahol senki nem nézett rendszámokat.

Hatezer család energiáját termelik meg a vízlépcsőhöz tervezett duzzasztóban

Évi 12-14 gigawattóra áramot termelhet a bős-nagymarosi vízlépcső részeként megépült, de három évtizede csak vízkormányzásra használt dunakiliti duzzasztóműbe nemrégiben beszerelt turbina, mely június végén áll üzembe. Magánbefektető várt a lehetőségre másfél évtizedet, több milliárd forintot áldozott rá.

Annyi a pozsonyi átköltöző, hogy istentiszteletet tartanak szlovák nyelven

A rendszeres szlovák nyelvű evangélikus istentisztelet már elindult Rajkán a kiköltöző szlovákok polgári kezdeményezésére, most a katolikus szentmiséért gyűjtenek aláírásokat. A határszéli faluba már legalább hatezren települtek át Pozsonyból és környékéről.

A Credobus új csarnokában gyártják a világ legkönnyebb csuklós buszát

A mosonmagyaróvári Credobus autóbuszgyár harmadik ütemét avatták.

Benzinroham: összességében van elég üzemanyag, mégis most jön csak a neheze

Jönnek a külföldiek és a hosszú hétvége, fizetések is érkeznek, a magyarok pedig félnek – a sok összetevő emiatt gondolják úgy a szakemberek, hogy a részben pánikszerű tankolás még két napig intenzív lesz. Pedig ellátási zavarok annak ellenére sincsenek, hogy a hatósági áras tervgazdaságokban a hiány mindig jelen van.

Fájhat Ausztriának, ha egy összegben fizethet a gyermeket nevelő magyar ingázóknak

Negyvenezer, Ausztriába ingázó magyar gyermekét érintheti, hogy az Európai Bíróság jó eséllyel elkaszálja a nyugati szomszédunknál 2019-ben bevezetett indexált családi pótlékot. Két gyermek esetén ekkortól nagyjából havi 200 euróval kaptak kevesebbet a külföldi munkavállalók. Ha uniós jogot sértett a törvény, visszamenőleg, egy összegben kell majd kifizetni a különbözetet.

Bejött a papírforma: Világi Oszkár az ETO új tulajdonosa

Bejelentették, hogy Világi Oszkáré az ETO: Dunaszerdahely után Győrben vett sportklubot a felvidéki üzletember, aki az NB I.-et célozza meg, miközben közösséget építene. Bár a felszámolt ingatlanok árverése is lezárult, nem tudja, ki licitált a stadionra és az edzőközpontra.

„Mindenki tűrje fel az ingujját”, indulhat a milliárd eurós kertészeti beruházás Hegyeshalom mellett

A kertészeti és üvegházas fejlesztést tervező német cég megkapta a környezetvédelmi engedélyt, amit a túzokpopuláció miatt kellett beszerezni. Volt Főtáv-vezér lett a magyar leányvállalat ügyvezetője, kelet-magyarországi gyümölcstermesztőket keresnek.

ETO-központ: kikiáltási áron ment el Tarsoly nagy álma

Nem volt nagy tülekedés, pár perc alatt eldőlt, hogy ki nyeri az ETO stadionért, hotelért, edzőközpontért és élményparkért folytatott licitet. Kikiáltási áron kelt el, 10 milliárdért vitték. Tíz éve a szállodaavatón még 30 milliárd feletti összberuházásról beszéltek.

Telex Neked: egy miniszter is aggódhat, hogy ellopnak tőle valamit

Boldog új évre koccintottunk pénteken, a tematika azonban ugyanaz maradt szombattól (2022-re fordulva) is: Békemenet, népszavazás, mesehősök megkérdőjelezett hagyományos nemi szerepei. A kampány már a spájzban.

Átvitték a határon, amit Varga Judit miniszter sátrából lophattak

Szlovákiai banda lopott Varga Judit igazságügyi miniszter és családja sátrából, amikor 2020 nyarán a Szigetközben kenuztak: az elkövetők számláján 21 hasonló bűncselekmény volt, 3 év 4 hónap szabadságvesztést kaptak. A határon való gyors átjutás a szlovák bűnözőket is átcsábítja.

Spórolhatnak nálunk a szlovák autósok, de nincs benzinturizmus, a kamionok teletankja viszont fáj a kutaknak

A szlovák határszélről megérné átjárni tankolni Magyarországra, 75 forint is megspórolható literenként, amióta a forint tovább gyengült, idehaza pedig 480 forintban maximálták az üzemanyag árát. Benzinturizmusról azonban nem beszélhetünk. A tranzitforgalomban részt vevő külföldi fuvarozók itteni tankolásával viszont a töltőállomások nem járnak jól.

A párizsi olimpiára utazna a lebénult győri tornász

Kiegyensúlyozott, ágyhoz kötve is dolgozik, emellett streamer: mindig vannak céljai, most Párizsba szeretne eljutni a győri tornász, aki 14 éve egy rosszul sikerült szaltó miatt mell alatt lebénult. Közben azért reméli, a tudomány gyorsabban fejlődik, mint ahogy ő öregszik.

Egyedülálló csuklós busz győri tesztüzemben

A világon kategóriájában a legkönnyebb, legkisebb fogyasztású, viszont negyedével több ülésszám mellett is nagyobb befogadóképességű – ezt ígéri a Kravtex a szerdán bemutatott, vasárnapig Győrben tesztelés alatt lévő új csuklós buszáról.

Meghalt a másik elgázolt kerékpáros is, akit a bedrogozott szlovák terepjárós ütött el

Kétrendbeli halált okozó közúti baleset és segítségnyújtás elmulasztása a megalapozott gyanú: a szlovák terepjárós Jánossomorján elgázolt áldozata után a napokban a kórházban a Mosonmagyaróváron elütött kerékpáros is elhunyt.

Fékezés nélkül belehajtottak a sztrádán: „Láttam a videót, elborzadtam”

Amikor magához tért a fejtetőre állt kocsiban és megtudta, hogy balesete volt, azt kérdezte: ő volt a hibás? Miután nemleges választ kapott – hisz hátulról fékezés nélkül belehajtottak a sztrádán – ismét elveszítette az eszméletét a levéli férfi.

Pozitív lett a győri lövöldöző drogtesztje

A rendőrség elfogta a férfit, aki egy lopott riasztópisztollyal garázdálkodott.

A beruházó cég megindokolta, miért egy bádogsufni van a milliárdos támogatásból épülő geotermikus központ helyén

Teljesen kiépült, a meglévő távfűtésbe becsatlakozó geotermikus rendszer helyett csak egy termálkutat és egy visszasajtoló „lyukat” talált Mosonmagyaróváron Hadházy Ákos képviselő. Hárommilliárdos támogatás mellett ezt kevésnek érzi. Helyben úgy tudják, a közbeszerzés eredménytelensége miatt csak csúszik a projekt.

Lajtania: kisváros épül az üvegházak és a halfeldolgozó mellé a nyugati határszélen

A környezeti hatástanulmánynak köszönhetően tisztult a kép, hogy pontosan mi épülhet Bezenye és Hegyeshalom határán egymilliárd euróból. Lajtania gyakorlatilag egy kisváros lehet zöldségfeldolgozóval, haltenyésztéssel, gombatermesztéssel, 1100 lakással, iskolával, négycsillagos hotellel és szennyvíztisztítóval.

Összefogott a város a kisfiúért, aki a világon egyedülálló rendellenességgel született, de élni akar

A kromoszóma rendellenességgel született négyéves győrszentiváni Marcika nem törődött bele az orvosok jóslatába, és vegetálás helyett az életet választotta. Szülei is nagy küzdők: fejlesztésről fejlesztésre hordják, az ehhez szükséges új autóért hitelfelvételre kényszerültek. A civil segítség most bögrékkel és futóversennyel érkezik.

Patkánytanyás, őrzött saroktelek beépítésre vár

Középpontban egy üres győri saroktelek, amely tizenöt évig negyedévente telt meg szeméttel és patkánnyal, végül a város kitakarította, biztonsági cég őrizte, most bekerítették. Mindezt a város pénzén. Beépíthetik, hogy esély se legyen ide szemetet lerakni.

Pár hektáros föld ezerhatszáznegyvenhárom tulajdonossal

Elindult a rendszerváltás utáni földosztások bosszantó hagyatékának, az extrém eseteket szülő osztatlan közös tulajdonoknak a felszámolása. Van, aki dühöng, hogy elveszíti – igaz, pénzért cserébe – a rá eső földrészt, ugyanakkor az valóban nem tartható, hogy bármilyen döntéshez 1643 tulajdonos jóváhagyása kelljen, vagy hogy ezekre a földekre nincs támogatás, nem használhatók banki fedezetre.

Több mint száz afgán menekült érkezett Vámosszabadiba

Három busszal érkeztek az afgán családok a Győrhöz közeli befogadóállomásra, akiket a tálib hatalomátvételt követően Afganisztánból menekített ki Magyarország. Ők eddig Röszkén és Tompán voltak hatósági karanténban, most nyitott táborba kerülnek.

Három bezenyei ment le a tengerhez, de csak egy jött haza

Népszerűek a gyors adriai utak, főleg azok körében, akik még nem látták a tengert. A sofőr tapasztalt volt, az őt jól ismerő kollégája szerint első kerekes defektet megfogni nagy sebességnél szinte lehetetlen. Riport Bezenyéről.

Nagy győri szúnyoginvázió: Borkai annak idején bocsánatot kért, Dézsi most a Facebookon beleállt

Vakarózás nélkül nem lehet meglenni Győrben a szabadban. A polgármester a Facebookon szakértett, majd megtalálta azt az embert, aki az ígéret szerint személyesen ismeri a győri és környéki szúnyogokat. Kérdés, ki a felelős: Brüsszel? A szél? Az árvíz? A szomszéd falvak? És mikor lesz vége?

Újabb kártérítési kötelezettségbe futott bele a magyar állam, 10 millió eurót kell fizetnie egy portugál tortacégnek

A Dan Cake itteni leányát egy tartozásra hivatkozva számolta fel a bíróság, de a mostani nemzetközi ítélet szerint ezzel megsértette a két ország közti beruházásvédelmi egyezményt.

Két külön világ találkozik, pedig mindkettő Magyarországon van

Nemcsak a kontinenseket átívelő bevándorlás, de a belső migráció is komoly feszültségeket tud okozni. A munkásszállókon állandósultak a balhék Győr-Moson-Sopron megyében, a helyiek nem bírják a máshonnan érkezőket.

Kilencven eurót kap, aki egy idős embert rábeszél az oltásra Szlovákiában

Szlovákiában hamarosan indul a Covid-lottó, de nemcsak oltakozni, rábeszélni is érdemes lesz az alacsony átoltottságú országban, ahol a Szputnyik-vakcinát érdeklődés hiányában visszaküldték az oroszoknak. Trükközni is lehet, a házastársak például egymást is rábeszélhetik, akkor is jár a pénz. A parlament pénzügyi bizottságának elnöke aggódik, hogy sokba kerül ez Szlovákiának, mások szerint viszont beoltatta már magát, aki akarta.

Visszajönnek, a Szigetközben ragadnak

Kenuzni kanyargós és szűk szigetközi mellékágakban, ahová szinte úgy kell bebújni a csónakkal? Hódot lesni, kormorántelepnél fülelni, édesvízi medúzát kézben tartani? Ezt nyújtja a Szigetköz a messziről érkezőknek.

Elrobogott a motorcsónakos, nem segített a kajakosnak, akit vízbe borítottak a hullámai

A szlovák lajstromszámú motorcsónak vezetője látta, hogy ott a kajakos, mégis későn lassított. Utána még neki állt feljebb.