Dézsi Csaba Borkai újraindulásáról: Abszolút tisztességtelen kampányra számítok

2023. június 9. – 17:22

Dézsi Csaba Borkai újraindulásáról: Abszolút tisztességtelen kampányra számítok
Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Győr jelenlegi polgármestere szerint nem az ellenféllel kell foglalkozni, úszós hasonlattal élve azt mondta: aki oldalra néz, az elveszíti a versenyt. Elődje, Borkai Zsolt újraindulásának híre hamar eljutott hozzá is, Dézsi Csaba András a Telexnek azt mondta, az ő újraindulásáról Orbán Viktor fog dönteni.

Péntek délután szélsebesen terjedt a hír Győrben, hogy Borkai Zsolt, a 2019-ben szexbotrányba keveredett volt győri polgármester vasárnap az ATV-ben bejelenti, hogy jövőre elindul a polgármesteri címért, függetlenként. Borkai a Telexnek sejtelmesen csak annyit mondott, „vasárnap minden kiderül”, de nem cáfolta a hírt, amit egyébként a GYAC-elnökké választása óta Győrben nagyon sokan kész tényként kezeltek.

Dézsi Csaba András jelenlegi polgármester délután a 94. Ünnepi Könyvhétre érkezett, elmondása szerint az autójában olvasta a hírt Borkairól. A Telexnek úgy fogalmazott, hogy „Győr polgármesterként a helyi problémákkal, a megoldandó feladatokkal foglalkozom.” Hosszan sorolta aztán, hogy az elmúlt három évben milyen problémákkal találkozott a köztisztaság, a közlekedés és egyéb ügyekben. „Három éve Győrben egy erkölcsi válsághelyzet alakult ki. Nem azzal foglalkoztam, hogy az elődöm milyen körülmények között távozott, mert rengeteg tennivaló volt. Győr fejlődik, és most a legélhetőbb város Magyarországon.”

Dézsinek felvetettük, hogy az elmúlt hetekben egyre sűrűbben tett egyértelmű kiszólásokat arról, hogy miket örökölt az elődjétől. Korábban is gyakori szóhasználata volt, hogy nem csontvázak borulnak ki a szekrényből, hanem már „köztemető”, ezek a megjegyzések pedig most érezhetően sűrűsödtek. „Van ennek köze ahhoz, hogy Borkai visszatérésének híre is elterjedt a városban?” – kérdeztük a polgármestert.

„Nem érzem a különbséget, hisz a kezdetektől mondtam ezt, amikor egy-egy probléma előjött. Mondtam akkor is például, amikor szembesültem azzal, hogy vannak olyan városrészei Győrnek, ahol nemhogy parkoló, de még járda sincs. Ez összefügg azzal, hogy korábban a vállalkozók azt építhettek, amit csak akartak” – mondta Dézsi.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lehet komoly ellenfél Borkai, a dzsúdó világából érkező Dézsi Csaba András sportos hasonlatot hozott: „Ha valaki nyerni akar, annak teljesen mindegy, ki az ellenfél”.

Aztán áttért a medencékbe, mondván, egy úszó akkor veszíti el a versenyt, ha oldalra néz. „Én nem követem el ezt a hibát” – mondta, majd megismételte, hogy komoly munkát végzett a munkatársaival, egy fél mondattal pedig hozzátette: „még tervezünk is”.

„Hogy ki indul el a Fidesz színeiben, azt Orbán Viktor miniszterelnök úr fogja eldönteni”

– válaszolta arra a kérdésre, hogy elindul-e a jövő évi választáson. „Amikor úgy dönt, hogy eldönti” – tette hozzá.

Dézsi arról is beszélt a Telexnek, hogy „abszolút tisztességtelen” kampányra számít. „De nem a mi részünkről” – tette rögtön hozzá. Konkrét támadási módokat nem sorolt, annyit mondott, hogy „az erkölcs nagyon fontos egy ember életében, a kampányok viszont egyre durvábbak. A politikában pedig egyre kevésbé játszik szerepet az erkölcs.”

A győri polgármester úgy fogalmazott, hogy fel van készülve a támadásokra, hozzászokott ahhoz, hogy gyermekkora óta bármit csinál, pozitív és negatív hangok egyaránt kísérik azokat.

Megkérdeztük végül, hogy „az abszolút tisztességtelen kampányt” Borkaira értette-e, vagy a várható további kihívóira: „Miután fenyegető hangokat hallok nem fideszes körökből, ezért azt gondolom, hogy ezek tisztességtelen emberek, és tisztességtelen kampányt fognak folytatni. Ez csak egy megérzés. És még mindig bízom az ellenkezőjében.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!