Győr egyik alpolgármestere lemond – az ő zsarolhatóságáról kérdezték a polgármestert

2023. december 18. – 12:17

Győr egyik alpolgármestere lemond – az ő zsarolhatóságáról kérdezték a polgármestert
Radnóti Ákos középen, mellette az eddig két alpolgármester kollégája – Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Január 1-jétől nem lesz Győr alpolgármestere Radnóti Ákos. Lemondását a városháza sajtóosztálya közleményben jelentette be.

A Fidesz-frakcióból nyáron kizárt Hajtó Péter szombaton dobta le a bombát: az egyik alpolgármesterrel kapcsolatban kérdezett rá Dézsi Csaba András győri fideszes polgármesternél arra, hogy

  • a helyettes zsarolhatóvá vált-e,
  • ezt a városvezető vizsgálja ki,
  • és ha igazak a terjedő híresztelések, az érintett mondjon le.

Hajtó nem nevezte meg az alpolgármestert, de mert hónapok óta terjed a megerősítést nem nyert, de nem is cáfolt szóbeszéd a városban, ezért helyben lehetett tudni, kiről lehet szó. Győrben ugyanakkor három alpolgármester is dolgozik Dézsi Csaba András mellett, így a tisztesség megkívánta, hogy kiderüljön, kiről van szó, hisz ezzel a másik kettőt is hírbe hozhatták.

A városháza sajtóosztálya hétfőn közleményben nevesítette Radnóti Ákost, ezt adta ki:

„Radnóti Ákos 2023. december 15-én benyújtott nyilatkozatában alpolgármesteri megbízatásáról 2024. január 1. napjával lemondott, tekintettel arra, hogy új megbízatása összeférhetetlen jelenlegi tisztségével.”

Az új megbízása – a közlemény szerint – összefügg a gönyűi műtárgy megépítésével, azzal ugyanis beindult a vízi élet, és a város vízi, turisztikai fejlesztése is elkezdődik. „Radnóti Ákos a továbbiakban turisztikai és marketing menedzserként folytatja tevékenységét, operatív feladatokat lát el.”

Idén nyáron megírtuk, hogy Győr vezetése és a Mahart nem tudott megegyezni abban, hogy a Dunán közlekedő turistahajók kiköthessenek a városban. Ezek szerint itt is változás várható.

A közlemény kitér érintőlegesen arra a híresztelésre, amelyet Hajtó Péter a Facebook-posztjában „erőszakos bűncselekményként” nevesít. Erre azt írták: „A sajtó részéről számos megkeresés érkezett a napokban Radnóti Ákossal kapcsolatban, ezeket alpolgármester úr kategorikusan cáfolja.”

A sajtó részéről kerestük mi is szombaton Radnóti Ákost, de hívásunkra nem reagált. Nehezen értelmezhető, hogy önmagában a megkereséseket miként lehet cáfolni, valószínűleg arra gondoltak a szöveg készítői, hogy a híresztelésre vonatkozik részéről a cáfolat.

A közleménynek van egy másik része is, amelyből kiderült, hogy Radnóti Ákos utóda dr. Laczkovits-Takács Tímea lesz, őt Dézsi Csaba András az egészségügyi és szociális ellátórendszer mellett a nemzetközi kapcsolatok és a környezetvédelem területének felügyeletével bízza meg.

Ez a forgatókönyv nagyjából meg is felel annak, amire forrásaink alapján mi is utaltunk szombati cikkünkben.

Fóris Norbert esélyegyenlőségi biztosként, Huszár Gábor polgármesteri megbízottként folytatja munkáját a győri városházán. Huszár Gábor felel Gyárváros és Likócs városrészek felügyeletéért, a munkafolyamatok koordinálásáért. Ez utóbbi azért beszédes mondat, mert Hajtó Péter – igaz, már független képviselőként – Gyárváros és Likócs önkormányzati képviselője a győri közgyűlésben.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!