Szijjártó Péter lett Győr díszpolgára, Borkairól végül nem is szavaztak

2023. február 21. – 14:38

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter lesz idén Győr díszpolgára, Borkai Zsolt volt polgármester neve a közgyűlési előterjesztésbe már nem került be, így nem is szavaztak róla a győri képviselők. A külügyminisztert Dézsi Csaba András polgármester terjesztette fel a város legrangosabb díjára, a mögötte álló fideszes többség pedig megszavazta.

Az elmúlt napokban Hajtó Péter, győri fideszes önkormányzati képviselő gondoskodott arról, hogy Borkai Zsolt ismét országos téma legyen: a képviselő díszpolgári címre jelölte a horvátországi szextúrájába belebukó volt városvezetőt. A hullámot Borkai azzal lovagolta meg, hogy azt mondta: szerinte megérdemelné ezt a díjat.

Az, hogy Borkai neve már nem volt az előterjesztésben, a helyi viszonyokat ismerve nem meglepetés. Hajtó Péter és Dézsi Csaba András kapcsolata az utóbbi időben nyilvánosan is megromlott, voltak, akik eleve trollkodásnak tekintették Borkai jelölését. Igaz, Hajtó azt válaszolta, szakmai oka volt a döntésének: „Borkai Zsolt sportmunkássága megkérdőjelezhetetlen, mint ahogy a díjai és az életútja is” – mondta. Szerinte a jelölésnek nincs köze a Dézsivel való viszonyához, amit az is bizonyít, hogy tavaly is volt jelöltje a díszpolgári címre és jövőre is lesz.

A keddi közgyűlésen zárt ülésen döntöttek a város legrangosabb díjairól, s bár a jelöltek listája elvileg titkos, ahogy Borkai, úgy Szijjártó Péter neve is kiszivárgott már a szavazás előtt.

Aktív politikusnak eddig nem adtak díszpolgári címet Győrben. Erre egyszer tettek volna kísérletet még Borkai Zsolt polgármestersége idején, de a folyamatot a szocialista Balogh József volt városvezető időben leállította. Ő lett volna a díjazott.

Szijjártó Péter és Dézsi Csaba András baráti kapcsolata helyben legendás, ha együtt vannak, ezt rendre el is mondják egymásról. A jelölés ténye kevésbé meglepő, mint az, hogy idén mindössze egy díszpolgári címet osztanak ki. A városi rendelet évente négy cím kiadására ad lehetőséget, hármat szinte mindig ki is osztanak. A mostanihoz hasonlóra ezért az elmúlt tíz évben nem is volt példa.

Szijjártó esetében az indoklásban ezek szerepeltek:

  • Hitt benne és sokat tett a győri Széchenyi István Egyetem modernizálásáért.
  • A győri gazdasági élet szereplőivel, nagyvállalataival kiváló kapcsolatot ápol, az Audi és a győri iparfejlesztés elkötelezett támogatója.
  • Jelentős szerepe volt abban, hogy Győr ipara stabil tudott maradni a Covid-19 járvány idején is.
  • Sokat tett a bencés gimnáziumért (ahová járt egykoron), s annak felújítási munkálataiért.
  • Különösen szívén viseli Győr sportját.
  • A kezdetektől kiáll az üldözött keresztények mellett szerte a világban, védelmezi a keresztény értékeket, jó kapcsolatot ápol egyházi vezetőkkel.

Úgy tudjuk, a képviselők végül három ellenszavazat mellett – ennyi ellenzéki jelölt van a testületben – szavazták meg Szijjártó Péter díszpolgári címét, amit március 15-én vehet át a győri születésű külügyminiszter.

Szintén rangos díj Győrben a Pro Urbe-díj, amelyet öt, helyben elismert szakembernek ítéltek oda, Őket is március 15-én köszöntik:

  • Ábrahám Csabát, a Győri Vízisport Egyesület elnökét,
  • Farkasné dr. Lukácsi Zitát, az Esély Győri Rehabilitációs és Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjét,
  • Dr. Horváth Sándor Domonkost, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóját,
  • Kocsis Róbert, a Patent Csoport ügyvezető igazgatóját,
  • Szöllősi Zoltánnét, a Győri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola igazgatóját.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!