Még a spanyol turisták is Magyar Péterrel akartak egy szelfit a Széll Kálmán téren

Még a spanyol turisták is Magyar Péterrel akartak egy szelfit a Széll Kálmán téren
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter, Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra is a Széll Kálmán téren kezdte a kampányát szombat délelőtt. Farkasszemet néztek a Fidesz és Magyar aktivistái, és mindenki mindenkivel kezet fogott, kivéve Hidvéghi Balázst, Szentkirályi kampányfőnökét. Magyar pultjánál jóval többen álltak sorban, mint a Fideszénél, de mikrofonja csak Márki-Zay Péternek volt.

Még zuhogott az eső reggel 9 órakor, amikor a metrókijárattal szemben felállították az első sátrat Vitézy Dávid aktivistái. Hajnalban indult a június 9-i EP- és önkormányzati választás kampányidőszaka, reggel nyolc órától lehetett felvenni az ajánlóíveket a választási irodáktól. Élete első választására készül Vitézy Dávid, az LMP-s színekben induló főpolgármester-jelöltnek még soha nem kellett ajánlásokat gyűjtenie. A Telexnek arról beszélt: az elmúlt hetekben már szerzett némi rutint, több pulttal is kint voltak Budapest forgalmasabb csomópontjaiban.

Szombat reggel 11 helyszínen kezdték gyűjteni az ajánlásokat, és május 6-ig 5 ezer érvényes aláírást kell összeszedniük, hogy Vitézy neve is felkerüljön a szavazólapra. „Bízom benne, hogy gyorsan meglesz a szükséges számú aláírás, de nem tudunk versenyezni azzal a két nagy szervezett pártvilággal, amit a DK és a Fidesz testesít meg” – fogalmazott Vitézy, aki a jelöltek közül elsőként ért a Széll Kálmán térre.

Az önkormányzati választáson mindig a főpolgármester-jelölteket övezi a legnagyobb érdeklődés, de Vitézy szerint most az EP-választás és Magyar Péter megjelenése miatt alaposan meg kell küzdeni a figyelemért. Ő elsősorban a programját szeretné eljuttatni a választóknak, és nem azzal szeretne figyelmet szerezni, hogy mit mond a többi jelöltről. „A másik két indulónak nincs olvasható programja. A főpolgármester-jelöltek közül egyedül nekem van honlapom és programom” – tette hozzá.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az igazi sztár azonban a Széll Kálmán téren nem Vitézy volt, hanem a hamarosan befutó Magyar Péter, akire sokan egyenesen messiásként tekintenek az elmúlt hetekben. Még le sem tudtak pakolni Magyar aktivistái, amikor körbevették őket a rajongók, hogy aláírják a Tisza Párt íveit. A pultok összerakásakor látszott csak igazán, hogy még nincs meg a rutin, alaposan meggyűlt a bajuk, hogy fel tudják állítani a Magyar Péter fotójával díszített standot. A munkába beszállt Magyar is, akit azonnal lerohantak a választók pár szóért és szelfiért. Még néhány spanyol turista is készített közös képet vele.

„Ha olyan eredményt ér el a Tisza Párt június 9-én, amely a Holdról, de legalább a Karmelitából látszik, akkor sokkal gyorsabban jöhet ebben az országban változás, mint azt sokan remélni merik”

– mondta a Telexnek a választás tétjéről Magyar, aki pénteken még Békés megyében kampányolt.

Szombaton 14 budapesti helyszínen kezdték el gyűjteni az ajánlásokat, és pár óra alatt össze is jött az induláshoz szükséges 20 ezer aláírás. Magyar azt írta Facebook-oldalán: folytatják a gyűjtést, vasárnaptól már vidéken is jelen lesznek az aktivistáik.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Mindenhonnan olyan fotókat kapok, hogy tömegek állnak. Meg kell nézni, hogy a Fidesz pultjainál nulla ember áll, a többi helyen talán 1-2, nálunk meg tömegek vannak” – mondta lapunknak Magyar, aki később odament kezet fogni Vitézy Dávidhoz, majd Szentkirályi Alexandrához is, akinek azt javasolta, hogy kevesebbet gyurcsányozzon a kampányban. Ő is kapott egy jó tanácsot a fideszes főpolgármester-jelölttől: kevesebbet orbánozzon.

A krisnások zenéjét csak Márki-Zay hangja nyomta el

A Fidesz alig pár méterre Magyartól állította fel a pultjait, és így még látványosabb volt a különbség az érdeklődésben. Szentkirályi pultja mellett Dombi Rudolf II. kerületi és Fonti Krisztina XII. kerületi polgármesterjelölt is a Széll Kálmán téren gyűjtötte az ajánlásokat. Utóbbit Pokorni Zoltán is elkísérte, aki 2006 óta irányítja Hegyvidéket, de idén nem indul el a választáson. A Fidesz jelöltjeit öltönyös és Változást Budapestnek! pólós Fidelitas-aktivisták támogatták.

Hidvéghi Balázs arról beszélt a Telexnek: több ezer aktivistával vannak jelen az utcákon, és a kampányban mind a 23 fővárosi kerületet végigjárják, hogy minél több embernek bemutathassák Szentkirályi 7 pontos választási programját. „Erőteljes indulásra és kampányra készülünk” – fogalmazott Hidvéghi. Némi meglepetésre megjelent Szentkirályi Alexandra is, akit eddig igyekeztek rejtegetni a kampányban. A Fidesz főpolgármester-jelöltjének mi is fel tudtunk tenni pár kérdést, erről itt írtunk bővebben.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Mire elmúlt tíz óra, már a nap is kisütött, a Széll Kálmán tér nagy része pedig megtelt a pártok pultjaival, aktivistáival és az érdeklődőkkel. Már állt a Vona Gábor-féle Második Reformkor és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt standja is, amikor Karácsony Gergely sátra még mindig nem nyitott meg. Hiába kezdték már el összerakni az aktivisták reggel, nem érkeztek meg az ajánlóívek, így jókora késéssel tudtak csak beszállni a versenybe.

Karácsony a XVIII. kerületi Havanna-lakótelepen kezdte a kampányt, és onnan ment át több pesti helyszínre. Ott volt viszont a Széll Kálmán téren az LMP-s Ungár Péter, a párbeszédes Tordai Bence, és a jól megszokott kék szalagjával megérkezett Márki-Zay Péter is, aki körbement kezet fogni Magyar Péterrel, Vitézyvel és minden más jelölttel. „A kedvenc árulóm” – üdvözölte mosolyogva az LMP-s Ungár Pétert, de a fideszes Fonti Krisztinának is sok sikert kívánt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Telexnek arról beszélt, éjfélkor Hódmezővásárhelyen már elkezdték feltenni a plakátokat, ő reggel utazott Budapestre, ahol több helyszínen is kampányol a Mindenki Magyarországa Néppárt EP-listájáért. Bízik benne, hogy két hét alatt meglesz az induláshoz szükséges 20 ezer aláírás. A kampányban négy hétvégén át járja majd az országot, hét közben pedig Hódmezővásárhelyen küzd azért, hogy harmadszor is nyerni tudjon a polgármester-választáson.

Miközben a háttérben a kitelepült krisnások zenéltek és táncoltak, Márki-Zay mikrofont ragadott, és egy kihangosítóval hamar leuralta a hangja a teljes Széll Kálmán teret. Arról beszélt egyebek mellett, hogy ők támogatják Magyar Pétert, és minden messiás mögé beállnak, akivel le lehet váltani a Fideszt.

A Momentum és Donáth Anna a Nyugati téren kezdte gyűjteni az aláírásokat, Dobrev Klára és DK pedig a Garay téren indította a kampányát. Dobrev itt három célt jelölt ki: június 9-én meg kell tartani azokat a településeket, ahol 2019-ben már nyerni tudott az ellenzék, és győzni kell azokon a helyeken, ahol legutóbb ez még nem sikerült. Az EP-választáson pedig az a DK célja, hogy kisebbségbe szorítsák Orbán Viktort. „Ha Orbán elveszíti a többséget, akkor egy előrehozott választáson fogunk gondoskodni arról, hogy a hatalmát is elveszítse” – tette hozzá Dobrev, aki a DK-MSZP-Párbeszéd közös listáját vezeti. (Cseke Balázs – Budapest)

Győr: Borkai embereit feltartóztatta a rendőrség

Győrben nehéz lenne azt állítani, hogy a választási kampány szombaton indult volna. Itt már hónapok óta üzengetnek egymásnak a jelöltek, és a Borkai–Dézsi-csörte mellett kialakult egy másik párharc is az ellenzéki oldalon induló Pintér–Glázer között. Összesen nyolc polgármesterjelöltről tudni jelenleg a városban, hamarosan kiderül, hogy a szavazólapon végül hány név szerepel majd.

Az indulók többségét ívekkel a kezükben találtuk meg a városban. A jelenlegi fideszes polgármestert, Dézsi Csaba Andrást arról kérdeztük, hogy mit vár a kampánytól, mire ismét elmondta, amit néhány hete többször is:

Borkai befolyásolható, bűnözői csoport vette körül, így agresszív, lejárató kampányra számít.

De ő, ahogy mondja: „nem veszem fel a kesztyűt”, az elért eredményeket bemutató üzenetekre koncentrál.

Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook
Fotó: Dézsi Csaba András / Facebook

Az újraindulását tavaly nyáron bejelentő, most már civil Borkai Zsolt ugyanezt mondta, de fordított előjellel. Megemlített egy szerinte közpénzzel megtámogatott újságot, amely több ember, köztük az ő lejáratását is szolgálja. „Mire számítok? Már semmi újra. Eddig is mindent bevetett ellenem, ez lesz a következő ötven napban is, de én nem hátrálok.” Azt is mondta, hogy a választási bizottságnál panaszt tettek, reggel ugyanis négy aktivistájukat feltartóztatták a rendőrök arra hivatkozva, hogy bejelentési kötelezettségnek kellett volna eleget tenni, ha aláírásokat akarnak gyűjteni. Ilyen kötelezettség azonban nincs.

Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért polgármesterjelöltje úgy gondolja, pártjának alapvetően Borkai és Dézsi az ellenfele, és e három csapat között fog eldőlni a választás is. A DK-jelölt Glázer Tímea szerint a Dézsi és Borkai közötti felfokozott hangulat mellett valóban van feszültség ellenzéki oldalon is, mivel nem egy ellenzéki összefogásként indulnak, ami – mint fogalmaz, „sikerre vihetné a várost”.

Győrben a DK „mocskos kampányra számít”, ami a pártot szerinte annyiban érinti kellemetlenül, hogy manapság bármerre megy az ember győriként, mindenhol ezt hallja a városról, „ja, Győr, ahol a Borkai van…”. (Sudár Ágnes – Győr)

Pécs: „Márti néni, a sajtónak nem nyilatkozunk”

Pécsen az ajánlóívek átvételére a választási iroda szombat reggel nyolcas nyitása előtt a Mi Hazánk, a Pécs Jövőjéért Egyesület (DK–MSZP–Jobbik–Momentum), a Fidesz–KDNP–ÖPE és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái vártak. Ennél már most több jelölőszervezetről lehet tudni (Mindenki Pécsért Egyesület, Tiszta Kezek), de van, amelyiknek még nem jogerős a nyilvántartásba vétele.

A kormánypártok elsősorban a négy pártiroda környékén gyűjtik az aláírásokat, de a városvezető ellenzéki pártszövetséghez és a Kutyapárthoz hasonlóan a Pécs forgalmasabb pontjain is lesznek pultjaik. A Mi Hazánk szombatra elsősorban kopogtatást tervez, mert „ilyenkor vannak otthon az emberek”. Pécsen a jelöltállításhoz az egyéni választókerületek méretétől függően 67-73 ajánlásra van szükség, míg a polgármester-jelöltséghez 500 aláírás kell.

A pécsi vásárban vasárnap várhatóan minden szervezet egyszerre fog pultozni, éppen ezért itt – a korábbi kampányok tapasztalatai alapján – érdekes helyzetek szoktak kialakulni.

„Márti néni, a sajtónak nem nyilatkozunk”

– mondta az egyik fideszes aktivista az uránvárosi pártiroda közelében kihelyezett pultnál. A külön felvilágosított nyugdíjas asszony nem sokkal korábban mondta el a Telexnek, hogy a változásra szeretne szavazni, ezért támogatja a kormánypártokat. Tőlük alig 50 méterre pultoztak az ellenzéki városvezetés aktivistái is, köztük a város MSZP-s alpolgármestere, Nyőgéri Lajos, akik szerint a pultozás nemcsak az aláírásgyűjtésről, hanem a láthatóságról és a beszélgetésekről is szól. (Gűth Ervin – Pécs)

Szeged: Hatodik kampányára készül Szegeden Botka László

„Nagyon akarjuk, hogy ők nyerjenek, azért vagyunk itt. Hogy miért?! Hát mert ők a legjobbak!” – válaszolta egy ősz hajú hölgy az Összefogás Szegedért pultjára mutatva a Telex kérdésére Szegeden, a város egyik nagy lakótelepén, Tarjánban, a Víztorony téren. Többek között ezen a helyen kezdte meg az ajánlások gyűjtését az Összefogás Szegedért Egyesület a képviselőjelöltek és a 22 éve folyamatosan polgármester Botka László támogatására, aki több gyűjtőpult helyszínén is megjelent a délelőtt folyamán. A DK, az MSZP és a Momentum támogatásával induló Botkával szemben Fülöp László kommunikációs szakember, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje indul.

Szeged-Szőregen, a városrész központjában sokkal kisebb volt a forgalom, a két nagy politikai tömb az élelmiszerüzlet mellett, az út két oldalán egymáséval szemben állította fel a pultját. Jánossy Kinga, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje a kerti munkára gyanakodott a kis létszám miatt. „Én is azt csinálnám, ha nem lennék itt” – tette hozzá.

A városban hosszú idő óta nagy az önkormányzati választás tétje a a BYD kínai elektromos-autó gyár, és a szintén épülő Rheinmetall üzem megjelentése miatt, hiszen ezek a beruházások a sajtófigyelem mellett pénzt és politikai befolyást is hoznak magukkal. (Móra Ferenc Sándor – Szeged)

Mosonmagyaróvár: az agrárminiszter városa is belekezdett

Amint szombat reggel nyolc óra után felvette az ajánlóíveket, a mosoni piacon kezdte meg a gyűjtést a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az LMP és az MSZP közös polgármesterjelöltje, Szabó Miklós és képviselőjelöltjeik. Köztük az az Ábrahám Tivadar is szerepel, akiről nemrégiben a Telex is írt: helyi elnökként a DK-ból is kilépett, mert az országos elnökség a jobbikos polgármesterjelölt támogatására szólította fel.

Fotó: Olvasónk / Telex
Fotó: Olvasónk / Telex

Több másik helyszín mellett – a plakátjai szerint – a DK és a Jobbik által támogatott helyi Reflexum Egyesület jelöltjei is a piacon hirdettek aláírásgyűjtést. Ők szintén a jelenlegi Fidesz–KDNP-s többségű városvezetést szeretnék leváltani. Itt azonban furcsa a helyzet, hisz polgármesterjelöltjük Keresztély Rita, ám alig egy hete Gréczy Zsolt, a DK szóvivője Mosonmagyaróváron járt, és azt írta: Magyar Zoltán (Jobbik) a DK által is támogatott közös ellenzéki polgármesterjelölt.

Szombat reggel Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán kérte, támogassák aláírásukkal Mosonmagyaróváron a Fidesz–KDNP jelöltjeit, akik erre a szombatra nem hirdettek ajánlásgyűjtést. (Cséfalvay Attila – Mosonmagyaróvár)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!