Szentkirályi: Tegyük újra naggyá Budapestet

2024. április 17. – 17:55

Szentkirályi: Tegyük újra naggyá Budapestet
Szentkirályi Alexandra a kampánynyitón – Fotó: Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Zárt ajtók mögött, a sajtónak is csak a Facebookon keresztül vetítve elindult a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának a kampánynyitója. „Változást Budapesten!” – hirdeti a színpadon Szentkirályi feje mellett a kampány megnyitását egy plakát.

„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt”

– mondta Szentkirályi Alexandra, miután igazi hazafiként felkonferálták a színpadra. Szentkirályi ezután elmondta, hogy Tarlós vezetése alatt a „város és a kormány tudott együttműködni”, szerinte pedig erre szükség van.

„Több mint 150 év után megérdemli ez a város, hogy ránézzünk női szemmel is. (…) Nézzünk rá női szemmel, szeretettel, de tárgyilagosan”

– tette hozzá Szentkirályi, aki egyik oldalról bevallása szerint szereti Budapestet, másik oldalról viszont azt látja, mi megy itt. Szerinte ha olyan ember irányítaná Budapestet, aki szereti, akkor minden jó lenne: de most nincs így, mert „akik irányítják, azok a pénzt szeretik”.

„A főváros Gyurcsány fogságában van. Erről tanúskodik minden, amit csinálnak” – tért át Szentkirályi a jó ideje ismert propagandakommunikációja, aminek a végén elmondta, hogy Karácsonynak Gyurcsányban sikerült „ismét találnia egy gazdatestet”. Szentkirályi végül összefoglalta, szerinte miből áll most Budapest: gazos méhlegelőket, piszkos utcákat, veszélyes bicikliutakat emlegetett.

„Úgy tűnik, Karácsony Gergely, a csődpolgármester elfelejtette, hogy egy város vezetése a cselekvésekről szól, nem az ígéretekről”

– folytatta Szentkirályi, aki szerint amíg „mi dugóban ülünk, addig Karácsony legnagyobb teljesítménye egy szelfi a Blaha Lujza téri vécével”. Ezután a főpolgármester-jelölt hosszasan a Gyurcsány–Karácsony-szálba bonyolódott bele: „üzenjük meg nekik, hogy elég volt, itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-show-t Budapesten!”.

Érdekes adat, hogy Szentkirályi a 27 perc alatt 22-szer ejtette ki Gyurcsány nevét.

Hétpontos program

Szentkirályi arról is beszélt, hogy „ez a város nem lehet szürke és kopott”, és neki van is egy hétpontos terve arra, mit kéne csinálni:

  1. Kiszabadítják Budapestet Gyurcsány fogságából: „én az összes Gyurcsány-fiókát ki fogom rakni a városházáról” – mondta.
  2. Véget vetnek a városházi korrupciónak, mert „Rodolfo nem ismert annyi trükköt, mint ahogy a baloldal eltünteti a pénzt”. A főváros pénzügyi ellenőrző szervet is kap.
  3. Felszámolják „a pazarló budapesti bürokráciát”: Szentkirályi Alexandra szerint vége lesz a „luxus-kifizetőhelyeknek”, a felesleges tanácsadóknak.
  4. Megszüntetik a közlekedési káoszt, mert „Karácsony nem csak autót, várost sem tud vezetni”.
  5. Tisztaságot és rendet teremtenek a városban, mert nem lehet „térdig járni a szemétben”. Szerinte több takarító kell és kevesebb graffiti, illetve „a hajléktalan-állapot kezelése”.
  6. Otthonossá és élhetővé teszi Budapestet. Többek között ingyenes köztéri Wi-Fit ígért.
  7. Újjá naggyá teszi a nemzet fővárosát, mert Budapest szerinte mindig akkor volt jó, amikor együttműködött a kormánnyal.

„Vegyük hát vissza Budapestet” – zárta beszédét Szentkirályi.

Intro: Gyurcsány, Karácsony, Gyurcsány

Szentkirályi kampánynyitójának elejére vendégeket is hívtak, akik gyurcsányozással vegyítve elmondták, miért tartják alkalmatlannak Karácsony Gergelyt. Először Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa promózta a Liget-projektet, majd beszélt arról, hogy Budapest közeledett a második fénykorhoz, de ennek szerinte vége lett az úgynevezett baloldallal. Baán szerint az ellenzék „nem ígért semmit, ezt teljesítette is” Budapesten, Karácsony Liget-ellenes kampánya pedig „hecckampány” volt.

Baán hozzátette azt is, hogy „lélegeztetőgépen vannak a fővárosi kulturális intézmények”, bár ebben az állam felelősségét nem, csak a fővárosét firtatta. Baán után egy „kisfilmet” vetítettek le, amelynek lényege az volt, hogy Karácsony Gyurcsány embere, és mint olyan, csak „dugókat, légszennyezettséget, koszos utcákat és csődközeli helyzetet” hozott. Utóbbiról már Karácsony Gergely is jelezte, hogy ennek egyik okozója maga az állam: az Állami Számvevőszék is nemrég kimondta, hogy a főváros nettó befizetője lett az államnak.

Kocsis Máté lépett ezután színpadra, aki vidám zenei felvezetés után elmondta, hogy Karácsony vergődik. Ezután a közönséggel együtt a kerékpársávokon nevettek. „Autóval már csak keservesen lehet közlekedni, de cserébe parkolni is nehéz” – panaszolta Kocsis.

„Karácsony azt mondta, majd a városba birkákat terelnek, hogy lelegeljék a füvet. Ebből végül nem lett semmi, mert a legtöbbjük irodát kapott a városházán”

– tette hozzá Kocsis, aki poénkodott párat még méhhoteleken, kutya- és sima vécéken, mellette dollározással és háborúpártisággal jelezte, szerinte Karácsonynak ideje menni. Kocsis után a volt főpolgármester, Tarlós István beszélt. „Mindenekelőtt elnézést kérek, ez a [fekete, pöttyös] nyakkendő nem a Szandra ellenfelei iránti kegyeletből van rajtam – viccelődött Tarlós a közönség kacaja közepette –, hanem sajnos egy barátom temetésén kellett részt vennem” – kezdte, majd a retinájáról és vadvirágokról beszélt. Azt is elmondta, hogy a 444 szerint ő öreg, a felesége szerint viszont nem, ezért jött el beszédet mondani Szentkirályiról: és arról, hogy semmi nem történt azóta, hogy ő főpolgármesterként „letette a lantot”. Végül hozzátette, hogy Szentkirályi kezéhez „nem tapad semmi”, mert amúgy sem olyan területen dolgozott, hogy azzal vissza tudjon élni.

Szentkirályi, a jelölt

A Fidesz sokáig kivárt a bejelentéssel, a nyilvánosságban az elmúlt hónapokban több mint egytucatnyi név forgott már lehetséges jelöltként. Végül 87 nappal a választás előtt kiderült, hogy a korábbi főpolgármester-helyettest, jelenlegi kormányszóvivőt indítják Karácsony Gergely kihívójaként. A Fidesz budapesti szervezete szerinte Szentkirályi vezetésével „a város új lendületet kaphat és ismét fejlődésnek indulhat” – Szentkirályi politikai pályájáról itt írtunk.

Szentkirályi Alexandra korábban Tarlós István főpolgármester-helyetteseként már kipróbálhatta magát a városvezetésben. Szentkirályi korábban kihirdette, hogy szerinte Karácsonyék nem érdemelnek még egy esélyt, Szentkirályi pedig a rendezvényen fogja meghirdetni hétpontos, Változást Budapesten! című tervét.

Bár hivatalosan csak április 20-án kezdődik a kampány a júniusi EP- és önkormányzati választásokra, Szentkirályi az elmúlt hónapban ezerrel belevetette magát a kontentgyártásba. Igaz, saját programjáról eddig keveset beszélt, annál többet karácsonyozott és gyurcsányozott. „Ígérgetni Karácsony Gergely nagyon is tud, így volt ez öt éve is” – mondta az első kampányvideójában, a Kamuméterben Szentkirályi. De emlékezetes volt az is, amikor a Fidesz főpolgármester-jelöltje interjút adott, és mindössze 17-szer ejtette ki benne Gyurcsány nevét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!