Durvul a fideszes belháború: Németh Szilárd már nyíltan a csepeli polgármester ellen kampányol

Durvul a fideszes belháború: Németh Szilárd már nyíltan a csepeli polgármester ellen kampányol
Németh Szilárd kátyúvadászaton Csepelen – Fotó: Németh Szilárd Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Szintet lépett a fideszes belháború Csepelen: Németh Szilárd már nyíltan egykori szövetségese, a Fideszből kiszorított Borbély Lénárd csepeli polgármester ellen kampányol. A Fidesz alelnöke és örökös gasztrofelelőse a napokban a csepeli kátyúhelyzettel ekézte a polgármestert, aki tavalyi kizárásáig közel húsz éven át politizált a Fideszben.

Aki nincs képben a csepeli politikai helyzettel, azt is hihetné Németh Szilárd Facebook-oldala alapján, hogy a kerületnek ellenzéki vezetése van, mivel alkalmatlansággal és közpénzek elsikkasztásával vádolja a polgármestert. Hasonló stílusban Karácsony Gergely főpolgármestert vagy Pikó András józsefvárosi polgármestert szokták támadni fideszesek, nem pedig azt a politikust, aki egyébként négy éven át volt Németh Szilárd alpolgármestere, amikor 2010 és 2014 között ő vezette a kerületet.

Karácsony és Borbély: egyik kutya, másik eb!

Németh Szilárd nem aprózta el, alaposan megszórta Facebook-oldalát kátyús tartalommal. Csütörtökön egy nap alatt három posztot szentelt a csepeli kátyúknak, amit úgy vezetett fel, hogy „Ébresztő, Csepel. Indul a kátyúvadászat!” Ezután írt arról, hogy korábbi harcostársa közpénzből fizeti a saját és az őt támogató civil egyesület kampányát, ahelyett, hogy megcsináltatná az utakat. „Borbély Lénárd törvénytelenül közpénz milliókat költ politikai pártja és saját maga reklámozására. Közben az utakon kátyú kátyú hátán. A guminak, gömbcsuklónak, felninek annyi.” Arra nem tért ki, mi alapján állítja, hogy Borbély közpénzből kampányol.

Fotó: Németh Szilárd Facebook-oldala
Fotó: Németh Szilárd Facebook-oldala
Fotó: Németh Szilárd Facebook-oldala
Fotó: Németh Szilárd Facebook-oldala

A több ezer kátyút vizionáló posztjában pedig levonta a tanulságot: mennie kell a jelenlegi polgármesternek. „Egy tucat kép, több ezer kátyú, és egy boldog, elégedett polgármester! Közösen Csepelért? Ma is ezeken a csepeli kátyúkon mentünk iskolába, munkahelyre, bevásárolni, találkozókra, s ezeken is kellett haza jönnünk. Folytassuk együtt? Na, ne!” (A Közösen Csepelért és a Folytassuk közösen! Borbély Lénárd, illetve a mögötte álló civil egyesület kampányszlogenje, ezt forgatta ki Németh Szilárd.)

Németh Szilárd bő egy hete már ízelítőt (vagy a gasztrovonalat erősítve: kóstolót) adott abból, hogy mire számíthat a közelgő választási kampányban a csepeli polgármester. A rettenetes csepeli kátyúhelyzet áttekintése után arra jutott, hogy Borbély Lénárd semmivel sem jobb, mint a Fidesz által rendszeresen alkalmatlannak nevezett Karácsony Gergelynél. A Fidesz-univerzumban talán nem létezik nagyobb sértés. Egészen pontosan azt írta: „Kátyú kátyú hátán, teljesen mindegy, hogy Karácsony vagy Borbély kezelésében lévő utakról van szó. Egyik kutya, másik eb!”

A Borbély Lénárd elleni kampányba a csepeli Fidelitas is beszállt, ami szintén jól mutatja, mennyire elfajult Németh Szilárd és Borbély Lénárd konfliktusa. Nem meglepő módon a Fidesz helyi ifjúsági szervezete is a kátyúkkal kezdte el támadni a polgármestert. Egészen szürreális például az a bejegyzés, amiben azt vetik Borbély Lénárd szemére, hogy kátyúzás helyett fekvőrendőrök telepítésére költi a csepeliek pénzét. „Borbély Lénárd kezet foghat fővárosi kollégájával, Karácsony Gergellyel, hiszen egyikük sem foglalkozik a botrányos állapotban lévő közutakkal.” Ugyanebben a bejegyzésben írják azt is, hogy kátyúhelyzet már annyira súlyos Csepelen, hogy lassan csak lovaskocsival lehet közlekedni a kerület főútján.

Németh Szilárd azzal a szöveggel osztotta meg ezt a posztot, hogy Csepelen változásra van szükség 2024-ben, ami egyértelmű célzás arra, hogy nem örülne Borbély Lénárd esetleges újraválasztásának.

Egyik decemberi posztjában a csepeli Fidelitas csak simlis polgármesterként hivatkozott Borbélyra, majd törvénysértéssel és korrupcióval vádolták meg. A bejegyzésben lévő videóban arról beszélnek fidelitasos vezetők, hogy a csepeli polgármesternek egyre több zűrös ügye kerül elő, többször utalnak egy állítólagos luxusétteremre, ami állításuk szerint megkérdőjelezhető módon került egy vállalkozóhoz.

Az adok-kapokba a másik oldal is beszállt: a csepeli polgármesterhez köthető Csepel.info nevű helyi propagandalap nemrég megnevezte, hogy kik csinálják azt a Facebook-oldalt, ahol Borbély Lénárdot gúnyoló posztok jelennek meg, és állításuk szerint mind a csepeli Fideszhez és a Fidelitashoz kötődnek.

Régóta tart a csepeli polgármester és Németh Szilárd viszálya

Az exfideszes polgármester és Németh Szilárd konfliktusa nem most kezdődött, és nem csak arról szól, hogy a Fidesz alelnöke kiszorította a 2,4 milliárdos állami támogatásból épült birkózócsarnokból a helyi egyesületet. Hasonlóan járt később a csepeli a focicsapat is, amelynek pályáját Németh Szilárd alapítványa szerezte meg néhány éve. A hírek szerint sokkal inkább arról van szó, hogy Németh nem tudta elengedni, hogy nem ő irányítja a kerületet, Borbély pedig nem volt hajlandó végrehajtani az egykori rezsibiztos ambiciózus terveit.

Az is szúrhatja Németh Szilárd szemét, hogy Borbély Lénárd népszerűnek számít Csepelen, ami róla nem mondható el. Borbély 2019-ben a saját korábbi eredményét is felülmúlva nyerte meg a polgármester-választást, miközben Németh Szilárd zsinórban három országgyűlési választás bukott el a Csepelt is magába foglaló választókerületben.

Borbély azon kevés fideszes polgármesterek egyike volt, akik 2019-ben nyerni tudtak Budapesten. Láthatóan ez sem zavarja Németh Szilárdot, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy Borbély megbuktatására játszik. Ezzel csak egy probléma van, mégpedig az, hogy a Fidesznek még nincs polgármester-jelöltje Csepelen, miközben Borbély Lénárd már bejelentette indulását, és a csapatát is bemutatta.

A csepeli politikai helyzetre rálátó forrásaink korábban azt a forgatókönyvet is lehetségesnek tartották, hogy a Fidesz hagyja nyerni a civil színekben induló polgármestert, legalábbis nem akadályozzák a győzelmét. Nehéz eldönteni, hogy a kátyús offenzíva Német Szilárd magánakciója volt, vagy a Fideszben végleg elengedték a csepeli polgármester kezét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!