Rendőrt hívtak a győri civil polgármesterjelöltre, aki a kiperelt közadatokat akarta a helyi közszolgáltató cégtől

2024. április 2. – 13:38

Rendőrt hívtak a győri civil polgármesterjelöltre, aki a kiperelt közadatokat akarta a helyi közszolgáltató cégtől
Pintér Bence, amint két rendőr kivezeti – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Rendőrök vezették ki a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. székházából Pintér Bence civil polgármesterjelöltet, aki a Kúria határozatát akarta átadni az igazgatónak. A bíróság jogerős döntése szerint a cég köteles kiadni közérdekű adatokat a 2021-2022-es alvállalkozói szerződéseiről.

A Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-t (GYHG-t) 2013-ban alapították, a győri önkormányzat tulajdonában van, nevéből adódóan hulladékszállítással foglalkozik.

A Győr-Szol Győr városüzemeltető cége, amit 2009-ben alapítottak, a távhő, a temetők, a parkolás, a társasházüzemeltetés és még sok minden hozzá tartozik. Legutóbb azzal szolgáltatott hírt magáról, hogy kiszervezték volna Győrben a közterek tisztítását a milliárdos Paár Attila cégének, de ezt az utolsó pillanatban megvétózták a magas ár miatt.

E két cégtől akarta megtudni Pintér Bence, hogy mennyit fizettek az alvállalkozóiknak 2021-2022-ben.

Ugyan kúriai határozat kötelezi már mindkét céget, hogy adják ki az adatokat, ezt eddig nem tették meg. A GYHG-nál a határidő lejárt, a Győr-Szol hatvan napot kapott, ők még időn belül vannak.

A közadatigénylést elindító Pintér Bence újságíró, aki a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lett, és indul a 2024-es választáson, kedden reggel megpróbálta a Kúria határozatát átadni egy illetékesnek a GYHG-nál.

Pintér sajtótájékoztatót hívott össze a helyszínre. Itt mondta el, hogy egy éve pereskedik már a GYHG-vel – illetve a Győr-Szollal –, hogy az adatokat megkapja. És bár első-, másod-, majd harmadfokon is nyert a bíróságokon, ezek az adatok továbbra sem állnak a rendelkezésére.

A Telex kérdésére elmondta, hogy a GYHG-nél januárban született meg a végső, jogerős ítélet, és elvileg onnantól harminc nap volt arra, hogy jó eséllyel Excel-táblában megkapja a neveket és összegeket. Hiába.

Végül végrehajtást indított a céggel szemben, ez van most folyamatban.

Az is kiderült a helyszínen, hogy a végrehajtó április 25-ig adott haladékot a GYHG-nak. Utána ő teszi meg ugyanazt, amit Pintér Bence most próbált: bejutni a vállalathoz és megszerezni az adatokat.

„Azért nem értem az egészet, mert ez sok pénzébe kerül a városnak, hiszen a perköltségeket eddig is állni kellett, most pedig majd a büntetést. Ahelyett, hogy az adatokat kiadnák, ha valóban nincs mit takargatniuk, a végső utánig is húzzák az időt”- mondta Pintér. Hozzátette, hogy a 2023-as évre is kikérte már az adatokat, azokat sem kapta meg.

A GYHG központba akarta bevinni a Kúria határozatát Pintér Bence – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
A GYHG központba akarta bevinni a Kúria határozatát Pintér Bence – Fotó: Sudár Ágnes / Telex

Ezt követően elindult a GYHG bejáratához, hogy a Kúria határozatát átadja az igazgatónak. A biztonsági őrök nem engedték be, mondván, a vezető nincs az épületben, és olyan illetékes sem, akinek ezt át tudná adni Pintér. De mivel nem állt el a szándékától, rendőröket hívtak, végül ők vezették ki a civil polgármesterjelöltet.

A Telex kereste a GYHG igazgatóját, akit nem értünk el, telefonját nem vette fel. Írtunk a társaság hivatalos levelezési címére is, ott az automatikus választ megkaptuk, vagyis a kérdésünk célba ért. Ez így szól: mi az oka annak, hogy a kért adatokat nem adták ki? Amint megkapjuk a választ, cikkünket frissítjük.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!