Szentkirályi Alexandra: Egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos

Szentkirályi Alexandra: Egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos
Szentkirályi Alexandra a Széll Kálmán téren gyűjtött aláírásokat 2024. április 20-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Először jelent meg nyilvános eseményen Szentkirályi Alexandra volt kormányszóvivő, mióta bejelentették, hogy ő lesz a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje a június 9-i választáson. Szombat délelőtt a Széll Kálmán téren beszállt az ajánlások gyűjtésébe, és néhány kérdést a Telex is feltehetett neki.

Arra voltunk kíváncsiak többek között, hogy Orbán Viktor részt vesz-e valamilyen formában a kampányában. A miniszterelnök eddig látványosan kerülte az önkormányzati választások említését is, és beszédeiben kizárólag az EP-választással foglalkozik. Orbán nem volt ott Szentkirályi szerdai zárt körű kampánynyitó rendezvényén, a Fidesz pénteki kampánynyitóján mondott beszédében pedig egy szóval sem tért ki az önkormányzati választásokra és Budapestre.

A fideszes főpolgármester-jelöltnek nincs hiányérzete. „Abszolút érzem magam mögött miniszterelnök úr támogatását” – mondta a Telexnek Szentkirályi, hozzátéve: pénteken találkozott Orbánnal, a Fidesz kampánynyitó rendezvényén váltottak néhány szót. „Kaptam tőle biztató szavakat, dicsérte ő is a kampányomat, de nekem nyilván ugyanennyire számít az a sok száz budapesti választó, akiktől eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam.”

„Számítok arra, hogy a miniszterelnök úr kicsit később még aktívan részt fog venni személyesen is a kampányomban. Örülnék neki.”

Arról is kérdeztük Szentkirályit, hogy a kampányban kiáll-e főpolgármester-jelölti vitára Karácsony Gergellyel és Vitézy Dáviddal. Tarlós István 2019-ben nem vállalta a vitát, és a választás után ezt már hibának tartotta. „Ha a valódi jelöltekkel, valódi irányítókkal lehet vitatkozni, akkor állok elébe, de azt gondolom, hogy az nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc” – jelentette ki Szentkirályi.

Arra a kérdésünkre, hogy ebben az esetben a Fidesz nevében nem Orbánnak kellene-e kiállnia vitára, úgy reagált: „Nem számítok arra, hogy főpolgármesterként Orbán Viktor a kezemet fogja fogni, és meg fogja mondani, hogy kit kell felvennem.” Szentkirályi szerint Orbánnak nincsenek „régi, bukott, az országot csődbe vivő miniszterei”, mint Gyurcsánynak, akiket 2019 után elhelyeztek a Karácsony Gergely vezette fővárosnál. „Leülök vitatkozni azzal, aki az irányítási pozícióban van. Karácsony Gergely nincs irányítási pozícióban a fővárosban” – válaszolta, amikor azt kérdeztük, ki tudja-e jelenteni, hogy nem ül le vitára a többi főpolgármester-jelölttel.

Azt is mondta, hogy átgondolja: adjon-e a Telexnek nagyinterjút a kampányban, ha megkeressük. Szerinte az elmúlt négy és fél évben a kormányinfókon mindig lehetett őt kérdezni, állt a sajtó rendelkezésére. Itt tett rögtön egy választási ígéretet is.

„Ha én leszek a főpolgármester, vissza fogom hozni a Budapestinfókat, amire önöket is nagyon szívesen várom.”

A Budapestinfó nevű sajtótájékoztatókat még Tarlós István vezette évekig, de Karácsony Gergely nem folytatta 2019 után. „A budapestieknek és az újságíróknak is lenne arra igénye, hogy közvetlenül lehessen Karácsony Gergelyt kérdezni. Én azt tudom vállalni, hogy ha én leszek a főpolgármester, akkor a kormányinfókhoz hasonlóan a Budapestinfókon is mindenféle sajtóorgánum ott lesz” – mondta Szentkirályi.

Megkérdeztük azt is, hogy visszalépne-e Vitézy javára, ha a közvélemény-kutatások azt mutatják a választás előtt, hogy Vitézy egy az egyben leválthatja Karácsonyt.

„Egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos”

– jelentette ki Szentkirályi Karácsony emlékezetes mondatára utalva. A főpolgármester a 2021-es ellenzéki előválasztás második fordulója előtt úgy fogalmazott a Telexnek: legfeljebb akkor lép vissza Márki-Zay Péter javára, ha elüti a villamos. Pár nappal később aztán mégis visszalépett.

Szentkirályi azt mondta: nem tervez visszalépni, és szerinte napról napra több támogató áll mögötte. Mint fogalmazott, sok olyan visszajelzést kap, hogy a budapestiek örülnek, hogy beszállt a versenybe, és „örülnek, hogy valami frissességet hozok ebbe a kicsit poshadt fővárosi, Gyurcsány-szagú életbe, úgyhogy én arra készülök, hogy megnyerem ezt a választást”.

A Széll Kálmán téren ott volt Magyar Péter is szombat délelőtt, és odament a Fidesz pultjához sok sikert kívánni Szentkirályi Alexandrának. „Esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot adjatok Budapestnek” – javasolta kézfogás közben a kormánypárti főpolgármester-jelöltnek, aki meg az orbánozás abbahagyását javasolta a Tisza Párt EP-listavezetőjének.

Magyar szeretett volna kezet fogni Hidvéghi Balázzsal, Szentkirályi kampányfőnökével is, de ő nem viszonozta ezt. „Becstelen emberrel nem fogok kezet” – mondta később Hidvéghi a Telexnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!