Íme a győri tűzcsap, amit nem kötöttek rá a vízvezetékre, de azóta megjavították

2024. január 24. – 03:41

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Ismeretlen tettes ellen tettem feljelentést” – mondta Hajtó Péter a Telexnek, miután egy mostani videója felszántotta a TikTokot. Már százezernél többen nézték meg, ahogy a győri önkormányzati képviselő a földből kifordít egy olyan tűzcsapot, amelyet ugyan beleállítottak a betonalapba, de a csövét nem csatlakoztatták a vízvezetékhez.

Cikkünk szerda reggel élesedett, a Pannon-Víz – bár kerestük őket – a Telexnek mostanáig nem nyilatkozott, az önkormányzati hírportálon a vezérigazgató viszont cáfolta Hajtót: a tűzcsapról tavaly novemberben kaptak bejelentést, azt megjavították, a videó tehát csak az előtt készülhetett. De lássuk, miről is van szó.

A győri Reptéri út egyik fontos és forgalmas útja Győrnek, az ipari parkhoz vezet. Valószínűleg épp a nagy forgalom miatt az állapota az elmúlt években siralmassá vált, de a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a közelmúltban végre felújíthatta a város. A beruházás 659 millió forintba került.

A munkákkal 2022 nyarán végeztek, a térség országgyűlési képviselője az átadáskor büszkén sorolta a beruházás sarokpontjait:

  • a Reptéri út több mint 1 kilométeres szakaszon új aszfaltburkolatot kapott,
  • gyalog- és kerékpárút épült a Pesti út és a Hűtőház út között,
  • megoldották a csapadékvíz-elvezetést,
  • új közvilágítási hálózatot építettek ki.

Eddig ezzel nem is volt gond, ám a Dézsi Csaba András győri polgármesterrel most már nyílt harcot vívó Hajtó Péter önkormányzati képviselő egy friss posztban újabb „okos” megoldásra hívta fel a figyelmet.

A videóban elmondja, hogy lakossági bejelentés alapján ment a helyszínre és nézte meg, hogy az egyik tűzcsap furcsán áll. Megnyitotta, és nem jött belőle víz.

Ezután heroikus küzdelmet folytatva, kifordítja az oszlopot a helyéről, és valóban azt látjuk, hogy a tűzcsap nincs semmire rákötve.

Holott, teszi hozzá Hajtó, a Pannon-Víz Zrt. feladata az évenkénti ellenőrzés. Ezt azért tudja, mert a novemberi győri közgyűlésen a katasztrófavédelem éves beszámolójánál erre gyanútlanul rákérdezett.

Szerinte büntetőjogi következménye lehet az ügynek, és a videón bejelenti azt is, hogy megteszi a szükséges intézkedéseket. Hajtó kedden a Telexnek azt mondta, ez már megtörtént, az ügyészség pedig hasonló gyorsasággal elrendelte a nyomozást foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés ügyében. Az eljárás Vas vármegyébe került.

Megkerestük a Pannon-Vizet, amely a térség vízszolgáltató mamutcége, mindenekelőtt azzal a kérdéssel, hogy valóban ők felelnek-e a tűzcsapok ellenőrzéséért,

és ha igen, akkor ezt az ominózus tűzcsapot mikor és hányszor ellenőrizték?

Rövid válaszukban azt írták, egyelőre nem nyilatkoznak az ügyben, de később sajtónyilatkozatot adnak ki.

Kérdeztük a katasztrófavédelmet is, hogy a videón szereplő tűzcsapot a rendszerük tűz esetén bevethető vízforrásként regisztrálta-e, vagyis számolnának-e vele egy riasztáskor. Az válaszolták, hogy a vármegyei igazgatóság nem rendelkezik a tűzcsapokról nyilvántartással, „azokat a vízszolgáltató, jelen esetben a Pannon-Víz Zrt. tartja nyilván”.

Leírják aztán, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében a településeken az oltóvíznyerési lehetőségeket az önkormányzatnak kell biztosítania. A Reptéri úton nincsenek lakóházak – ahogy a cikk elején írtuk is –, az egy ipari terület. „A jogszabály a létesítmények esetében előírja, hogy a magánterületen belül hány tűzcsapnak és hol kell lennie, ezekért a létesítmény tulajdonosa/üzemeltetője a felelős.”

Hajtó akcióját joggal tekinthetjük a győri önkormányzati választási kampány részének. A győri Fidesz-frakcióból kizárt, tavaly nyáron részegen szónokló Hajtó nem titkoltan támogatja a szintén exfideszes Borkai Zsolt újraindulását a városban. Hajtó Péter nemrég azt firtatta: vajon zsarolhatóvá vált-e Dézsi Csaba András győri városvezető egyik alpolgármestere. Ugyan a híresztelések nem igazolódtak, de Radnóti Ákos győri fideszes alpolgármester karaktergyilkosságot emlegetve lemondott.

Frissítés

A Pannon-Vizet – ahogy írtuk is – kerestük a cikk megjelenése előtt, nyilatkozni a Telexnek nem kívántak, azt ígérték, sajtónyilatkozatot adnak ki, ez eddig nem történt meg. Az önkormányzati hírportálon ugyanakkor megszólalt a társaság igazgatója, aki más megvilágításba helyezte a történetet.

Horváth Ottó vezérigazgató a riportban elmondta, hogy tavaly novemberben értesültek a lakossági bejelentésről, kijöttek és helyreállították a hibát. A most feltöltött videó ezért csak korábban készülhetett. A tűzcsapból már folyik a víz. A Reptéri úti vízvezeték-hálózat kiépítése a győri útkezelő beruházásában valósult meg még 2018-ban – teszi hozzá a vezérigazgató. Ez azért fontos mondat, mert akkor Borkai Zsolt volt Győr polgármestere. A Pannon-Víz azóta üzemelteti a hálózatot, „nem vesz át a társaság olyan víziközmű-elemet, ami nem felel meg a jogszabályoknak” – hangsúlyozta Horváth Ottó.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!