Kiszervezték volna Győrben a közterek tisztítását a milliárdos Paár Attila cégének, de az utolsó pillanatban megvétózták a magas ár miatt

2024. február 27. – 14:48

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Rég láttunk ilyet Győrben, túl drágának találták a WHB-s ajánlatot, amelyről már a keddi közgyűlés előtt vita tört ki. A száz leggazdagabb magyar között rendre szereplő Paár Attila cége a WHB, amely meghatározó fejlesztő-építő vállalat Győr életében. Az volt Borkai Zsolt idejében is, számos közbeszerzés nyertese. A jelentős beruházásoknál most is ott látjuk a WHB logóját. Legutóbb a volt kekszgyár átépítését fejezték be, a „kocka” Győr, illetve az egyetem egyik ikonikus épületévé válhat.

A város közszolgáltató cége, a Győr-Szol tavaly írt ki közbeszerzési pályázatot a városüzemeltetés nagy részére. Szerepelt a kiírásban többek között fűnyírás, lombszívás, járdák, kerékpárutak, díszterek tisztítása, grafiti eltávolítása, karácsonyfák összegyűjtése, és még számos köztéri feladat.

A győztes cég a WHB Facility Management Kft. lett, ami a Paár Attila győri milliárdos vállalkozó tulajdonában lévő West Hungária Bau leányvállalata. A feladatot alvállalkozók bevonásával vállalta a cég.

Több mint kétmilliárd forintos keretösszegről van szó, pontosan nettó 2 milliárd 264 millió forintról, ennyit kellett volna tehát fizetnie Győrnek, illetve a Győr-Szolnak a Paár-féle cégnek, és az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy fizet is.

A keddi közgyűlést megelőző környezetvédelmi bizottsági ülésen a Borkai Zsolt csapatában induló, a Fidesz frakcióból tavaly nyáron kizárt és azóta is akciózó Hajtó Péter emelt szót ez ellen, arra hivatkozott, hogy

a közbeszerzési ajánlatban a korábbihoz képest háromszoros, van, ahol 15- vagy 20-szoros túlárazásokat lát.

Hajtó bejelentette, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, az ügyben nyomozás folyik.

Ezt a tényt a Győr-Szol jelenlegi elnöke az önkormányzati hetilapban tagadta, és közleményben jelentette be, hogy rágalmazásért beperli Hajtót. Ezt követően viszont Hajtó nyilvánosságra hozta a rendőrségi válaszlevelet, amelyben az szerepel, hogy a gazdaságvédelmi osztály mégiscsak nyomoz az ügyben.

A közgyűlés elé ennél a pontnál került az ügy, azt lehetett tudni, hogy a környezetvédelmi bizottság – ahol Hajtó a számokat nyilvánosságra hozta – nem támogatta a költségvetési tervezetet, amelyben szerepelt ez a tétel is.

A győri közgyűlésen elsősorban az ellenzéki padsorokból többen pedzegették ezt követően, hogy miért kell ez a közbeszerzés, amely „se nem jobb, se nem olcsóbb”, mintha az önkormányzati cég végezné a munkát, „ráadásul azt épp erre a feladatra hoztuk létre”.

A vita azért sem harapózott el, mert Hajtó Péter csak rövid felszólalást tett, annyit jelentette be, hogy a közgyűlést megelőzően egyeztetett a Győr-Szol vezérigazgatójával, Prédl Antallal. Dézsi Csaba András polgármester ezt nem hagyta annyiban, Prédl felszólította arra, hogy részleteket is mondjon. Ekkor derült ki – a közszolgáltató vezérének mondataiból –, hogy nem fogadják el a közbeszerzésen tett ajánlatot, mert az túl drága. Új kiírás lesz, várhatóan részfeladatokra és rövidebb időre, így szinte biztos, hogy olcsóbb ajánlat kerül másodjára az asztalra.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!