Megmutatjuk, hol lőheti lábon magát a Fidesz és az ellenzék az önkormányzati választáson

Megmutatjuk, hol lőheti lábon magát a Fidesz és az ellenzék az önkormányzati választáson
Pikó András józsefvárosi, és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterek egy 2023. március 15-i tüntetésen – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Április 20-án hivatalosan is elkezdődött a kampányidőszak, a június 9-i önkormányzati választáson induló jelöltek és pártok kirajzottak a közterekre pultozni és ajánlásokat gyűjteni. Sok helyen azzal szembesülhettek a választók, hogy a legutóbbi választáson még szövetséges ellenzéki pártok jelöltjei most egymás ellen indulnak, de arra is van példa az országban, ahol a fideszes belháborúk miatt több kormánypárti jelölt is lesz a szavazólapon.

A recept világos volt az ellenzéki pártok előtt: a 2019-es önkormányzati választáson hosszú idő után azzal tudtak sikert elérni Orbán Viktor rendszerében, hogy közös jelöltekkel indultak a Fidesz ellen Budapesten és a legtöbb megyei jogú városban. Hónapokig tárgyaltak, hogy a 2024-es önkormányzati választásnak is ebben a felállásban tudjanak nekivágni.

Mostanra kiderült: nem sikerült megugrani ezt az akadályt. Mára jó pár fővárosi kerületben és vidéki városban felbomlott az ellenzéki egység, és egymás ellen indulnak az egykori szövetségesek. Három fővárosi kerületben rendeztek előválasztást, a többi vitás helyen ez még nem jött össze. A következő hetekben eldőlhet, hogy az utolsó pillanatban valaki félrerántja-e a kormányt, vagy nevető harmadikként visszahódítja az öt éve elbukott önkormányzatokat a Fidesz.

De a Fidesz háza táján sincs minden rendben. Csepelen egymásnak ugrott Borbély Lénárd és Németh Szilárd, Győrben egymás ellen indul a választáson Borkai Zsolt és Dézsi Csaba András, Egerben pedig három, Fideszhez köthető jelölt is elkezdte gyűjteni az ajánlásokat.

Józsefváros (VIII. kerület)

Az évekig fideszes fellegvárnak számító Józsefvárosban látszólag zökkenőmentesen alakult az ellenzék felkészülése a választásra. A 2019-ben győztes egykori rádiós-televíziós újságíró, Pikó András újraindulása már korábban biztossá vált, és az egyéni jelöltekről is sikerült megállapodniuk a pártoknak.

Ebbe rondított bele az MSZP azzal, hogy jelen állás szerint mind a 12 egyéni körzetben ráindulnának a közös ellenzéki jelöltre. Még saját polgármesterjelöltet is bejelentettek, Szili-Darók Ildikó alpolgármestert ajánlják a posztra, pedig korábban úgy volt, hogy Pikót támogatják, és az MSZP is azt hirdette: a győztes polgármestereket nem szabad lecserélni. A szocialisták azon feszültek be, hogy a három egyéni képviselőjük közül csak a 80 milliós zebrával ismertté vált Camara-Bereczki Ferenc Miklós újrázását támogatja a polgármester stábja.

Az MSZP kavarása könnyen a Fidesznek kedvezhet, mivel a 2019-es szoros győzelemnek (269 szavazat volt a különbség Pikó és a fideszes Sára Botond között) is az volt az egyik kulcsa, hogy az ellenzék egy az egyben indult a Fidesszel szemben. Nem véletlen, hogy Camara-Bereczki saját pártjával szembemenve inkább függetlenként indulna az ellenzéki egység érdekében.

Jámbor András országgyűlési képviselő, Pikó András, Józsefváros polgármestere, Karácsony Gergely főpolgármester és Camara-Bereczki Ferenc Miklós ajánlásgyűjtésen a Blaha Lujza téren – Forrás: Camara-Bereczki Ferenc Miklós / Facebook
Jámbor András országgyűlési képviselő, Pikó András, Józsefváros polgármestere, Karácsony Gergely főpolgármester és Camara-Bereczki Ferenc Miklós ajánlásgyűjtésen a Blaha Lujza téren – Forrás: Camara-Bereczki Ferenc Miklós / Facebook

Ferencváros (IX. kerület)

Nem várt kihívót kapott Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester is pár nappal a kampány kezdete előtt. Nem tudott megállapodni a legutóbbi választáson még mögötte álló ellenzéki képviselőkkel, akik egy meglepő húzással a kerületet 1990 és 2010 között irányító Gegesy Ferencet kérték fel polgármesterjelöltnek.

Gegesy 2019-ben Baranyit támogatta, és egészen tavaly novemberig a polgármester főtanácsadójaként dolgozott.

„Nem szeretem a látszatpolitizálást. Az elmúlt években szakmai szempontokat ajánlottam polgármester asszonynak, de ezeket többször nem fogadta meg”

– indokolta döntését Gegesy az Indexnek.

A független polgármesterjelölt mögött azok az MSZP-s, DK-s, jobbikos és volt momentumos önkormányzati képviselők sorakoztak fel, akik az elmúlt években folyamatos konfliktusban voltak Baranyival. Nem szavazták meg például a kerület idei költségvetését, és az Ecseri úti metrómegálló felszínének felújítása körül is durva viták alakultak ki a képviselő-testületben.

Baranyi szerint azért is meglepő, hogy Gegesy elfogadta a képviselők felkérését, mert 2010-ben, húsz év után „pont úgy bukott meg, hogy ráindult az MSZP egy saját jelölttel”. A független polgármestert a Kutyapárt, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum is támogatja, de egy egyesület színeiben indul a választáson. 2019-ben Baranyi komoly különbséggel győzte le a fideszes Bácskai Jánost (57,5-39,5 százalék), a csapatában abban bíznak, hogy az ellenzéki ráindulással együtt is be tudja húzni a választást.

Kőbánya (X. kerület)

A választási kampány szombati rajtjakor még úgy tűnt, a fideszes vezetésű Kőbányán sikerült rendezni a korábbi ellentéteket, és közös jelöltekkel küzdenek meg az ellenzéki pártok a kormánypárttal szemben. A Momentum a DK-val kötött megállapodás alapján visszaléptette korábbi polgármesterjelöltjét, Stemler Diánát, és beállt a DK-s Mustó Géza mögé.

Hétfőn azonban kiderült: még sincs ellenzéki egység a X. kerületben. A Momentum bejelentette, hogy az egyéni körzetekben külön indulnak, és önálló kompenzációs listát állítanak. „Mi csupán egyetlen feltételhez ragaszkodtunk mindenképp: nem akartuk, hogy a mi hátunkon felkapaszkodjon és bekerüljön a testületbe Somlyódy Csaba szocialista alpolgármester” – így indokolta a döntést Stemler Diána, a Momentum helyi képviselője.

2019-ben az MSZP-s Somlyódit a Jobbik kivételével minden ellenzéki párt támogatta polgármesterjelöltként, de meglepően nagy arányban kapott ki a fideszes D. Kovács Róberttől (51,48-44,73 százalék). A 12 egyéni körzetből 6-ot az ellenzék húzott be, a szocialista Somlyódi és a DK-s Mustó pedig alpolgármesteri posztot kapott.

A Momentum nem tudja Somlyódit elfogadni, és úgy érzik, a DK átverte őket. „A hátunk mögött Somlyódynak odaígérték a kerületi lista második, biztos befutó helyét és egy alpolgármesteri pozíciót” – áll Stemler posztjában. Állítása szerint felajánlották a koordinált indulást is az egyéni körzetekben, de nem sikerült megállapodni. A DK-s Mustó Gézát a Momentum is támogatja, az egyéni körzetekben azonban ráindul a többi párt képviselőjelöltjére.

Hegyvidék (XII. kerület)

Ha átnézünk Budára, a Hegyvidéken sem egyszerű a helyzet. Pedig azzal, hogy a kerületet 2006 óta irányító Pokorni Zoltán visszavonul a közélettől, az ellenzék komoly esélyt kapott, hogy újabb budapesti kerületet hódítson el a Fidesztől.

A kutyapártos Kovács Gergely nagy fölénnyel nyerte meg az előválasztást, így nyolc egyéni választókerületben ők állíthatnak jelöltet. A DK viszont azt mondja, hogy erről csak a Momentum és a Kutyapárt egyezett meg egymással, velük nem tárgyalt senki, ezért mindegyik egyéni körzetben külön jelöltet indítanak.

Ezzel hasonló helyzet állhat elő, mint Józsefvárosban, ahol az MSZP indulna rá az összellenzéki jelöltekre. Kovács Gergelyék szerint polgármesterjelöltet is indít a DK a XII. kerületben, ezt azonban Gyurcsány Ferenc pártja tagadja. Ott tartunk most, hogy a DK és a Kutyapárt is azzal vádolja a másikat, hogy a Fidesz malmára hajtja a vizet.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökei, Döme Zsuzsanna Suzi ferencvárosi alpolgármester és Kovács Gergely hegyvidéki ellenzéki polgármesterjelölt a párt 2024. március 15-i megemlékezésén – Fotó: Huszti István / Telex
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökei, Döme Zsuzsanna Suzi ferencvárosi alpolgármester és Kovács Gergely hegyvidéki ellenzéki polgármesterjelölt a párt 2024. március 15-i megemlékezésén – Fotó: Huszti István / Telex

I., III. és VII. kerület (Budavár, Óbuda, Erzsébetváros)

Kétségtelen, hogy az egyértelműnek látszó helyzetekbe most a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is bezavar. A feltörekvő párt három olyan kerületben is saját jelöltet indít, ahol 2019-ben ötpárti (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) támogatással sikerült ellenzéki polgármestert választani. Az I. kerületben V. Naszályi Márta, Óbudán Kiss László, Erzsébetvárosban pedig Niedermüller Péter ismét ringbe száll a polgármesteri székért, de a Kutyapárt mindhárom kerületben rivális jelöltet állított velük szemben.

Ezt elsősorban az indokolta, hogy a június 9-i önkormányzati választáson csak az a párt tud önálló fővárosi listát állítani (és így képviselőket küldeni a fővárosi közgyűlésbe), amelyik legalább három kerületben indít polgármesterjelöltet. Azzal, hogy a XII. kerületben Kovács Gergely nyerte meg az ellenzéki előválasztást, a Kutyapártnak már négy polgármesterjelöltje van a fővárosban. A fenti három kerület közül 2019-ben Budaváron és Óbudán igencsak kiélezett volt az eredmény. Az ellenzéki és a kormánypárti polgármesterjelölt támogatottsága között 1 százaléknál is kisebb volt a különbség, így a Kutyapárt megjelenése ezen a két helyen eléggé befolyásolhatja a mostani választás végkimenetelét.

Zugló (XIV. kerület)

„Akkor lehet csak az országban változás, hogyha Zuglóban is változás lesz” – ezzel az üzenettel indult el a 2021-es ellenzéki előválasztáson Hadházy Ákos a Momentum támogatásával. Ellenfele a zűrös ügyek miatt hírhedté vált Tóth Csaba volt, aki 2014-ben és 2018-ban is nagy fölénnyel nyerte meg az országgyűlési választáson a zuglói választókerületet. Az előválasztás egyik legizgalmasabb csatája alakult ki az ellenzéki fellegvárnak számító Zuglóban, végül Tóth az utolsó pillanatban kiszállt a versenyből, miután Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltek élő vitáján kihátrált mögüle.

A Momentum már októberben bejelentette, hogy az idei önkormányzati választáson leváltanák Zugló MSZP-s polgármesterét, Horváth Csabát is, akit sokan Tóth emberének tartanak. Rózsa Andrást jelölték polgármesternek, aki a kampány idejére lemondott az alpolgármesteri posztról. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő mellett a Várnai László vezette Civil Zugló Egyesület is beállt mögé.

A Momentum előválasztást akart, Horváth és az MSZP azonban hallani sem akart róla.

Az előválasztásba idén tavasszal már beszállt volna a Szikra Mozgalom is, és már az időpontot is kitűzték április közepére, a szocialista polgármester azonban nem vállalta a megmérettetést, így végül lefújták az egészet.

Most nagyon úgy néz ki, hogy Horváth Csaba (DK-MSZP-Párbeszéd) és Rózsa András (Momentum) neve is rajta lesz a szavazólapon. Sőt, az LMP is külön indul, Vida Attila önkormányzati képviselőt jelölték. Sokan már most a 2002-es választást emlegetik, amikor az MSZP és SZDSZ párharca miatt az esélytelennek tartott fideszes Rátonyi Gábor nyert nevető harmadikként az ellenzékinek számító Zuglóban.

Az egyéni körzetekben bonyolultabb a helyzet: a DK ott a Momentummal fogott össze, Horváth Csaba MSZP-s csapata pedig a Tóth Csabához köthető Összefogás Zuglóért színeiben indul.

Rákosmente (XVII. kerület)

Az MSZP és a Momentum Zugló miatt kapott össze, de Rákosmentén sem tudtak megegyezni. A szocialisták már korán bejelentették, hogy veterán helyi politikusukat, Lukoczki Károlyt jelölik polgármesternek, aki a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd logóját is megkapta.

A Momentum azonban frissítene a helyi közéleten, és a jóval fiatalabb Gergely Bálintot indítják, aki ősszel azzal került a hírekbe, hogy vörös festékkel öntötte le a helyi Fidesz-irodát.

Rákosmentét az egyik legnehezebben nyerhető kerületként emlegetik az ellenzéki körökben. Nem véletlenül, a 2019-es választás előtt alig pár héttel meghalt Riz Levente, a kerület népszerű fideszes polgármestere, de a helyére beugró alpolgármestere, Horváth Tamás is a szavazatok abszolút többségével (51,82 százalék) nyert. Egy közös ellenzéki jelöltnek se lenne könnyű dolga a XVII. kerületben, de jelen állás szerint szinte már hátra is dőlhet Horváth.

Csepel (XXI. kerület)

Csepel nem az ellenzék belső viszályaitól hangos, hanem a fideszes belháborútól. Németh Szilárd összeveszett korábbi szövetségesével, a kerület jelenlegi polgármesterével, Borbély Lénárddal. Konfliktusuk odáig fajult, hogy a rezsibiztos kitette a Fideszből Borbélyt, aki így függetlenként, egy helyi civil egyesület jelöltjeként indul a választáson.

Borbély Lénárd csepeli polgármester bejelenti indulását a 2024-es önkormányzati választáson – Fotó: Mizsur András / Telex
Borbély Lénárd csepeli polgármester bejelenti indulását a 2024-es önkormányzati választáson – Fotó: Mizsur András / Telex

A Fidesznek is lesz saját polgármesterjelöltje, a Németh Szilárd titkáraként emlegetett, nulla politikai tapasztalattal bíró Dudás Zoltán indítják. Nagy kérdés, hogy mire mehet Borbély ellen, aki a korábbi választási eredmények alapján a Fidesznél is népszerűbbnek számít Csepelen, és legutóbb 52 százalékos eredménnyel nyert. A két oldal felváltva vádolja a másikat az ellenzékkel való összejátszással, amiből az ellenzék jöhet ki jól. Sikerült közös polgármesterjelöltet is állítaniuk, a momentumos Dukán András Ferenc lesz az exfideszes polgármester kihívója.

Soroksár (XXIII. kerület)

2019-ben mindössze 214 szavazattal kapott ki az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje, Bereczki Miklós a fideszes támogatással induló Bese Ferenctől Soroksáron. Bereczkit másfél évvel a választás után azonban kizárták az ellenzéki frakcióból, miután képviselőtársai szerint lepaktált a Fidesszel, és a Jobbikból is kilépett azóta.

Most az LMP támogatásával újrázna, de ezúttal nem sikerült felsorakoztatnia maga mögött a többi pártot. A Momentum Ritter Ottó önkormányzati képviselőt küldi csatába, és őt támogatja a DK, a Párbeszéd és a Jobbik is. Az előválasztás Soroksáron sem jött össze, így jelen állás szerint két ellenzéki jelölt közül is választhatnak a XXIII. kerületiek.

Győr

Győrben teljes a káosz, választó legyen a talpán, aki átlátja a politikai helyzetet. Összesen tízen indulnak a polgármesteri székért, a kampányt fideszes és ellenzéki belharc egyaránt színesíti.

Az ellenzéki térfélen ott van a DK-s Glázer Tímea és a civil színekben induló Pintér Bence győri újságíró. Kormánypárti oldalon pedig Dézsi Csaba András, a város jelenlegi polgármestere kapott váratlan helyről komoly kihívót. Tavaly nyáron derült ki, hogy elődje, a 2019-es szexbotrányba belebukó exfideszes Borkai Zsolt is elindul független jelöltként a választáson, vagyis némileg hasonló helyzet állt elő, mint Csepelen.

Győr fontos város a Fidesznek, nem véletlen, hogy Orbán Viktor is odautazott kampányolni. „Kampányvizit Győrben. A Fidesz jelöltje: Dézsi Csaba András!” – tette egyértelművé, hogy ki a kormánypártok hivatalos jelöltje.

Eger

Egerben is hasonlóan szövevényes a politikai helyzet: kiszámíthatatlan, hogy ki lesz a befutó június 9-én. Az 50 ezres megyeszékhelyen ellenzéki győzelem született 2019-ben, de hamar összeomlott az összefogás. Mirkóczki Ádám polgármester először a Jobbikkal, majd pedig az őt támogató ellenzéki frakcióval is összeveszett.

Ennek ellenére most is elindul a választáson, ezúttal egy civil egyesület támogatja. Lesz közös ellenzéki jelölt is: eredetileg a momentumos Jánosi Zoltán indult volna Mirkóczki ellen, de családi és egészségügyi okokból visszalépett. Helyére az MSZP-s Pál György ugrott be, akit a Momentum és a DK is támogat.

Nemcsak az ellenzéki összefogás robbant fel Egerben, hanem a helyi Fidesz is. A helyi Fidesz árulással vádolt frakcióvezetője, Oroján Sándor kilépett a pártból, a neve mégis ott lesz a szavazólapon, mivel az Egerért Most Egyesület jelöltje lesz. A Fidesz Vágner Ákos agrármérnököt indítja, de hogy még bonyolultabb legyen, a Fidesz frakcióvezetője Orosz Lászlóné Ibolya a napokban lemondott, hogy függetlenként induljon.

Miskolc

Április elején derült ki, hogy nem indul újra a polgármesteri címért Veres Pál Miskolcon. A döntésnek részben magánjellegű okai voltak, de szerepet játszott az is, hogy a helyi DK az elmúlt években ott támadta, ahol csak tudta. A párt helyi képviselői nem szavazták meg például Miskolc idei költségvetését, de több más ügyben is folyamatosan gáncsolták a polgármestert, aki ellen még saját polgármesterjelöltet is bejelentett Gyurcsány Ferenc.

A szándék komolyságát viszont jól jelzi, hogy Veres visszalépése után a DK is azonnal visszavonta a jelöltjét, Hegedűs Andreát, és egy konszenzusosabb jelöltet ajánlottak a többi pártnak: Barkai László gyermekorvost, az MTA doktorát, aki mögé beállt az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is.

A Momentum, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom azonban inkább Veres egyik alpolgármesterét, a civil Függetlenek SZIVE jelöltjét, Varga Andreát támogatja. Vargát felkérte Barkai, hogy inkább alpolgármesterként vegyen részt a következő városvezetésben, de nem jutottak egyezségre.

Szombaton nyolc polgármesterjelölt vette fel az ajánlóíveket. Köztük van a város díszpolgára, a miskolci Spider Mentőcsoport vezetője, Lehoczki-Spider László, aki a kilencvenes években a világhírű Mancs mentőkutya gazdájaként lett ismert. Őt Jakab Péter pártja, a Nép Pártján jelölte.

Az aláírásgyűjtés szombaton elindult, a polgármester- és képviselőjelölteknek május 6-ig kell leadniuk az ajánlásokat. Ezután veszi hivatalosan nyilvántartásba az indulókat a választási iroda. Egészen június 7-ig azonban még van lehetőség visszalépni, a jelölteknek, ezt a választási iroda felé kell jelezniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!