Borkai embere, Hajtó Péter állítja, látta, ahogy Dézsi Csaba András földre nyomva beletérdelt a felesége oldalába, az érintettek mást mondanak

2024. április 4. – 22:20

Borkai embere, Hajtó Péter állítja, látta, ahogy Dézsi Csaba András földre nyomva beletérdelt a felesége oldalába, az érintettek mást mondanak
Itt még baráti volt a kapcsolat: balra Hajtó Péter, jobbra Dézsi Csaba András – Fotó: Facebook / Dézsi Csaba András
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hajtó Péter hazugságvizsgáló gép kontrollja alatt tett csütörtök délután vallomást arról, hogy látta, amint Dézsi Csaba András a földön fekvő feleségébe térdel egy bodajki társasági eseményen. Állítólagos privát SMS-üzenetek képernyőfotóit is nyilvánosságra hozta a győri politikus, szerinte ezek kellő bizonyítékkal szolgálnak arra nézve, hogy a város fideszes polgármestere „kapcsolati erőszakot” követett el.

Hajtó Péter a győri közgyűlés tagja, a Fidesz színeiben nyert egyéni körzetet 2019-ben, de mivel a frakcióból tavaly nyáron kizárták, most független képviselő, 2024-ben pedig már Borkai Zsolt csapatában indul. Két évvel ezelőtt ő is meghívót kapott egy ismert győri nagyvállalkozó ünnepi rendezvényére, amelyen több száz vendég vett részt, köztük a polgármester és a felesége. Azt is beszélik, hogy videófelvétel(ek) készült(ek) a házaspár incidenséről.

Látta? Igen. Zsarolta? Nem.

Hajtó nem ezt a videót hozta most nyilvánosságra – már csak azért sem, mert neki nincs ilyen felvétele, ezt maga állítja a poligráfos vizsgálaton. De azt állítja, saját szemével látta, hogy mi történt az ünnepi összejövetelen. Ezeket a hazugságvizsgálat kérdés-válaszaival osztotta meg a Facebook-oldalán, többek közt ezeket:

  • Látta-e, hogy Dézsi Csaba a sofőrje segítségével kiráncigálja a feleségét a bodajki kastélyból? Igen.
  • Szemtanúja volt-e annak, hogy Dézsi Csaba a földre nyomva beletérdelt a feleségébe? Igen.
  • Látta-e, hogy Dézsi Csaba az akarata ellenére tuszkolta a szolgálati autóba a feleségét? Igen.
  • Kérte-e Dézsi Csaba Önt arra, hogy felesége zavartságát hamisan az unokája betegségével indokolják? Igen.
  • Zsarolta-e, kényszerítette-e Dézsi Csabát a bodajki eseményekkel kapcsolatban bármivel? Nem.

A többi állítás megtalálható itt, köztük több olyan SMS-váltásról készült képernyőfotó is, amiket Hajtó állítása szerint Dézsi Csaba András feleségével folytatott. Ezekben elvileg a feleség azt írja, nem volt ok arra, hogy betuszkolják őt az autóba, és megalázó volt a nyilvános veszekedés.

A városban régóta terjeng a pletyka

A Hajtó által most elmondott esetről Győrben hosszú hónapok óta hallják az emberek a pletykákat. A híreszteléssel igen csak egybecsengő esetről korábban beszélt maga Dézsi Csaba András is, csak más megvilágításban.

Először 2023 májusában a Blikknek nyilatkozott a feleségével közösen. A cikk arról szólt, hogy súlyos betegséggel küzdött meg Dézsi felesége, Vera, és egy rendezvényen – a betegségéből fakadóan – rosszul lett. „Zavart voltam, nem igazán tudtam magamról, ezt pedig a férjem rögtön észrevette. Azonnal a karjába kapott és legalább ötven ember szeme láttára cipelt ki egyedül, minden segítség nélkül a kocsinkhoz. (…) Mit gondol, más segített neki vagy megkérdezték, mit tehetnek értem? Dehogy! (…)

Később hallottam, hogy voltak, akik inkább fotózták és videózták, ahogy
a polgármester az ölében cipeli, húzza-vonja a feleségét, és talán még küldözgették is egymásnak” – mondta az interjúban Dézsi felesége.

A Telex több emberrel is beszélt, akik részt vettek az eseményen. Volt, aki egy pofont látott elcsattanni, de azt állítólag még a feleség adta Dézsi Csaba Andrásnak. A polgármester ezek után – folytatta egy másik szemtanú – megpróbálta kitessékelni az udvarra és autóba ültetni a házastársát, aki azonban nem akart beszállni kocsiba, így Dézsi Csaba András és a hivatali sofőr közösen próbálta rábírni erre. Ezt a dulakodást már többen felvették a telefonjukkal, és ha tényleg létezik egy videó, akkor abból kiderülhet, hogy igazak-e a további állítások az esetleges bántalmazásról. Az esetet nem láthatta mindenki, de a vendégseregen már úgy szaladt körbe egy pillanat alatt a hír, hogy a házaspár „összebalhézott”.

Borkai borított, ő ütésről beszélt

Borkai Zsolt az újraindulását néhány héttel később, 2023. június 9-én jelentette be, Dézsi pedig már aznap azt nyilatkozta a Telexnek, hogy abszolút tisztességtelen kampányra számít.

Az elmúlt hónapokban a Facebook bugyraiból aztán újra és újra feltört az esetről, illetve a videófelvételről szóló híresztelés. Volt olyan – igaz, kamuprofilnak tűnő személyazonossággal rendelkező posztoló –, aki konkrét dátumot is leírt:

2024. május 12-én nyilvánosságra hozza a felvételt az esetről.

Borkai Zsolt azonban beelőzte, és az ATV-ben azt mondta, ő látta a videót, azon pedig „Dézsi megüt valakit”. Dézsi Csaba András az aznapi győri közgyűlésen kemény szavakkal reagált erre, Borkait körülvevő bűnözői körről beszélt, illetve azt mondta: „Ez az ember (Borkai) egy tátongó seb, ezt én bevarrom a győriek segítségével tizenegy hét múlva, de lehet, hogy a rendőrségnek kell őt bevarrni.” Azt is állította, hogy nincs ilyen felvétel, vagy ha van, azt mesterséges intelligencia segítségével „buherálták meg”.

Mindez alig több, mint egy hete, március 26-án történt, az események pedig – leginkább a Facebook felületén – felpörögtek. Dézsi Csaba András azon túl, hogy sorra osztott meg közös fotókat és videókat a feleségével (korábban jóval ritkábban olvashattunk ilyen tartalmakat, mert a Facebookon rendszerint a polgármester szerepelt), a Kisalföldnek is adott egy interjút, amelynek végén már „banditákról” beszélt, és gyakorlatilag megismételte, ami anno a Blikkben is megjelent az aznapi eseményekről.

Hajtó kapcsolati erőszaknak nevezte

Akcióba lépett ekkor Hajtó Péter is, aki Borkaival együtt, a Közösen a Jövőnkért Egyesület színeiben indul az idei önkormányzati választásokon, legutóbb pedig egy tűzcsappal vívott közelharcot. Kapcsolata – a városházi folyosói hírek szerint – korábban kimondottan jó és bizalmi volt Dézsi Csaba Andrással, ez tavaly nyáron vett gellert kapott, ki is zárták a Fidesz önkormányzati frakciójából, azóta nyílt harcot vívnak.

Hajtó most tovább ment annál is, amit Borkai Zsolt az ATV-ben állított. Egyrészt nevesítette a helyszínt és az időpontot: Bodajk, 2022. augusztus 26., este. Másrészt kijelentette, hogy

„Győr város jelenlegi polgármestere erőszakosan viselkedett. Amit tett, azt úgy hívják, hogy kapcsolati erőszak.”

Ezt április 2-a késő délutánján írta ki az oldalára, hozzátéve, hogy a polgármesternek „48 órája van elmondani a történteket”, máskülönben „kénytelen leszek minden rendelkezésemre álló bizonyítékot bemutatni”.

Közben történt még egy közjáték, a poszt után ugyanis nem sokkal egy, magát Hajtó szerint rendőrnek kiadó férfi felhívta a győri politikust, és elég zavarosan ugyan, de arra kérte az illető, hogy „bűncselekménynek vélt magatartási formától próbáljon tartózkodni”. Hajtó ezt a telefonjával felvette és megosztotta. Dézsi Csaba András is tett közben feljelentést, zajlik a nyomozás „kényszerítés megalapozott gyanúja” miatt, ismeretlen tettes ellen.

Szerinte Dézsinek le kell mondania

A Hajtó által adott 48 órás határidő csütörtökön délután járt le, ekkor mutatta be, hogy egy poligráfos vizsgálat során is elmondta, mit látott Bodajkon. A vizsgálatot ő kérte, ez nem hatósági eljárás volt, hanem a saját akarata. A vizsgálat eredménye pedig az lett, hogy a nyolc kérdés egyikére sem adott megtévesztő választ.

Hajtó Péter a Telex kérdésére, hogy miért most hozta nyilvánosságra ezt az esetet, ami két éve történt, azt válaszolta: Dézsi Csaba miatt, aki a legutóbbi közgyűlésen is bűnözői körökről beszélt, és nyilvánvalóan rá célzott ezzel. „Kénytelen voltam elmondani az igazságot.” Megteszi ezt akkor is, ha esetleg tanúként hallgatják ki. Videófelvétele nincs, de nem zárja ki, hogy egyszer valaki nyilvánosságra hoz egyet, amelyen nagyon hasonló képkockák lesznek. Szerinte kellő bizonyítékkal szolgálnak a poligráfos vizsgálat kérdései és válaszai, Dézsinek pedig ezek után le kell mondania.

Ennyi a válasz

Megkerestük a Dézsi házaspárt a poszt után, Dézsi a bejegyzés nyilvánosságra kerülése idején egy jótékonysági gálán vett részt. Már korábban is jeleztük feléjük, hogy véleményükre mindenképpen számítunk. Végül a városvezető is egy posztot közölt saját Facebook-oldalán, és mint megtudtuk, ez egyben a házaspár reakciója is. A képviselő nevét használták fel a kommentárhoz. Íme:

Ezt posztolta ki Dézsi Csaba András polgármester csütörtökön, késő este – Dézsi Csaba András/ Facebook
Ezt posztolta ki Dézsi Csaba András polgármester csütörtökön, késő este – Dézsi Csaba András/ Facebook

A győri Fidesz Dézsit indítaná újra

A Fidesz győri szervezete február végén jelentette be, hogy a várost jelenleg is vezető, Dézsi Csaba Andrást 100 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett javasolja újból polgármesterjelöltnek. Győrnek mostanra már nyolc polgármesterjelöltje van. Mivel az ellenzék hasonló hírekkel egyelőre nem szolgál, kivétel talán Pintér Bence legutóbbi akciója, így az országos közvélemény joggal gondolhatja úgy, hogy Győrben a kampány Dézsi és Borkai párharcáról szól.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!