Ötven nap múlva választás, itt van minden fontos tudnivaló a kampányról

Ötven nap múlva választás, itt van minden fontos tudnivaló a kampányról
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat reggel hivatalosan is megkezdődött a kampányidőszak, ötven nap múlva, június 9-én lesz az európai parlamenti- és önkormányzati választás Magyarországon. Idén először tartják egy napon a két választást, azaz egyszerre szavazunk a 21 magyar EP-képviselőről és a polgármesterekről, önkormányzati-, illetve vármegyei képviselőkről.

A jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek szombat reggel 8 órától vehetik fel az ajánlásgyűjtő íveket a választási irodáktól, és ekkor indul az aláírásgyűjtés.

A választás napjáig szabadon lehet plakátolni az országban, csak a kiadó nevét, székhelyét és a kiadás felelősének nevét kötelező feltüntetni. Ebben az időszakban könnyebben lehet választási gyűléseket szervezni, és a jogszabályok szerint csak ilyenkor lehet politikai reklámokat közzétenni a médiában.

Az első akadály: megtalálni a választókat

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek május 3-áig 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtenek össze. Ezt az akadályt 2019-ben 9 párt tudta megugrani. Most 35 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba.

Az EP-listavezetőket az ismertebb pártok már előre bejelentették, mutatjuk a névsort:

  • Fidesz-KDNP: Deutsch Tamás;
  • DK-MSZP-Párbeszéd: Dobrev Klára;
  • Tisza Párt: Magyar Péter;
  • Mi Hazánk Mozgalom: Toroczkai László;
  • Momentum: Donáth Anna;
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Le Marietta;
  • LMP: Ungár Péter;
  • Jobbik-Konzervatívok: Róna Péter;
  • Mindenki Magyarországa Néppárt: Márki-Zay Péter;
  • Nép Pártján: Jakab Péter;
  • Második Reformkor: Vona Gábor;
  • Munkáspárt: Thürmer Gyula.

Az aláírásgyűjtés szabályai nem változtak a korábbiakhoz képest:

  • Egy választópolgár több EP-listát is ajánlhat.
  • Az ajánlóívre a név mellett a lakcímet és a személyi azonosítót (személyi szám) kell felírni.
  • Az ajánlás csak akkor érvényes, ha a választó a saját kezével írja alá. A többi adatot az ajánló választópolgár jelenlétében más is felvezetheti az ívre.
  • Az ajánlóíveken szereplő adatokból tilos választói adatbázist építeni vagy azokat egyéb célokra felhasználni, mint ahogy fizetni sem szabad az aláírásért.
  • Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, a másolt íveket nem fogadják el. A lapokon egyedi azonosító szerepel, de rajta van a jelölőszervezet neve is.

A pártoknak az összes átvett ívet (még az üreseket is) vissza kell adniuk a helyi választási irodának, amely ellenőrzi az ajánlások érvényességét. Csak az első 20 ezer érvényes aláírást számolják össze, úgyhogy annak az égvilágon semmi jelentősége nincs, hogy ezen felül ki mennyit gyűjt össze.

Otthonról is ellenőrizheti, kinek írt alá

Április 20-án kezdhetik gyűjteni az ajánlásokat az önkormányzati választásra a polgármester- és képviselőjelöltek is.

A főpolgármester-jelölteknek minimum 5 ezer fővárosi választópolgár ajánlására van szükségük az induláshoz. Eddig négyen jelezték indulási szándékukat:

  • Karácsony Gergely: DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd;
  • Szentkirályi Alexandra: Fidesz-KDNP;
  • Vitézy Dávid: LMP-Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és
  • Grundtner András: Mi Hazánk Mozgalom.

Polgármesterjelölt pedig az lehet, akit

  • a 10 ezernél kisebb lakosú településeken a választópolgárok legalább 3 százaléka,
  • a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezernél kevesebb lakosú településeken 300 választópolgár, míg
  • a 100 ezernél több lakosú nagyvárosokban legalább 500 választópolgár ajánl.

Nem sok idejük lesz a jelölteknek az ajánlásgyűjtésre: a képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb május 6-ig kell bejelenteni a választási bizottságnál. A kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni.

Az ajánlásokat a helyi választási irodák aztán három napon belül ellenőrzik, és ha mindent rendben találnak, akkor legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a jelölteket és listákat. Ez azt jelenti, hogy

nagyjából egy hónappal a választások előtt lesz pontos névsorunk arról, hogy kik szerepelnek majd a szavazólapon.

Szombaton indul a Nemzeti Választási Iroda oldalán a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlás-ellenőrző szolgáltatás is, amely segítségével a választók ellenőrizhetik, hogy melyik jelöltet vagy listát támogatták az aláírásukkal.

A 2022-es parlamenti választás előtt debütált ez a fejlesztés. Akkor az ország jó pár pontjáról írtak olvasóink, hogy visszaéltek az adataikkal: tudtuk és akaratukon kívül felkerültek a Gődény György-féle Normális Élet Pártja vagy a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívére. Ez a két párt most is elindul, ám a kamupártoknak valójában nem nagy buli az EP- és önkormányzati választás, ezeken ugyanis semmilyen kampánytámogatást nem kapnak az államtól.

A valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon egy gyors azonosítás után juthat el arra a felületre, ahol meg tudja nézni, hogy kiknek adott ajánlást. Ha azt látja, hogy olyan pártoknál vagy jelölteknél is szerepel az ajánlása, akiknek nem írt alá, a helyi választási irodához és a rendőrséghez tud fordulni.

Aki külföldön van június 9-én, csak az EP-listára szavazhat

Idén először egy napon lesz az EP- és önkormányzati választás, ám a szavazás szabályai némileg különböznek. Az önkormányzati választáson csak azok a nagykorú magyar és európai uniós állampolgárok szavazhatnak, akiknek van Magyarországon állandó lakcíme vagy február 11-ig létesített tartózkodási helye.

Ha a bejelentett tartózkodási helyéhez tartozó szavazókörben voksolna, akkor május 31-ig kell az átjelentkezési kérelmet benyújtani online vagy személyesen. További részleteket erről itt talál.

Az EP-választáson az ország bármely, szabadon választott településének kijelölt szavazókörében lehet szavazni, az átjelentkezési kérelmet ugyanúgy kell benyújtani, mint az önkormányzati választásnál.

Az EP-választáson azok a magyar állampolgárok is szavazhatnak, akik június 9-én külföldön tartózkodnak.

Levélben azok a választópolgárok adhatják le a voksukat, akik nem rendelkeznek lakcímmel sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában. Nekik május 15-ig kell regisztrálniuk a névjegyzékbe. A szavazási levélcsomagot aztán a választási iroda elküldi a megadott címre, de személyesen is át lehet venni a kijelölt külképviseleteken vagy határmenti településeken. Eddig több mint 125 ezren jelezték, hogy élnének ezzel a lehetőséggel.

Rosszabbul jártak azok a külföldön tanuló vagy dolgozó magyar állampolgárok, akiknek van magyarországi vagy uniós lakcímük. Ők nem szavazhatnak levélben, hanem el kell menniük a legközelebbi külföldi magyar nagykövetségre vagy konzulátusra. Május 31-ig adhatják be a kérelmet, hogy felvegyék a külképviseleti névjegyzékbe. Mostanáig 2966 választót vettek külképviseleti névjegyzékbe.

További fontos határidők:

  • A mozgóurna iránti kérelmet június 5-én 16 óráig lehet benyújtani online, személyesen pedig a helyi választási irodánál június 7-én 10 óráig van rá lehetőség.
  • A mozgássérült választók június 5-én 16 óráig igényelhetik, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhassanak,
  • a látássérült választók pedig május 31-én 16 óráig kérhetnek Braille-írással ellátott szavazósablont.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!