A részegen szónokoló győri képviselő szerint nem mindenki sutyerák bunkó, aki nem ért egyet a vezetéssel

Legfontosabb

2023. augusztus 29. – 04:59

A részegen szónokoló győri képviselő szerint nem mindenki sutyerák bunkó, aki nem ért egyet a vezetéssel
Hajtó Péter – Fotó: hajtopeter.hu
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ki az az exfideszes győri képviselő, akit Borkai Zsolt talált meg 2019-ben, Dézsi Csaba András embere volt 2023 elejéig, és most ismét Borkai mellett kampányol – Dézsi ellenében? Hajtó Péter nagyjából ugyanazt mondja részegen, mint józanul: „Elegem van abból, hogy Győr lett a legdrágább és legzártabb város, és mindenkit sutyerák bunkónak kell nevezni, aki nem ért egyet a városvezetéssel.”

Augusztus 20-i részeg produkciójával egy csapásra országos ismertséget szerzett egy győri önkormányzati képviselő, akit néhány hete raktak ki a városi Fidesz-frakcióból. Hajtó Péter a háromnapos városi fesztivál utolsó estéjén rövidnadrágban, mezítláb és ittasan lépett színpadra, ahol káromkodva igyekezett Borkai Zsolt támogatására biztatni az embereket Dézsi Csaba András fideszes polgármesterrel szemben.

„Azt mondta nekem tegnap a Dézsi, hogy meg fog engem semmisíteni. Azt mondtam neki, csináld, az ingerküszöbömet nem éred el. És tudjátok miért? Mert ti húzzátok az x-et. Srácok, csajok! Én nem mondom, hogy feddhetetlen a múltam. Követtem el bűnöket. Faszom tudja, hányat! Kurva sokat! De, srácok, az elmúlt négy évben dolgoztam Győrért, és nem arra esküdtem, ami most van. Én jobb Győrt akarok!”

Hajtó Péter a 2019-es önkormányzati választások kampányidőszakában tűnt fel a helyi politikában, előtte elsősorban rendezvényszervezőként ismerték. Ő maga úgy fogalmaz a honlapján, hogy „2008 óta dolgozom ezen a piacon, a fő profilomat elsősorban a szabadtéri fesztiválok és a céges csapatépítő események teszik ki”.

A mulatós sztárok nagy részének biztosan megvan Hajtó Péter telefonszáma. Lagzi Lajcsitól kezdve zenészek sora fordult meg Győrben a retro- és egyéb vidámparkos rendezvényein. De foglalkozott limuzin és partybuszok kölcsönzésével is. Volt egy köre az adóhivatallal, emiatt a családi cégének vezetését az édesanyja vette át, mert ő a cégvezetéstől „eltiltás hatálya alatt állt”.

Borkai jelölte, behúzta a körzetet

Önkormányzati pályafutásának már az antréja is országos visszhangot kapott: 2019 őszén a kampányrendezvénnyel felérő „Gyárvárosi Nyárbúcsúztató” plakátjára feltette ugyanis a Pepsi és a Tuborg logóját úgy, hogy arról az érintett világcégek nem tudtak. Nem kapott könnyű körzetet, az MSZP helyi erős emberével szemben indult, de behúzta Gyárvárost.

A 2019-es plakát – Fotó: Facebook / Hajtó Péter
A 2019-es plakát – Fotó: Facebook / Hajtó Péter

Rendezvényszervezésben tehetségesnek mondják még azok is, akik most a nyelvüket köszörülik rajta a legutóbbi produkciója miatt. A körzetében pedig megtalálják a választói, ami szintén sokat számít közéleti karrierje megítélésében. Három év alatt nem vált A kategóriás helyi politikussá. A Telexnek ő maga Dézsi Csaba Andrást idézte ezzel kapcsolatban, aki állítólag azt mondta neki: „Te vagy a legjobb képviselő, de a legrosszabb politikus is egyben.”

Egy helyi közéleti ember, aki nem tartja nagy kaliberű politikusnak Hajtót, úgy fogalmazott:

„Olyan most itt a helyi felhozatal, hogy Hajtó még részegen is jobb beszédet mond, mint a képviselők kétharmada.”

Borkaival együtt nyert tehát Hajtó Péter 2019-ben, de sokat nem dolgozhattak együtt, mert a választás előtt kirobbant szexbotrány miatt az alig megválasztott polgármester novemberben le is mondott.

Dézsivel is jól indult a kapcsolat

A Borkai helyére 2020 januárjában megválasztott, szintén fideszes Dézsi Csaba Andrással nem indult rosszul a kapcsolata. Helyi közéleti pályafutásának csúcsa az volt, amikor a Győr Projekt Kft. üzemeltetési és kulturális igazgatójának nevezték ki. Ez a városi cég több kulturális, sport- és egyéb önkormányzati intézmény fenntartásáért felel.

Hajtó megbízatása végül 2022. május 31-ig szólt, és bár hivatalosan közös megegyezéssel bontott szerződést a várossal, igencsak látványosan lett vége ennek az ottani pályafutásának. Hajtó ugyanis kivonult a közgyűlésről, amikor a városi cég vezetőjéről (az ő akkori főnökéről) döntött a képviselő-testület. Nyilvánvaló volt, hogy a főigazgató leváltása őt is érinteni fogja.

A szíve a helyén volt

Hajtó a most elhíresült beszédében arról is szónokolt: „Őszinte leszek veletek. Én fideszes színekben jutottam idáig, de most kiléptem pár hete. A szívem a helyén van, de ez a városvezetés nem.”

Korábban találkozott a miniszterelnökkel is – Fotó: Facebook / Hajtó Péter
Korábban találkozott a miniszterelnökkel is – Fotó: Facebook / Hajtó Péter

A szíve a helyén volt akkor is, amikor 2021-ben a helyi „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” petícióban részt vállalt: álláshirdetésben kerestek akkor Győrben embereket. Az MSZP helyi elnöke – akit 2019-ben a körzetben Hajtó legyőzött – bement abba az irodába, ahol az aktivistákat toborozták és koordinálták. A szocialista politikus beszélt az irodavezetővel, aki elmondta, hogy tudomása szerint egy bizonyos képviselőnek az embere itt mindenki. Az MSZP győri elnöke rákérdezett, hogy Hajtó Péterről van-e szó, amit az irodavezető nem erősített meg, de nem is cáfolt.

A Győr Projekt-es ügyet leszámítva 2022 őszéig jelentős törésvonal nem látszott a Dézsi Csaba András-féle városvezetés és a képviselő között. A városháza átláthatósági Üvegzseb oldaláról az is kiderül, hogy Hajtó családi cége, a Hafe-Hungary Kft. akkor az „Augusztus 20. Fesztivál Győr” megrendezésére és lebonyolítására 7 874 016 forint városi pénzt kapott.

Dézsi aztán beszólt

Idén januárban aztán Dézsi Csaba András a kéthetente esedékes rádióinterjújában ugyan nem nevesítve, de a városrész utcája alapján kétséget kizáróan beazonosíthatóan nekiment Hajtónak egy felpúposodott járda miatt.

„A képviselőknek itt van szerepük, nemcsak odaszólnak az illetékeseknek, hanem követni is kell a történéseket. A Nagysándor József utcában a fa gyökere emelte fel a járdát. Mint kiderült, az útkezelő és a Győr-Szol között nem volt összhang, és ha a képviselő ilyenkor nem menedzseli a dolgokat, akkor lesz ez. Illetve megcsinálja a polgármester, a képviselő meg felháborodik, hogy a városvezető miért megy oda, és miért az ő hangjára csinálják meg” – üzent Dézsi. Hajtó erre 87 felújítandó útszakasz listáját küldte meg a polgármesternek.

Felgyorsultak az események

Nem sokkal később aztán jött Borkai Zsolt díszpolgári címre nevezése, és az elvetélt próbálkozás után Hajtó távozott a Fidesz-frakcióból, majd a pártból is. Mondott utána egy erőset szintén Dézsivel szemben arról, hogy Borkai polgármester-jelöltségét jövőre akár a Fidesz is támogatná, amit aztán maga Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolt.

Ez már mind nyílt sisakos harc volt, amit tetézett Borkai színpadra invitálása szintén az augusztus 20-i, többnapos rendezvényen. A részeg kirohanás az országos visszhang mellett nyilvánvalóan új ajtót nyitott ki Hajtó és a város kapcsolatában.

Hajtó pontosan tudta, hogy ekkora tömeg előtt nem maradt visszhangtalan a produkciója, arról felvétel készül, ezért ő maga ment elébe a dolgoknak, és kért elnézést nyilvánosan a győriektől. A videó vasárnap söpört végig az országos sajtón. Hajtó a Telexnek hétfőn azt mondta: „A stílus nem megengedhető, szégyellem is magam érte, de amit mondtam, annak minden szavát vállalom.”

Tiszta tudattal sem udvariaskodott, amikor arról kérdeztük, mit értett az alatt, hogy nem arra esküdött fel, ami most van:

„Elegem van abból, hogy Győr lett a legdrágább és legzártabb város, hogy mindenkit sutyerák bunkónak kell nevezni, aki nem ért egyet a városvezetéssel. Nyílt és őszinte ember vagyok, azt hiszem, ez most kiderült, én nem akarok sunnyogni és elhallgatni dolgokat csak azért, mert azok nem kellemesek valakiknek.”

Mindig más a hibás

Hajtónak elege van abból is, hogy „mindig mást hibáztatunk magunk helyett”, és a város az adatigényléseket rendre megtagadja bizonyos újságíróktól – tette hozzá szintén hétfőn.

De azt, hogy mi volt a konkrét ügy, amiért Dézsivel, valamint a polgármester mögött álló városvezetéssel ennyire elmérgesedett a viszonya, végül meg tudta nevezni: „A polgármester azt nyilatkozta, hogy arra van pénz, amire akarjuk. Egyik képviselő-társammal 440 aláírást összegyűjtve tiltakoztunk egy óvodabezárás ellen, de senki nem foglalkozott vele. Arra nem jutott pénz. Dézsi Csaba új Audi A8-asára viszont igen.” (Dézsi azóta visszaadta az autót.)

Itt még együtt mutatkoztak Dézsivel – Fotó: Facebook / Hajtó Péter
Itt még együtt mutatkoztak Dézsivel – Fotó: Facebook / Hajtó Péter

Hajtó állítja, az emlékezetesre sikerült fellépése után három képviselőtársával beszélt, akik ugyanazt mondták, amit egyébként a Facebook-posztja után is tömegével megkapott a helyiektől: a stílust leszámítva respekt az őszinteségért.

Arról viszont már nem akart nyilatkozni, hogy mit szólt ehhez Borkai. Hajtó a Telexnek most bejelentette: ahogy Borkai, úgy ő is el fog indulni a jövő évi választásokon, függetlenként – ugyanabban a körzetben, vagyis Győr-Gyárvárosban.

„Nem akartam és nem is akarok politikai celeb lenni, de most megyek le épp a fürdőbe, és Letenyénél ismeretlenek odajöttek hozzám. Fotózkodni akartak és azt mondták: ennyire gáz és ennyire őszinte beszédet ők még nem hallottak” – mesélte.

Hajtó volt fideszes képviselőtársa reagált

Hajtó beszédében és későbbi nyilatkozatában is többször beszélt a városvezetésről, illetve személyesen Dézsi Csaba Andrást is emlegette, ezért megkerestük a polgármestert, illetve az önkormányzatot, kívánnak-e reagálni a képviselő szavaira.

A városházi sajtóirodától Laczkovits Takács Tímea fideszes önkormányzati képviselő közleményét juttatták el a Telexhez (is). Ebben ez áll: „A Fidesz-KDNP Frakció önkormányzati képviselőjeként és mint győri kétgyermekes családanya, megdöbbenve hallottam Hajtó Péter független önkormányzati képviselő államalapításunk ünnepén tartott obszcén, trágár kifejezésektől hemzsegő, az édesanyákat is mélyen megalázó megnyilvánulását.” Laczkovits szerint ezután Hajtó Péter ugyan elnézést kért tettéért, azonban már a következő nyilatkozatával leleplezte valós énjét, hiszen hozzátette, hogy a beszéde legalább önazonos volt.

„Mindez mélyen felháborító, s mivel hiszek az emberi értékekben, a család tiszteletében, látom és tapasztalom, hogy végre Győr jó irányba halad, épül a város, felszólítom Hajtó Pétert, hogy haladéktalanul mondjon le a képviselői mandátumáról”

– írta a fideszes önkormányzati képviselő.

„Győr városa 2019-ben hasonló morális válságot szenvedett el Borkai Zsolt akkori polgármester miatt, és családanyaként most ismét úgy érzem, mélyen megalázó és méltatlan helyzet ez” – olvasható Hajtó Péter egykori frakciótársa, Győr-Ménfőcsanak önkormányzati képviselőjének közleményében.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!